Konuyla ilgili açıklamada bulunan Çanakkale Turistik Otelciler Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, HES kodu ile konaklamayı önemsediklerini ve bu sürecin başarı ile tamamlanması için gerekli bir uygulama olduğunu vurguladı.
HES kodu ile konaklama yapılacak olması konusunda değerlendirmelerde bulunan ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, “İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan konaklama tesislerinde HES kodu zorunluluğu ile ilgili talimatlar ve genelgeye istinaden 30 Eylül itibari ile artık tesislerimiz herhangi bir ayrım olmaksızın özel, kamu, turizm işletme belgeli, ruhsat veren idare gibi tüm konaklama tesislerinde, otel, motel, pansiyon, misafirhanelerde HES kodu uygulanması istenmesi ve gerekli sorgulama yapıldıktan sonra konaklama tesisine müşterilerin kabul edilmesi bildirilmiş durumda. Burada özellikle istenen genelge çerçevesinde HES kodu sorgulamasının bütün rezervasyon aşamasının öncelikle yapılması, şu anda hasta ya da hasta biriyle teması söz konusuysa tesise alınmaması veya böyle bir risk yoksa alınması üzerine bir genelge. Bu sistem aynı zamanda bizlerin uyması zorunlu olduğu kimlik bildirme kanunu ile Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 tanısı konulan kişilerin bilgisinin birbirine entegre olmasıyla eş zamanlı sorgulanacak. Yani bu şu anlama geliyor; tesisler kimlik bildirimi yaptıklarında emniyet kolluk kuvvetleri bu kişilerin herhangi bir HES koduna göre hastalık taşıyıp taşımadığı ya da risk taşıyıp, taşımadığını görmüş olacaklar” dedi.
“UYMAYANLAR TESİSLERİN 10 GÜN FAALİYETLERİ DURDULACAK”
Aydeğer, “Tesis içerisinde böyle bir kişinin varlığının tespit edilmesi halinde iki tane durum söz konusu, bir tanesi 50 oda ve üzeri tesisler için. Turizm Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu genelge çerçevesinde bu tesislerin içeride bulundurulması zorunlu oldukları izolasyon odalarında bu kişilerin muhafaza edilmesi ve ilgili sağlık kuruluşunun talimatlarına göre hareket edilmesi yani sağlık kuruluşu, hastanede yatırılmasını öngörüyorsa hastane kendisini alacak ama kişinin izolasyon altında kalmasını istiyorsa da otelde diğer misafirlerin alanlarından tecrit edilerek konaklaması öngörülüyor. 50 oda altındaki tesisler içinse; valilik ile belirlenen yurt ve pansiyonlarda izolasyon sürecinin devam etmesi söz konusu. Kurallara uymayan tesislerimiz de 10 gün süreyle Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile faaliyetlerinin durdurulması da söz konu” ifadelerini kullandı.
“EK HASSASİYET VE SORUMLULUK GELECEK”
“Olağanüstü bir süreç yaşıyoruz. Pandemi süreci tüm dünyada çok ciddi bir daralmaya sebep oldu, turizm sektöründeki seyahat kısıtlamaları özellikle buradaki işletmelerin neredeyse yüzde 80’lere veren cirolarında düşüşe sebep oldu” diyen Aydeğer, “Dolayısıyla turizm sektörü tüm dünyada olduğu zor bir süreç yaşıyor. Bu ve benzer uygulamalar bizler için salgının yayılmasının azaltılması açısından çok önemli konular. İşletmelerimizi ve burada çalışan arkadaşlarımıza bu konuda ek hassasiyet ve sorumluluk gelecek ama bu sürecin başarıyla tamamlanmasının açısından, bu salgının daha da ileriye gitmemesi açısından bunun önemli olduğunu düşünüyoruz” şeklinde anlattı.
Armağan, bu süreç ile birlikte tesislerin özellikle personelleriyle gelen çalışanları ile uyumlu bir işbirliği olması çok önemli olduğunu söyleyerek, “Vatandaşlarımızın da HES kodlarını almaları ve bir şekilde çalışan görevlilere doğru bir şekilde vermelerini, aynı şekilde Pandemi çerçevesinde uygulanan üç tane önemli kural var; maske, mesafe ve el hijyeni ve buna bağlı olan diğer kurallara riayet etmeleri. Diğer çalışan arkadaşlarımızla iyi bir iletişim ve koordinasyon içerisinde olmalarını önemsiyoruz” dedi.
Hasan Sami Er