Geçtiğimiz yıl özellikle Kasım ayından sonra Marmara denizinde hâkim olan Deniz Salyası (Müsilaj) bu yılda oluşup oluşmayacağı merak konusu oluyor. Bu konu hakkında değerlendirme yapan, Marmara Sualtı Merkezi Kurucusu Meltem Taşdelen Marmara Denizi'nde dalış yaparak su altını inceledi. Taşdelen burada yaptığı incelemelerden sonra, “Sular tekrar soğumaya başladığında biz tekrar Müsilaj’ın oluşacağını çok rahat görüyoruz” dedi. Farklı bir diğer tespitte bulunan Prof. Dr. Mustafa Sarı, ‘Marmara Denizi soğursa hem Karadeniz'den gelecek olan bir balık göçü gerçekleşir ve balıkçılık daha verimli hale gelir hem de Müsilaj’a etken olan üç tetikleyiciden biri devre dışı kalmış olur. Gidişat pek onu göstermiyor. Üzgünüm’’ dedi.
 
 Geçtiğimiz sene Marmara Denizini beyaza kaplayan deniz salyasının bu yılda olup olmayacağı mera konusu olurken, bu konu hakkında değerlendirme yapan Marmara Sualtı Merkezi Kurucusu Meltem Taşdelen, ‘’ Sular tekrar soğumaya başladığında biz tekrar müsilajın oluşacağını çok rahat görüyoruz’’ dedi.  Marmara Sualtı Merkezi Kurucusu Meltem Taşdelen geçtiğimiz haftalarda Marmara Denizi'nde dalış yaparak su altını inceledi. Taşdelen burada yaptığı incelemelerden sonra "Sular tekrar soğumaya başladığında biz tekrar müsilajın oluşacağını çok rahat görüyoruz." dedi.
 
Marmara Denizi'nde müsilaj belası yüzeyden temizlenmiş durumda. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çalışmaları doğrultusunda Marmara Denizi'nin yüzeyini kaplayan müsilaj tabakası temizlendi. Ancak vatandaşlar müsilajın yeniden ortaya çıkıp çıkmayacağını merak ediyor. Milliyet'ten Öncer Yılmaz'ına haberine göre; Marmara'nın 5, 10, 15, 20, 30 metre derinliklerindeki müsilaj durumunu gösteren Marmara Sualtı Merkezi Kurucusu Meltem Taşdelen, “10 ve 14 metreden sonra artmaya başladı. Örümcek ağının içinde gibiydiniz. Yandaki ‘body'sini göremeyecek hâlde. Müsilajın şu anki etkisini görüyorsunuz, her yeri kaplamış vaziyette. Müsilaj bitmeyecek. Suların soğumasıyla ortadaydı, sular ısınınca çürüyeceğini biliyorduk, sular ısındıkça çürümeye başladı ama sular tekrar soğumaya başladığında biz tekrar müsilajın oluşacağını çok rahat görüyoruz" değerlendirmesini yaptı.
 
Müsilaj konusunda başka bir değerlendirme de Marmara Denizi'nin halen soğuyamadığına dikkati çeken Bandırma On yedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Şu andaki gidişat halen daha Marmara Denizi'nin soğuyamadığı yönünde. Uzun yılların ortalaması alındığında sıcaklık halen daha 1,5 derece daha yüksek. Önümüzdeki aylar ümit ederiz ki böyle olmasın. Marmara Denizi ümit ederiz ki soğusun. Marmara Denizi soğursa hem Karadeniz'den gelecek olan bir balık göçü gerçekleşir ve balıkçılık daha verimli hale gelir hem de müsilaja etken olan üç tetikleyiciden biri devre dışı kalmış olur. Gidişat pek onu göstermiyor. Üzgünüm" diye konuştu.
 
İbrahim Akın Kazancı