Dijital karneler, dün 18 Haziran tarihinden itibaren e-Okul'dan erişime açıldı.

Pandemi sürecinde eğitimin aksamalı olsa da ilerlemesinin ardından, MEB karne notu ekranı ile öğrencilerin dönem notu başarı puanlarını erişime açıldı. Peki, dijital karneler ne zaman işleme girdi.
 
Dijital karneler, dün 18 Haziran tarihinden itibaren e-Okul' dan erişime açıldı. e Okul sayfasında dijital bir biçimde erişime açılacak olan karne notlarını veliler ve öğrenciler MEB'in 'e-okul' sitesi üzerinden VBS sistemi aracılığı ile rahat bir şekilde görüntüleyebilecek. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin karneleri kısa bir süre sonra elektronik ortamda erişime açıldı.
 
Bakan Selçuk Karnelerin alınması ile ilgili de değerlendirme yaptı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sosyal medya hesabı üzerinden telafi eğitimi ve karneler ile ilgili açıklamada bulundu. 'Yaz dönemini büyük oranda sosyal, duygusal ve fiziksel etkinliklere ayırdık.' diyen Bakan Selçuk, akademik öğrenme kayıpları için öğretmenlerin, belirlenmiş olan kritik kazanımlar neticesinde sınıf düzeyinde destek programı hazırlayacağını ve söz konusu bu programın da bir buçuk yıl süreceğini ifadelerine ekledi.

“HEPİMİZ PANDEMİ SÜRECİNDEN GEÇTİK”
Karne notlarına yönelik öğrencilere nasıl yaklaşılması gerektiğinin, önemine yönelik değerlendirmelere yapan Öğretmen Gülsemin Başak, ‘’Notların sonuçları kadar nedenlerine de bakılması lazım neticede biz hepimiz,  pandemi sürecinden geçtik bu süreçte herkes her alanda başarı kaybetti. Çocuklarda kaybetti bundan doğal ne olabilir?’’ diyerek velilere karne notu hakkında öğrencilere nasıl yaklaşabilecekleri yönünde fikirler verdi.
 
Gülsemin Başak, ‘’Öncelikle çocukları anlamak lazım bu dönem mutlaka anlamak lazım, Pandemi çok ağır geçti. Çocuklar da elbette etkileyecek düşünsenize evde anne babasından işten çıkartılan çocuklar var. Bu çocuklar bunları yaşadı evde maddi manevi bir çok problem ile karşı karşıya kaldı. Herkes gibi bu bir şeyler yansıdı aile tartışmalar, huzursuzluklar, elbette ne kadar çocuklara yansıtılması istenmese de ister istemez yansımıştır. Başarıyı düşüren en temel ve ilk kriter bu sonra diğer şeyler geliyor sırayla, hiçbir şey olmasa bazı tableti ve bilgisayarı olamayan çocuklar bu durumdan ikinci düzeyde etkilendi. Ardından kim geliyor? Sınıf düzenine alışmış, sanal derslerde yeterince uyum sağlamayan öğrenciler, bunları dikkate alarak öğrencilere yaklaşmak lazım, ardından bu süreçte sadece çocuklar mı başarısız elbette birçok kesim gibi onlarda rahatsız olabilir. Ama karne sürecinde neden başarısız oldun biraz büyük bir haksızlık olur bu, lütfen çocukları anlayan bir dille onlara yaklaşın, onlar açısından nedenlerini öğrenmeye yardımcı olun, eğer bulamıyorlarsa, onlara bulma konusunda yardımcı olun, Onlara tatil sürecinde ders  çalışın başarısız oldun, tembel gibi laflar yerine daha anlayışlı güzel şeyler söyleyin, bu durumu gündeme almadan da kaçınmayın onla konuşun özellikle birey olma yaşında emin adım atan 14 yaş ve üstü öğrencilerde buna çok dikkat edilmesi gerekir. Diğer bir önemli konu ise tatilde bol bol hobilere yönelmesini isteyin, Unutmayın mutsuz çocuk asla başarılı olamaz. Önce mutlu sonra çalışkan olmasını istemeliyiz’’ dedi.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı