Kendine özgü keskin bir koku ve aromaya sahip olan ardıç tohumu; kozmetik, ilaç ve gıda sektöründe yaygın olarak kullanılır.

Özellikle kılcal kan damarlarının genişlemesine ve kan dolaşımının artmasına neden olan doğal bileşenleri sayesinde bazı cilt kusurlarının önlenmesine yardımcı olabilir.

Diüretik ve antiseptik özellikleri ile yüzyıllardır geleneksel tıp alanında kullanılan ardıç yağı hakkında daha detaylı bilgileri ve “Ardıç yağının faydaları nelerdir?” sorusunun cevabını sizler için derledik.

Ardıç Yağı Nedir?

Ardıç yağı faydaları, ardıç tohumlarının içerdiği antioksidan bileşenlerden kaynaklanır. Ardıç; Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa’nın kuzey bölgelerinde yetişen, ılıman ve soğuk iklimleri seven iğne yapraklı bir çalı çeşididir.

Bu ağacın meyveleri aynı zamanda tohumlarıdır. Çam kozalağına benzeyen küçük, süngerimsi dokuya sahip olan meyveler, yuvarlak koni şeklindedir. Bu tohumlar bazı yemeklere lezzet verici olarak eklenir.

Aynı zamanda alkolün damıtımında kullanılır ve içkilere aroma verir. Kozalak olarak da bilinen ve kendine özgü doğal bir kokuya sahip olan ardıç ağacı tohumlarının su buharı ile damıtılması sonucunda ardıç yağı elde edilir.

Ardıç tohumu yağı faydaları; tohumdaki kateşin, organik asit, terpenik asit, flavonoidler, tanenler, kumarin, limonen, kafur, beta pinen gibi antioksidan bileşenler sayesindedir.

Çok eski dönemlerden beri ardıç yağının faydaları, bazı hastalıkların tedavisi için hem oral hem de topikal olarak kullanılmıştır. Ülkemizde ise ardıç ağacından elde edilen yağ kan şekeri kontrolü ve idrar söktürücü etkisi ile tanınır.

Ardıç Yağının Faydaları Nelerdir?

Ardıç yağı faydaları nelerdir sorusu hep merak edilmektedir. Bu faydalar, özellikle tohumdaki esansiyel yağların büyük bir kısmını oluşturan terpen bileşikleri sayesindedir.

Tohuma kendine özgü güçlü ve ayırt edici aromayı sağlayan bu bileşenler; antioksidan, antibakteriyel ve antifungal özelliğe sahiptir. Aynı zamanda iltihap önleyici etkisi olan ardıç tohumu yağı faydaları aşağıdakileri kapsayabilir:

İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARININ TEDAVİSİNİ DESTEKLEYEBİLİR

Ardıç yağı, idrar söktürücü özelliğe sahiptir. İdrar yolu enfeksiyonu durumunda idrarın artması enfeksiyona neden olan bakterilerin vücut dışına atılmasını sağlayabilir.

Ancak ardıç yağının antibakteriyel özelliği idrar yolu enfeksiyonuna neden olan bakterilerden tamamen kurtulmanızı sağlayamaz. Bu nedenle enfeksiyonun tedavisi için mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

SİNDİRİM SİSTEMİ SORUNLARININ TEDAVİSİNİ DESTEKLEYEBİLİR

Hazımsızlık ve mide yanması gibi mide problemlerinin giderilmesinde ardıç katranı yağı faydaları olabilir. Sindirim sisteminin çalışmasını yavaşlatan düşük mide asidi düzeylerinin artmasına yardımcı olabilir. Gaz giderici özelliği sayesinde bağırsaklardaki gaz, şişkinlik gibi sorunların tedavisini destekleyebilir.

İLTİHAPLANMAYI AZALTABİLİR

Yapılan çalışmalar ardıç yağının iltihap önleyici özelliklere sahip olduğu yönündedir. İçeriğindeki bileşenler serbest radikallerin hücrelere hasar vermesini önleyerek vücuttaki iltihapları engelleyebilir.

Aynı zamanda içeriğindeki bileşenler antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. Maya ve bakterilerin cilt ve saç hücrelerine verdiği hasarın önlenmesine katkıda bulunabilir.

Cilt, akciğer ve kemik enfeksiyonlarına neden olabilecek bakterilerin etkilerini önleyerek genel sağlık durumunun korunmasını desteklemek ardıç yağının faydaları arasında yer alabilir.

KAN ŞEKERİNİN DÜZENLENMESİNE YARDIMCI OLABİLİR

Ardıç yağının antidiyabetik özelliklere sahip olduğuna dair hayvan çalışmaları mevcuttur. Diyabet hastalarında yükselen kan şekerinin düşürülmesini destekleyebilir.

Kan şekeri üzerinde ardıç katranı yağı faydaları, içerisindeki antioksidan bileşenlerden kaynaklanabilir. Ancak bu etkisine dair insanlar üzerinde yapılan çalışmalar yetersizdir ve daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.

KALP SAĞLIĞININ KORUNMASINA YARDIMCI OLABİLİR

Ardıç yağındaki biyoaktif bileşenler kandaki iyi kolesterol (HDL) seviyelerinin yükselmesini ve trigliserit ve LDL (kötü) kolesterol seviyelerinin düşmesine yardımcı olabilir.

Kan kolesterolünün düzenlenmesi üzerindeki bu etkileri sayesinde kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilir ve kalp sağlığının korunmasına yardımcı olabilir.

CİLT SAĞLIĞININ KORUNMASINA YARDIMCI OLABİLİR

Ardıç yağındaki antioksidan bileşenler, cilt hasarlarının önlenmesine yardımcı olarak parlak ve canlı bir cilt görünümü sağlayabilir.

İltihap önleyici özelliğe sahip olan ardıç yağı, iltihap sorunu yaşayan ciltlerde güvenle kullanılabilir. Antimikrobiyal özelliği sayesinde cilt lekelerinin azalmasına destek olabilir.

Ciltteki fazla yağın emilmesine katkıda bulunmak ve hormonal dengesizlik sonucu oluşan sivilcelerin tedavisine yardımcı olmak ardıç yağının faydaları arasındadır. Ciltteki çatlaklar üzerinde etki gösterebilir.

Yüksek antioksidan aktivitesi sayesinde cilt hücrelerinin temel yapı taşı kolajen sentezini uyarır ve cilt bariyerinin güçlenmesine yardımcı olabilir. Cildin nem tutma yeteneğinin artmasını destekleyerek kırışıklık, ince çizgi gibi yaşlanma belirtilerini geciktirebilir.

Ardıç Yağı Kullanım Alanları Nedir?

Ardıç yağı faydaları sayesinde geleneksel tıp uygulamaları ve ilaç sanayinde yaygın olarak kullanılır. Ardıç yağının kullanım alanları arasında aşağıdakiler yer alabilir:

•             Gıda endüstrisinde baharat ve koruyucu katkı maddesi şeklinde değerlendirilir.

•             Kendine özgü keskin aroması, pek çok içeceğe lezzet verici olarak eklenmesini sağlar.

•             Alternatif tıp alanında sindirim sorunları, idrar yolu enfeksiyonları gibi pek çok durum için ağızdan alınması önerilir. Ancak ardıç yağının oral alım ile sağlık üzerindeki etkileri hakkında insan çalışmaları yetersizdir ve bu etkilerini kanıtlayan bilimsel kanıtlar son derece azdır.

•             Kozmetik endüstrisinde doğal bir çam kokusuna sahip olması sayesinde parfüm, sabun, krem, şampuan, losyon gibi cilt ve saç bakım ürünlerinde kullanılır.

Ardıç Yağı Zararları Var Mıdır?

Ardıç yağı faydaları olduğu kadar önerilen miktarın üzerinde alındığında sağlık üzerinde riskli durumlar meydana getirebilir.

Oral yolla günde 100 miligramın üzerinde 4 hafta boyunca ardıç yağı tüketmek böbrek sorunlarına, titreme nöbetlerine neden olabilir. Daha düşük miktarda uzun süre kullanımının vücutta nasıl bir yan etki yaratacağına dair yeterli güvenilir bilgi yoktur.

Yüksek oranda ardıç yağı tüketiminin gebelik döneminde düşüklere neden olabilir. Bu yüzden hamilelik ve emzirme dönemlerinde ardıç yağı tüketimi sakıncalıdır.

Tüm bitkisel ürünlerde olduğu gibi ardıç yağındaki bazı bileşenler alerjik bünyeye sahip kişilerde mide bulantısı, kusma, şişkinlik, döküntü, kızarıklık gibi yan etkilere neden olabilir. Özellikle yaralı ve hasar görmüş cilt üzerine ardıç yağı uygulamak yaranın kötüleşmesine ve cilt hücrelerinin tahriş olmasına yol açabilir.

Sık Sorulan Sorular

ARDIÇ YAĞI NEYE İYİ GELİR?

Ardıç yağındaki bileşenler, uykuya dalmayı kolaylaştırır ve aynı zamanda uyku kalitesini artırabilir. Uyku üzerindeki olumlu etkisi zihinsel sağlığın iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

Vücut hücrelerini serbest radikallerin hasarından koruyarak enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltabilir. İltihaplanmayı azaltarak kas ve eklem ağrılarının hafiflemesine yardımcı olabilir. İdrar ve gaz söktürücü özellikleri sayesinde sindirim sistemi sağlığının korunmasını destekleyebilir.

ARDIÇ YAĞI İÇİLİR Mİ?

Ardıç yağı oldukça keskin bir koku ve aromaya sahiptir. Tek başına ardıç yağı içmek mide bulantısına ve sindirim sorunlarına yol açabilir. Su içine birkaç damla ardıç yağı damlatarak içebilirsiniz.

ARDIÇ YAĞI CİLDE NASIL UYGULANIR?

Ardıç yağı güçlü bileşenlere sahiptir. Bu nedenle doğrudan cilt yüzeyine uygulamak cilt hücrelerinde hasara ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ardıç yağını zeytinyağı ve/veya Hindistan cevizi yağı gibi yağ çeşitleri ile seyrelterek kullanmak daha güvenlidir.

ARDIÇ YAĞI SAÇA FAYDALARI VAR MIDIR?

Ardıç yağı içindeki iltihap önleyici, antibakteriyel ve antioksidan bileşenler, saç derisinde yaşanan enfeksiyonların tedavisine yardımcı olabilir. Ardıç yağı saça faydaları için zeytinyağı ya da Hindistan cevizi yağı gibi yağlarla seyreltilerek saç ve saç derisine uygulanmalıdır. Saç derisindeki tahrişin önlenmesine yardımcı olmak, kepeğe neden olan mantar ve bakterileri etkisiz hale getirmek, saç köklerini beslemek ardıç yağı saça faydaları arasında sayılabilir.

Kaynak: Medicalpark