Tüm dünyaya kardeşlik mesajlarının verildiği ve her türlü sorunun el ele, kardeşçe çözülmesi gerektiğinin hatırlatılması bakımından “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” çok büyük önem taşıyor. Türk milletinin gönlünde, onun bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olarak önemli bir yer bulan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl olduğu gibi bu yılda yurdumuzun dört bir yanında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, yurtdışı temsilciliklerimizde coşku ile kutlanacak. Bu ülkenin geleceği çocuklarımızdır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız Kutlu Olsun.

Atamızdan Kalan En Büyük Bayram

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başta olmak üzere, yurt dışındaki temsilcilikler ve bütün kurumlar, her yıl olduğu gibi bu yıl da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı coşkuyla kutlamanın hazırlıklarını tamamladı. 23 Nisan 1920 tarihinde Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi'nin açılması ve Türk halkının egemenliğini ilan etmesinin üzerinden geçen yıllara rağmen, bu anlamlı gün her yıl tazelik ve heyecanla kutlanıyor. Bu yılın kutlamaları, pandemi önlemleri çerçevesinde düzenlense de, coşkulu etkinliklerle dolu geçecek. Her yıl olduğu gibi, bu yıl da bayramın anlam ve önemini vurgulayan etkinlikler düzenleniyor. Özellikle çocukların bayramı olarak da anılan 23 Nisan, milli birliğin kenetlenmiş ifadesini temsil ediyor. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın anlam ve önemini hatırlatmak adına çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Çanakkale’de 23 Nisan coşkusu sokaklara taşacak. 

Çanakkale İl Emniyet Müdürü Koltuğunu 5. Sınıf Öğrencisine Bade’ye Devretti

Çanakkale'nin tarih ve gurur dolu sokaklarında, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın heyecanı büyük bir coşkuyla yaşandı. Bu yıl özellikle unutulmaz bir an yaşandı; Çanakkale İl Emniyet Müdürü Selim Arıcı, koltuğunu 5. sınıf öğrencisi Bade Nehir Lek'e devretti. Biga Ortaokulu'ndan gelen 11 yaşındaki Bade Nehir Lek, ilin en yüksek güvenlik makamında geçici olarak yer aldı. Temsili tören, 23 Nisan ruhunu en güzel şekilde yansıttı ve geleceğin teminatı olan çocukların önemini bir kez daha hatırlattı. Bu özel gün, Çanakkale'nin en önemli kurumlarından biri olan Emniyet Müdürlüğü binasında gerçekleşti. Tören, çocuklara özgü neşe ve coşkuyla doluydu. Bade Nehir Lek, heyecanla koltuğa oturdu ve Selim Arıcı'dan koltuğun sorumluluğunu devraldı. Bu an, hem katılımcılar hem de izleyiciler arasında büyük bir duygu seli yarattı. İl Emniyet Müdürü Selim Arıcı, yaptığı açıklamada, "Bugün, 23 Nisan gibi özel bir günde, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza bir jest yapmak istedik. Bade Nehir Lek, bu önemli günü bizimle birlikte kutlamak için burada ve onunla gurur duyuyoruz. Onun gibi parlak gençler, ülkemizin geleceğini şekillendirecek ve bizler de bu süreçte onlara destek olmaktan mutluluk duyuyoruz." şeklinde konuştu. Daha sonra Bade Nehir Lek'e  İl Emniyet Müdürü Selim Arıcı'nın makam koltuğuna oturdu. Makam koltuğuna oturan Bade Nehir Lek, "Gururlu ve heyecanlıyım. Biz bugünün küçükleri, yarının büyükleriyiz. Ülkemizin geleceği bize emanet. Hiç şüpheniz olmasın. Mustafa Kemal Atatürk'ün yolundayız" diye konuştu. Ardından telsizle birimlere anons yapan Bade Nehir Lek, "Tüm ekiplerimize görevlerinde kolaylıklar dilerim, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun" dedi. Şube Müdürlerine bazı talimatlarda bulunan Bade Nehir Lek'e daha sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Çok Gururlu ve heyecanlıyım. Gelirken çok heyecanlıydım. Ancak geldiğimde çok rahatladım. Sayın İl Emniyet Müdürümün bu kadar iyi bir adam olduğunu görünce rahatladım. İlk başlarda çünkü kendisini tanımıyordum. Ancak tanıyınca iyice bir rahatladım. Herkesin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlarım" diye konuştu.

TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni Başlatması İle Bu Bayram Uluslararası Düzeye Taşındı

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılış yıldönümü olan 23 Nisan'da Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kutlanan ulusal ve resmî bir bayram. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk ulusal bayramı olma özelliğini taşıyan bu bayram, Türkiye'de 1921'den itibaren "23 Nisan Millî Bayramı" adıyla kutlanmaya başlandı. İlk başta yasal adı "Çocuk Bayramı" olmasa da, daha sonra çocuklara neşeli bir gün geçirtme ve Himaye-i Etfal Cemiyeti'ne gelir yaratma amacıyla 1927'den itibaren çocuk bayramı olarak kutlanmıştır. Bayramın adı 1935'te "Hâkimiyet-i Milliye Bayramı", 1981 yılında ise "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" olmuştur. UNESCO'nun 1979'u "Çocuk Yılı" olarak duyurmasının ardından, devlet kanalı Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatması ile bu bayram uluslararası düzeye taşınmıştır. Devrin Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün 1933 yılında başlattığı, 23 Nisan'da çocukları makamına kabul edip onlarla sohbet etme âdeti bu bayramın bir parçası olarak yaygınlaşıp gelenekselleşmiş; devlet adamlarının makam koltuklarına çocukları oturtma geleneği 2013 yılına kadar devam etmiştir. Yine 1933'te stadyumlarda beden hareketleri gösterileri ile kutlama geleneği başlamış; bayramın stadyumlarda binlerce öğrenci ve devlet protokolünün katıldığı gösterilerin yerini 2013'ten itibaren, sokaklarda karnaval havasında kutlamalar almıştır.

Ogün İnal