Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ayvacık Meslek Yüksek Okulu Turist Rehberliği Bölümü öğrencilerinden Hasan Özeller bölüm mezunu öğrencilerinin dil şartı arandığı için iş bulma konusunda yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.

Fransızca Bölümü’nü bitirdiğini ve 57 yaşında ikinci üniversite olarak Ayvacık Meslek Yüksek Okulu’nda Turist Rehberliği Bölümü okumaya başladığını ifade eden Hasan Özeller, “Öğrenim süresi her bir dönemi iki dönem olmak üzere toplam iki yıl olan bu bölümden mezun olan öğrenciler rehberlik diplomaları olmalarına rağmen rehberlik yapamıyorlar” dedi.

“Türkçe rehberlik yapma hakkı istiyoruz”
Turist rehberliği için dil şartı arandığını ama eğitimin ona göre dil ağırlıklı olmadığını kaydeden Özeller, “Mezun öğrencilerin rehberlik yapabilmeleri için ilaveten ÖSYM'nin düzenlediği YDS'ye girip, yüzde 80 oranında başarı sağlamaları gerekiyor. Halen birçok İngilizce öğretmeninin bile yakalamadığı bu yüzdelik oranını bu öğrencilerin almış olduğu İngilizce dersi ile yakalamaları mümkün görünmemektedir. Dolasıyla biz Turist Rehberliği öğrencileri, rehberlik yapabilmek için Türkçe'nin yanında bir yabancı dil şartının kaldırılması ve tarafımıza Türkçe olarak rehberlik yapabilme hakkının verilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Mine Tarım