Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları.

Toplamda 27 adet olarak kurulan bu istasyonlar, tarım arazilerinde zararlı takibinin daha etkin bir şekilde yapılmasını sağlıyor. Çiçeklenme döneminde meyve ağaçlarında sıklıkla görülen zararlılardan özellikle 'Bakla Zınnı' gibi tehlikeli türler için 'Mavi Leğen' gibi biyoteknik mücadele yöntemleri uygulanıyor. Bu teknikler çiftçilere destek sağlarken, aynı zamanda nasıl kullanılacağı konusunda bilgilendirme yapılarak saha çalışmaları destekleniyor.

 

Lapseki Şeftalisi ve Bayramiç Beyazı gibi Çanakkale'nin coğrafi işaretli ürünlerinin daha sağlıklı ve verimli yetiştirilmesi için de titiz çalışmalar yürütülüyor.

 

Bitki hastalık ve zararlılarını 27 farklı lokasyonda takip etmek üzere “Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları ile Kameralı Dijital Tuzaklar” kuran Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, etkili bir mücadele için çalışıyorlar. Özellikle ana zararlıların mücadele zamanının tespiti amacıyla “Monitör Feromon Tuzakları” kullanılarak erken müdahale imkanı sağlıyorlar. Bu çalışmalarla, tarım alanlarında zararlıların kontrol altına alınması ve ürün kayıplarının minimize edilmesi hedefleniyor.

 

Bu yenilikçi yaklaşım, çiftçilere daha sürdürülebilir ve verimli bir tarım yapma olanağı sunarken, çevre dostu çözümlerle doğal dengeyi korumayı da amaçlıyor.

Murat Çağlayan