Eğitim

Kadın Girişimciler Yönetici Okulu Sertifika Töreni Gerçekleştirildi  

Çanakkale İl Kadın Girişimciler Kurulu organizasyonunda, Garanti Bankası, Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) işbirliğinde 26 Nisan 2019 -18 Mayıs 2019 tarihleri arasında Kadın Girişimci Yönetici Okulu Eğitimleri Sertifika geçtiğimiz hafta gerçekleşti.


Çanakkale İl Kadın Girişimciler Kurulu organizasyonunda, Garanti Bankası, Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) işbirliğinde 26 Nisan 2019 -18 Mayıs 2019 tarihleri arasında 10 farklı eğitim programından oluşan Kadın Girişimci Yönetici Okulu Eğitimleri Sertifika geçtiğimiz hafta gerçekleştirildi.
ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen  Sertifika Törenine, TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Birce Bilici Şimşek, Komite Başkan Yardımcısı Emel Torun, Komite Üyeleri Ayşe Berna Ergin, Didem Güner, Filiz Bahar, Garanti Bankası Çanakkale Şube Müdürü Soner Ahpap, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Işıl Keskin Şahan, Saha Projeleri Direktörü Soner Şahan, Genel Sekreter Sema Sandal, Ticaret Sicili Müdürü Şerife Kurt, Yönetici Asistanı Selen Kılıç ve eğitime katılan Çanakkaleli Kadın Girişimciler katıldı. Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren  Başkan Birce Bilici Şimşek, kadınların iş imkanları hakkında istatistikler vererek bir değerlendirme yaptı. Şimşek “Çanakkale Ticaret Odası Kadın Girişimciler Kurulu olarak, eğitimin insana yapılan en büyük yatırım olduğunu düşünüyoruz. Eğitim programlarımızı düzenlerken öncelikli amacımız, Türk kadınını ekonomik, sosyal, politik ve kültürel anlamda daha üst seviyelere taşımaktan geçiyor. Kadınlarımıza dair ekonomik temsiliyet anlamında kısaca bir değerlendirme yapmamız gerekirse çok çarpıcı gerçekler ortaya çıkıyor; Türkiye nüfusunun yüzde 49,8’ini kadınlar oluşturuyor. Kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 26,7 iken erkeklerde ise bu oran yüzde 64,8 seviyesinde. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayınlanan bir rapora göre kadınların iş gücüne katılım oranının en fazla olduğu ülke yüzde 78,7 ile İzlanda ,bu oranı yüzde 70 ile İsveç ve yüzde 67,2 oranıyla Estonya takip ediyor. Türkiye ise bu sıralamanın çok altında kalıyor.

“Kadın İş Kurmak İstediğinde Teşvike Ulaşması Çok Zor Oluyor”
Kadınların iş kurarken yaşadığı sıkıntıları da dile getiren TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Birce Bilici Şimşek, bunların en başında ise sermaye teşvik ulaşma zorluğu olduğunu belirtti. Şimşek “ Kadınlar İş kurmak isteyen kadın girişimcilerimizin önüne çıkan en önemli ve zorlayıcı unsur sermaye temini oluyor. Türkiye de sadece %9’luk bir kısımda kadınların üzerinde mülk bulunuyor. Bu demek oluyor iş kuracak kadın teminat göstermekte zorluk çekiyor, kuracağı iş ile ilgili araştırma yaparken teşviklere ulaşmakta zorluk çekiyor. Güvenirlilik sağlamak için erkeklerden daha fazla çaba göstermek durumunda kalıyor. Kadının toplumdaki rollerinin kalıplaşması, eğitimlerin yetersizliği, finans bulma güçlüğü, kadının iş kurma aşamasında toplum tarafından destek görmemesi kadınların girişimcilikte önüne engel oluyor. Yapılan bir araştırmaya göre; Kız çocuklarının ilk ve orta öğrenimine eklenecek her 1 yıl, ileride onların gelir düzeylerinin yüzde 15-25 aralığın da artmasını sağlıyor. Bu bağlamda ülkemizde, kadınların eğitimine, ekonomik, sosyal ve politik alanlarda temsiliyetine fırsat tanınır ve hız verirse, arzu edilen medeniyet seviyesine ulaşabileceğiz. Unutmayalım ki; Kadın toplumun içindeyse o toplum medenidir. Kadın toplumun içindeyse o toplum üretkendir” dedi.
 
Konuşmaların ardından Kadın Girişimci Yönetici Okulu Eğitim Sertifika Törenine geçilerek eğitime katılan Kadın Girişimcilere sertifikaları verildi.