İlçe - Belde

“Parion Antik Kenti geleceğin Efes'i”

Kendi alanında ilk sivil oluşumlarından biri olan Biga Sivil Toplum Platformu’nun (Biga STP) 148. Toplantısı gerçekleşti.


Kendi alanında ilk sivil oluşumlarından biri olan Biga Sivil Toplum Platformu’nun (Biga STP) 148. Toplantısı gerçekleşti. Görüşlerini iletmek üzere toplantıya davet edilen Çanakkale Rehberler Odası Başkanı Ümit Cihan Müsterioğlu Biga’nın turizm potansiyelinin nasıl değerlendirileceği konusunda bilgi ve tecrübelerini paylaştı.
Müşterioğlu, Biga’nın değerlerini sıralarken, Nilüfer Gölü ve Parion Antik Kenti üzerinde özellikle durarak, “Biga’nın saklı bir cennet köşesi olan Nilüfer Gölü özellikle doğa ve alternatif turizm için ciddi bir potansiyel taşımaktadır. Öte yandan, Biga'nın turizmci gözü ile ön plana çıkarılabilecek yerlerinden Parion Antik Kenti geleceğin Efes'idir.  Gelecek yıl ziyarete açılacak olmasını rehberler ve tüm turizm camiası olarak merakla bekliyoruz” dedi.

Kendi alanında ilk sivil oluşumlarından biri olan Biga Sivil Toplum Platformu’nun (Biga STP) 148. Toplantısı gerçekleşti. Görüşlerini iletmek üzere toplantıya davet edilen Çanakkale Rehberler Odası Başkanı Ümit Cihan Müsterioğlu Biga’nın turizm potansiyelinin nasıl değerlendirileceği konusunda bilgi ve tecrübelerini paylaştı.
Toplantıya, Yönetim Kurulu Başkanı M. Güray Ergün, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Biibf Dekan Yardımcısı Av. Doç. Dr. Yusuf Yiğit, BMYO Müdürü Öğr. Gör. Ertuğrul Bilgücü, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri, daire amirleri, siyasi partilerin yönetici ve temsilcileri ile çok sayıda basın mensubu katıldı.
Görüşlerini iletmek üzere toplantıya davet edilen Çanakkale Rehberler Odası Başkanı Ümit Cihan Müsterioğlu Biga’nın turizm potansiyelinin nasıl değerlendirileceği konusunda bilgi ve tecrübelerini paylaştı.

“ÇANAKKALE’DE ÖRNEĞİ OLMAYAN CAMİ  BİGA’DA”
Müşterioğlu, konuşmasına Biga’nın kültürel değerlerini sıralayarak başladı. Müşterioğlu,  “Başta Çanakkale Savaşı kahramanlarımızdan Bigalı Mehmet Çavuş, şüheda kabristanı olan Biga Şehitliği, Fatih Sultan Mehmet’in şehzade iken verdiği emir ile yaptırdığı Ulu Cami, Çanakkale’de örneği olmayan kubbesiyle 152 yıllık yapı olan Kurşunlu Cami ve bölgenin önemli kültür miraslarından biri olan Halimbey Konağı Biga’nın tarihi ve kültürel olarak bir değere sahiptir” dedi.

“NİLÜFER GÖLÜ SAKLI BİR CENNETTİR”
Biga’nın ve Çanakkale turizminin gelecek vaat eden önemli değerleri arasında yer alan ve son zamanların gözdesi Nilüfer Gölü için yapılabilecekleri de sıralayan Müşterioğlu, “Bununla birlikte Biga’nın saklı bir cennet köşesi olan Nilüfer Gölü özellikle doğa ve alternatif turizm için ciddi bir potansiyel taşımaktadır. Ancak maksat gölün dibine kadar araçla gidip, dönmek değil. Amaç, yaklaşık 1 kilometre mesafeden yürüyerek merak ve gizem içerisinde yaklaşıp muhteşem manzarayı konuklarımıza göstermektir. Özellikle doğa turizmine hitap eden destinasyonların farklı bir ziyaret şekli olmalı ve Nilüfer Gölü bunun için oldukça elverişli” dedi.

“PARİON ANTİK KENTİ GELECEĞİN EFES’İ DİR”
Gelecek yıl ziyarete açılması hedeflenen Parion Antik Kenti’ni geleceğin Efes’i olarak nitelendiren Müşterioğlu, antik kentin bir durak  noktası  haline geleceğini vurgulayarak, “Biga'nın turizmci gözü ile ön plana çıkarılabilecek yerlerinden Parion Antik Kenti ise geleceğin Efes'idir. Bu kentin önemi yüzyıllar öncesinde keşfedilmiş; Roma imparatorlarından Julius Cesar ve Hadrianus döneminde koloni kenti olmuştur. Bir liman kenti olarak çağlar boyunca ticari önemini de sürdüren kentin, günümüzde yapılan kazılar neticesinde daha da aydınlığa kavuşmasıyla ziyaretçilerin ilgi odağı ve kültür turlarının durak noktası haline geleceğine şüphe yoktur. Gelecek yıl ziyarete açılacak olmasını rehberler ve tüm turizm camiası olarak merakla bekliyoruz. Biz buraya bu değerlerle bakıyoruz. Biga'nın gelişimi ivme kazanacak, geleceğin Kuşadası olacaktır. Eğer Biga hazır olursa, bizlere destek vermek isteyen sivil toplum kuruluşları olursa bundan sonraki çalışmalarımızı baş başa verip hızlandırabilir ve bu değerleri hak ettiği şekilde bölge turizmine kazandırabiliriz” dedi.
Toplantıda turizmin yanısıra, köylerde yaşayan ve el emeği ile üretim yapan kadınlara yönelik pazar yeri kurulması, buzağı aşılama takviminden kaynaklanan satış problemleri başta olmak üzere Biga’yı ilgilendiren birçok konu masaya yatırıldı. Yaklaşık iki saat süren ve Biga STP toplantılarının en uzunu olmaya aday toplantı sonucunda iki adet komisyon kurularak kısa sürede çalışmalar başlanmasına karar verildi.

Dilek Akşen