Kültür ve Sanat

  A-FARK kentte yeni bir soluk olacak “ FARK ET ” diyerek yola çıktılar

Farkındalık Yaratma ve Dayanışma Derneği, kısa adı ile A-FARK Dernek Başkanı Jülide Uzsayılır,  sorularımıza yanıt vererek çıktıkları yolu anlattı.


2 ay önce, yaşam mücadelesinin içerisinde karşılaşılabilecek her türlü, haksızlık,  aksaklık ve risklere karşı bilinçlendirme çalışmaları yapmak, kişilerin sorumluluk duygusunu arttırmaya yardımcı olarak dayanışmayı güçlendirmek amacıyla yola çıkan Farkındalık Yaratma ve Dayanışma Derneği, kısa adı ile A-FARK kentte yeni bir soluk olarak yola devam edecek.
Dernek Başkanı Julide Uzsayılır, çıktıkları yolu anlatarak, “ ‘Farkındaysak’ eğer pek çok durum var dikkat çekilmesi gereken. Ülke ve insanlık zor günlerden geçiyor. Gerçi tarihin her döneminde ayrı zorluklar yaşanmıştır elbette ama yine temel kural hangi zaman ve hangi şartlarda yaşarsak yaşayalım içinde bulunduğumuz durumun, farkında olmamız gerektiğidir” dedi.  Dernek, ilk olarak, geleneksel hale getirmeyi planladıkları 1. FARK ET Öykü Yarışması’nı da hayata geçirecek.

Farkındalık Yaratma ve Dayanışma Derneği, kısa adı ile A-FARK Dernek Başkanı Jülide Uzsayılır,  sorularımıza yanıt vererek çıktıkları yolu anlattı.

A-Fark, ne zaman, ne amaçla kuruldu?
“Farkındalık Yaratma ve Dayanışma Derneği, kısa adı ile A-FARK yaklaşık 2 ay kadar önce kuruldu.  İnsanların birbirlerine, doğaya ve hayvanlara karşı tutumlarında daha duyarlı ve paylaşımcı olması gerektiğine inanıyoruz, elbette birçok bireyin de aynı düşünce de olduğunu tahmin ediyoruz.  Amacımız, yaşam gibi zor bir mücadelenin içerisinde karşımıza çıkan her türlü, haksızlık,  aksaklık ve risklere karşı bilinçlendirme çalışmaları yapmak, kişilerin sorumluluk duygusunu arttırmaya yardımcı olarak dayanışmayı güçlendirmek.  Yaşamsal ögeleri düşünürsek,  geniş bir yelpazemiz var diyebilirim.”

Anladığım kadarı ile alışılagelmiş farkındalık çalışmalarından biraz daha geniş bir yelpazeden bahsediyorsunuz.
 “‘Farkındaysak’ eğer pek çok durum var dikkat çekilmesi gereken. Ülke ve insanlık zor günlerden geçiyor. Gerçi tarihin her döneminde ayrı zorluklar yaşanmıştır elbette ama yine temel kural hangi zaman ve hangi şartlarda yaşarsak yaşayalım içinde bulunduğumuz durumun, farkında olmamız gerektiğidir. Bu doğrultuda; Ekonomideki zorluklara rağmen, hızlı yaşam şekli, gereksiz üretimler ve bunlara bağlı tüketimlere karşı minimal yaşamın sağladığı kolaylıklar. Doğru beslenmek, çocukları paketli gıdalardan uzak tutmak, anneleri bu yönde uyarmak. Ekosistemin çökmesi, kitlesel yok oluş tehlikesi. Kadına şiddet, kadının toplum ve ailedeki yeri, aile birliğinin önemi ve korunması çocuk istismarı, çocuk gelinler. Toplumsal ve kültürel değerlerin korunması ve sahip çıkılması. Geri dönüşüm ve çevre kirliliği. Yerli ürün kullanımı, tarımsal sürdürülebilirlik,  gibi başlıklar çıkarabiliriz.”

Peki bu dernekteki diğer isimler kimler, siz nasıl bir motivasyonla bir araya geldiniz, üye sayınız hakkında ne düşünüyorsunuz?
 “Toplumsal yaralar söz konusu olunca bir araya gelmek zor olmuyor. Konuyla ilgili düşüncelerimi dostlarımla paylaşınca, hepsi aynı duyguları taşıdığı için Aytül Özçelik, Ali Osman Yağız, Mehmet Orhan Orhan, Nihal Çakar Akkan, İsmet Balkan ve Nurdan Hızlı arkadaşlarımızla birleştik ve A-FARK’ı kurduk. Dernek olarak üye sayısından çok, ortaya koyduğumuz çalışmalarla ilgiliyiz. Bizimle aynı duyguları, hedefleri paylaşan dost adaylarımızı zaman içerisinde derneğimiz bünyesinde göreceğiz. Sade, sakin, kararlı ve güçlü bir dernek alt yapısını hazırlıyoruz.”

Nasıl bir hedef ile yola çıktınız?
“Öncelikle Atatürk ilkeleri ve bilimin aydınlattığı yol keskin ve değişmeyecek olan  çizgimizdir. Siyaset üstü, sevgi ve dostluk tabanlı kişiler olarak bir araya geldik ve tüm insanların bu çemberde birleşmesini arzu ediyoruz. “Fark et”  mottosuyla çıkmış olduğumuz yolda, hayat serüvenindeki tüm canlılar için faydalı olmak, toplumumuzun kanayan yaralarına karşı farkındalık yaratmak en büyük hedefimiz.”

 İnsanları farkında kılmak için değişik projeler üreteceğinizi düşünüyorum.
 “Projelerimizi, yukarıda bahsettiğim başlıklar çerçevesinde geliştireceğiz. Zaman içerisinde yine sizinle paylaşmaktan memnun oluruz. Şu an gündemimizde olan bir öykü yarışması projemiz var. Gelenekselleştireceğimiz, ulusal boyuttaki yarışmamızın adı. 1. FARK ET Öykü Yarışması. “Fark et” etiketi ve edebiyatın bütünleştirici etkisi ile halkımızın farkındalık gerektiren konulara karşı ilgisini ve duyarlılığını arttırmak amacı ile düzenledik.”

Kente ne kazandırmayı hedefliyorsunuz?
İnsanlık ve gelişimi adına yapılan her girişim bir kazanımdır. Hedefimiz, kent kapsamında olmayıp bilinçlerde yaratmayı arzu ettiğimiz aydınlanmaya, birbirine dayanabilme, sorumluluğu hissedebilme, adil olma becerisine katkı sağlamaktır. Düşünsenize, adil ve sorumluluk sahibi kişilerin yaşadığı kentler ve ülkeler neler kazanır?

Farkındalık bağlamında Çanakkale’de gördüğünüz eksiklikleri değerlendirir misiniz?
“Bir önceki sorunuzda cevapladığım gibi, kentsel, zümresel değil,  tüm insanlık adına düşünüyoruz. Yelpaze geniş demiştik ve o yelpaze ne kentsel ne kişisel. Hepimiz her şeyin farkında olmalıyız. Bakmak değil fark etmek gerek. Bu yüzden doğanın akıl sahibi varlıkları olarak  “akıllıyız farkındayız” sloganıyla ve # FARK ET etiketli projelerle üzerimize düşeni yapmaya çalışacağız.”

Size ulaşmak isteyenler için iletişim bilgileriniz nedir?
“Afark Çanakkale facebook sayfasından iletişime geçebilirler.”

Dilek Akşen