Türkiye'nin meyve üretim merkezi haline gelen Lâpseki ilçesindeki bahçelerin kiraz çiçekleri ile kaplanması üreticilerin de yüzünü güldürüyor. Verimli bir sezon için umutlanan üreticiler kısmet olursa bu sene kiraz senesi olacak dediler. Meyve bahçelerindeki bu canlılığın, bereketli bir hasat sezonunu müjdelediğine değinen üreticiler, çiçekler dökülmeye başladıktan sonra meyveler güneş alarak daha verimli ürün haline gelecek şeklinde konuştular.

 

Verimimiz güzel olacak inşallah

Lâpseki İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, kiraz, şeftali, nektarin, kayısı ağaçlarının baharın gelişiyle çiçek açtığını dile getirerek, üreticilerin meyvelerden yüksek kalite beklediğini belirtti. Kaçan, "Hava sıcaklıklarının ve çevresel faktörlerin hepsi üreticinin lehine ilerlemekte. Verimimiz güzel olacak inşallah." ifadelerini kullandı.

Ali Kaçan, "Bizim burası 35-40 bin dekar alanda, 110-120 bin ton şeftali ve nektarin üretimimiz var. Bu rakamlarla Lâpseki, Türkiye'nin birinci üreticisidir. Bu yönüyle Lâpseki adından söz ettiren bir ilçedir. Lâpseki şeftalisi coğrafi işaret almış bir ürün. Bundan dolayı diğer bölgelerden farklılığını ortaya koymuştur. Farklılığının sebebi şudur; ekosistem, toprak yapısı, hafif esen rüzgar yani geçiş iklimi özelliklerini taşıması. En önemlisi şudur; neyi, ne şekilde yapmasını bilen üreticilerin hepsi Lapseki topraklarındadır. Biz de İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak güzel şeftaliler, güzel nektarinler üretmek için elimizden geleni yapıyoruz." dedi.

 

İyi bir yıl bekliyoruz

Konuşmasında, ilçede 2 bine yakın Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticinin bulunduğunu, kayıtlı olmayanlarla birlikte bu sayının 3 bine yaklaştığına dikkat çeken Kaçan, "Yurt içinde Lapseki ürünü çıksın, tezgahlarımızda bunu tüketicilerle buluşturalım diye bekliyorlar. Bunun en başında İstanbul gelmekte. İhracatçılar da dünyada bizim lezzetimizi tatmış, ağzında bu tadı hisseden kişilerle bu ürünleri buluşturmayı hedefliyorlar. O açıdan bizim için meyve her şeyimiz. Lapseki, meyvecilikle geçimini sağlayan bir ilçe" dedi

Kaçan, sıcaklıkların, yağışların elverişli gittiğini, toprak yapısının da uygunluğu göz önünde bulundurulduğunda bu yıl 120-130 bin ton şeftali ve nektarin üretimi yapılmasının beklendiğini sözlerine ekledi.

 

Lâpseki'de 75 dönüm alanda meyve üreticiliği yapan Ahmet Aksoy da meyve bahçelerindeki ağaçların çiçeklendiğini hatta bazı cinslerin çiçek döktüğünü ve meyvelerinin tuttuğunu belirterek, "Çok renkli, çok güzel bir yıl geçiriyoruz. Hava şartları çok güzel gidiyor. Don veya kırağı olayının olmaması, hava sıcaklığının eksiye düşmemesi bizim için avantaj. İyi bir yıl bekliyoruz." diye konuştu.

Üretici olarak hedeflerinin ihracat olduğunu dile getiren Aksoy, "İç piyasaya kaldığımız zaman zorlanıyoruz. İnşallah bu yıl ihracat olur da bütün çiftçilerimizin yüzü güler." değerlendirmesinde bulundu.

Şenay Azman