Geçtiğimiz günlerde BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün raporu Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasında en az kırmızı et ve deniz ürünleri tüketen ülke olduğunu ortaya koydu. Raporda en dikkat çeken detay ise Türkiye'de et tüketilmiyor ancak Obezite hızla artıyor. Bunun da sebebi Türkiye'de protein bazlı ürünlerin fiyatlarının artması ve alım gücünün azalması.

Türkiye’de uzun süredir devam eden gıda enflasyonu etkilerini gösteriyor. BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün raporu Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasında en az kırmızı et ve deniz ürünleri tüketen ülke olduğunu ortaya koydu. Rapora göre Türkiye'de yılda kişi başı ortalama 5 kilogram balık tüketiliyor. Zirvede 92 kilogram ile İzlanda yer alıyor. Veriler kıyaslandığında Türkiye'de balık evlere neredeyse dört ayda bir giriyor." Kırmızı et tüketimi" verilerinde de benzer bir tablo gözleniyor. Türkiye yıllık kişi başı 39 kilogram tüketim ile en az kırmızı et yiyen ülkeler arasında. Türkiye hem kırmızı eti hem de balığı az tüketiyor ancak ülkedeki Obezite oranı hızla artıyor. Uzmanlar Obezite’nin temel sebebinin sağlıksız ve dengesiz beslenmeden kaynaklı olduğunu ifade ediyor.

Protein tüketimi yok, Obezite çok!
Türkiye’de artan gıda fiyatlarının doğrudan beslenme alışkanlıkları da etkiliyor. Toplumsal bazda et, süt, balık, peynir gibi ürünlerde artan fiyatlar yüzünden toplumun büyük bir kesimi, karbonhidrat bazlı, makarna, bulgur, pirinç, ekmek, gibi ürünleri kullanıyor. Fiyatları et balık ve peynire göre daha ucuz olan bu besinler kilo almaya da neden oluyor. Son zamanlarda meyve fiyatlarındaki artış ile toplumda meyve sebze kullanımı azalırken tek tip beslenme yaygınlaşıyor. Nerdeyse her 4 kişiden 3’ü karbonhidrat bazlı besleniyor.
 
Hasan Sami Er