31 Mart’ta yüce milletin iradesini sandığa yansıttığını ifade eden Semizoğlu, seçimlerin Çanakkale'ye, ülkeye ve millete hayırlı olmasını diledi.

 

“Dün dünde kaldı cancağızım bugün yeni şeyler söylemek lazım”

Kongre ve Fuar Merkezi’nde gerçekleşen toplantıdaki konuşmasında Selçuk Semizoğlu, “Seçilen arkadaşlarımızdan geldikleri makama hizmet için seçildiklerini unutmadan siyasi kimliklerini arka planda bırakarak çalışmalarını bekliyoruz" şeklindeki düşüncelerini dile getirdi. Semizoğlu, “31 Mart’ta yüce milletimiz iradesini sandığa yansıttı. Sonuçlarla ilgili yorumlar yapılacaktır elbet ama adayları seçilmiş ya da seçilmemiş olsun. Öncelikle tüm siyasi partiler ve seçmenleri bu iradeye saygı duymak zorundadır. Çanakkale gerek partiler içi gerekse iktidar muhalefet hesaplaşmasından çok çekti ve gerildi. Bürokrat dahi iş yapamaz hale geldi. Seçilen arkadaşlarımızdan geldikleri makama hizmet için seçildiklerini unutmadan siyasi kimliklerini arka planda bırakarak çalışmalarını bekliyoruz. Hz. Mevlana’nın dediği gibi ‘Dün dünde kaldı cancağızım, bugün yeni şeyler söylemek lazım’ diyorum.” şeklinde konuştu.

 

Enflasyon sabit gelirliyi, çalışanı vuruyor ama en fazla iş insanını vuruyor.

İş dünyası olarak önlerinde 4 yıl seçimsiz bir süreç olduğunu belirterek konuşmasına devam eden Semizoğlu, “Seçimler, gerek bürokratı, gerek ticaret erbabı her kesimi etkiliyor. Önümüzdeki 4 yılımızı çok iyi değerlendirmek zorundayız. Biz iş insanları olarak her koşulda ilk taşın altına elini koyan kesimleriz. Biraz önce Osman Başkanım da söyledi; enflasyon sabit gelirliyi, çalışanı vuruyor ama en fazla iş insanını vuruyor. Çünkü giderlerimiz durduğu yerde durmuyor. Geçen hafta Ramazan Bayramıydı 9 gün çarklar durdu. İşletmede çarkların durması Ramazan ayının öncesindeki 3 ayın karını ve gelirini götürdü. Onun için gerçekten işimiz çok zor ama enseyi karartmadan önümüze bakacağız" ifadelerini kullandı.

 

Dünyada gıda fiyatları son bir yılda %10,5 düşerken bizim Ülkemizde %71 artmış.

Ekonomik verilerden Başkan Osman Okyay’ın da bahsettiğini hatırlatan Selçuk Semizoğlu, “O yüzden değerli zamanınızı bu verileri okuyarak almak istemiyorum ama çok enteresan bir veri var. Onu paylaşmak istiyorum. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü rakamlarına baktığımızda dünyada gıda fiyatları son bir yılda % 10,5 düşerken bizim Ülkemizde % 71 artmış. Benim ilkokul zamanlarımda biz kendi kendimize yeten bir ülkeydik. Şimdiki durumun bir sebebi var; üretmiyoruz. Ulu Önder Atatürk 100 yıl önce, üretmeden tüketen toplumların düşeceği durumu söylemiş. Bu sözü de Odamız binasının yan duvarına yazdık. 85 milyonun bizlere, üreticilere, iş insanlarına ihtiyacı var. İşimiz zor, Allah yardımcımız olsun" dedi.

 

Avrupa’daki doğalgaz fiyatları %7,5 artmış

Ticaret Bakanlığının açıkladığı geçici verilere göre; 2024 yılının Mart ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 oranında azalarak 22,6 milyar dolar, ithalat ise yüzde 5,7 oranında azalarak 30,1 milyar dolar seviyesinde kaydedildiğini söyleyen Başkan Semizoğlu, "Tabi ki burada en büyük dış ticaret açığımız enerji fiyatlarının stabil olması çok büyük etken. Osman Başkanımın bahsettiği geçen haftaki bir gecelik hareketin sonucunda bu sabah haberlerde izledim Avrupa’daki doğalgaz fiyatları %7,5 artmış. Gerçekten pamuk ipliğine bağlıyız diyebilirim. Tasarruf evde başlar, işyerlerimizde her platformda olmalı ancak Kamu tasarruf politikalarının da acilen uygulanması, ekonomi ve hukuk alanlarında yapılacak reformlarla geleceğe güvenle bakma dileği ile kısaca faaliyetlerimizden ve güncel gelişmelerden bahsetmek istiyorum.” diye konuştu.

 

Geçtiğimiz dönemde kazanmadığımız paraların vergilerini ödedik.

Hindistan İstanbul Başkonsolosu Sayın Mijito Vinito’nun Odayı ziyaret ettiği söyleyen Semizoğlu “Nüfusu, hızlı ekonomik büyüme potansiyeli ve üretimi artıran politikaları ile gerçekten Hindistan dikkat çekiyor. Sayın Başkonsolos çok samimi idi. Ahmet Çelik Bey’in hatırlatmasıyla, Çanakkale Savaşlarında 5000 zayiat veren Hindistan’ın burada Azerbaycan’ın gibi bir anıtı olması konusunda kendisine görüşlerimizi ilettik. Önümüzdeki hafta tekrar Çanakkale’de olacaklar. İnşallah yine bir arada olacağız. Kadın Girişimciler Kurulumuzun düzenlediği ‘Enflasyon Düzeltmesi’ seminerini odamızda gerçekleştirdik. Mart ayı Meclis toplantımızda bu konu ile ilgili talep olmasına rağmen katılım maalesef çok azdı. Geçtiğimiz dönemde kazanmadığımız paraların vergilerini ödedik. Bundan sonra da ödemeye devam edeceğiz. Onun için işlerin biraz daha içerisinde olmamız lazım. Muhasebecilerimizi biraz daha iyi yönlendirmemiz ve denetlememiz lazım diye düşünüyorum.” dedi.

 

Turizm haftasını kutluyorum

Semizoğlu sözlerine “Bu dönem ki mottomuz Çanakkale’de Turizm.” şeklinde devam ederek, “Tüm turizm paydaşlarıyla yani odamız, TÜRSAB, ÇATOD, ÇATUD ve ÇARO ile ortak bir deklarasyon yayınladık. Bu hafta da Turizm Haftası. Bu vesile ile Turizm Haftası’nı kutluyorum. Bu sabah konu ile ilgili bir kahvaltı vardı. Yönetim Kurulu Üyemiz Ahmet Çelik katıldı. Ayrıca Odamızda da bugün yine aynı paydaşlarla ‘Çanakkalemizin turizmi için ne yapabiliriz?’ konusunun görüşüldüğü bir toplantı gerçekleştirdik. Mikro ihracat için çok önemli, geçen ay içerisinde Trendyol Saha Satış ve İş Geliştirme Yöneticisi Olcay Akgün ile Güney Marmara Saha Sorumlusu Cem Titiz’in ziyaretleri oldu. Koli dahi ihracat yapabileceğimiz bir uygulama. Mikro ihracat dediğim bu. Önümüzdeki günlerde mikro ihracat konusunda bir toplantı yapmayı kendilerinden rica ettik. İhracat yapmamız gerekiyor. Üretici bu kurlardan memnun değil ama bunun sürdürülebilir olduğuna da inanmıyorum. Gerçekten ihracatın parası da bereketli.” dedi.

 

Bir tükenmez kalemi çeşitli kotalardan dolayı Amerika’ya satamıyorsun.

Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Özdemir ve Yönetiminin odayı ziyaret ettiğini anlatan Semizoğlu, “Az önce de İsmail Kaşdemir Bey ile görüştük. Tarihi Alana ziyaretçi sayısı 2 milyona ulaşmış. Haziran ayı toplantımıza da dalış turizmi ile ilgili sunumlarını izlemek için kendisini davet edeceğiz. Mayıs ayı toplantımıza OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk’ü davet ettik. Belarus Çanakkale Fahri Konsolosluğu açılışı vesilesi ile İlimizde bulunan Belarus Cumhuriyeti üst düzey yetkilileri Odamızı ziyaret ettiler. İki saat süren verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Bölgedeki atmosferden kaynaklı sorunlardan dolayı ticaretlerinin rotasında değişimler oldu ve bu nedenle Türkiye ile olan ilişkilerini artırmak istiyorlar. Birliğimizin Ticaret Bakanlığı işbirliği ile Şikago’da hayata geçirdiği Türk Ticaret Merkezi ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdik. Türk Ticaret Merkezi Genel Müdürü ve uzmanları aramızdaydı. İhracat yapan, ihracat potansiyeli olan üyelerimiz özellikle yoğun ilgi gösterdiler ve çok güzel geri dönüşler aldık. Verimli bir toplantı gerçekleşti. Hatırlarsanız Meclis Üyesi Bilgilendirme Semineri’nde de bu konu ile ilgili bilgilendirme yaptılar. Örneğin, bir tükenmez kalemi çeşitli kotalardan dolayı Amerika’ya satamıyorsun. Bu kalemin malzemelerini oraya gönderiyorsun. Orada monte edip, ‘Made in Amerika’ olarak satabiliyorsun. Bu konuda da sorularınız olursa yetkililerden bilgi almanızı sağlarız.” şeklinde konuştu.

 

Şu an itibariyle 9577 üyesi olan bir aileyiz

Önümüzdeki süreçte yine TOBB işbirliği ile yeşil dönüşüm konusunda bir toplantı planladıklarını hatırlatan Semizoğlu, “Yeşil dönüşüm bir tercih ya da alternatif değil arkadaşlar, artık bir zorunluluk ve hepimizin gerekli önlemleri alması ve bu dönüşüme uyum sağlaması gerekiyor. Karbon ayak izinden dolayı ihracatçılarımız ihracat yapamayacak hale gelecek. Ramazan ayında ara verdiğimiz Mesleki Yeterlilik Sınavlarına önümüzdeki hafta devam ediyoruz. Son Meclis toplantımızdan bu yana 68 üyemiz aramıza katıldı, 10 üyemiz ise kaydını sildirdi. Şu an itibariyle 9577 üyesi olan bir aileyiz" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Yapılan konuşmalar sonrasında Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Ali Karaman tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2024 Mart ayı mizanı ile ilgili raporu okundu ve 2024 Mart ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı. T.C. Bayramiç Asliye Hukuk Mahkemesi’nin ticari teamül ile ilgili yazısı Genel Sekreter Sema Sandal tarafından okunarak değerlendirildi. Azami fiyat tarife talepleri Mecliste görüşülerek onaylandı.

Murat Çağlayan