“Çan’da nefes almakta zorlanıyor insanlar”
CHP Çanakkale Milletvekili Sayın Özgür Ceylan termik santral bacalarına filtre takılmasıyla ilgili Meclis Genel Kurulu'nda ve Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşma yaptı.
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, termik santrallerin çevreyi kirleten bacalarına filtre takılma zorunluluğunun 2,5 yıl daha ertelenmesine ilişkin, “Sarayın kabinesindeki bakanların süslü cümlelerle insan sağlığından, çevrenin öneminden yenilenebilir enerjinin nimetlerinden bahsetmesi lafügüzaftır. Vicdanlarına seslendik ama dinlemediler. Artık Çanakkale'min Çan ilçesinde nefes almakta bile zorlanıyor insanlar. Çan Termik Santralinde filtre çalışmaları bir buçuk yıl önce başladı, ne zaman faal hâle gelecek?” diye sordu
Ceylan, maddenin yasallaşması öncesi Meclis Genel kurulunda yaptığı konuşmada, milletvekillerine seslendi. Çanakkale’nin termik santrallerin kuşatması altında olduğunu ifade eden Özgür Ceylan, “Yurttaşlarımız bugün çevreyi kirleten zehir bacalarına filtre zorunluluğunun 30 ay daha ertelenmemesi için vicdanınıza göre oy kullanmanızı bekliyor” dedi. Özgür Ceylan, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, ülkenin her yerinde çoğalan zehir bacalarının, çevreyi kirletmesine engel olmanın yolunun milletvekillerinin kullanacağı oylarla mümkün olacağını ifade ederek, “Artık Çanakkale'min Çan ilçesinde nefes almakta bile zorlanıyor insanlar. Çan Termik Santralinde filtre çalışmaları bir buçuk yıl önce başladı, ne zaman faal hâle gelecek?” diye sordu. Özgür Ceylan, çözümün, kamu – özel ayrımı yapılmaksızın filtre ve baca gazı arıtma sistemleri konusunda asla taviz verilmemesinde olduğunu söyledi. Meclis Genel Kurulunda yapılan görüşmelerin ardından, “Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin” termik santrallerin çevreyi kirleten bacalarına filtre takılma zorunluluğunun 2,5 yıl daha ertelenmesine ilişkin 50’inci maddesi AKP ve MHP oyları ile kabul edilerek kanunlaştı.
Plan ve Bütçede Anlatmaya Devam Etti
“Gelişmiş ülkeler fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmak için alternatif enerji kaynaklarına yöneliyor. Peki, siz ne yapıyorsunuz?” diyen Ceylan, “Birçoğu daha düne kadar kamunun işletmesinde olan ve özelleştirme süreçleri 2013 yılında tamamlanan kömürlü termik santrallerin çevreyi zehirlemeye devam etmeleri için süre uzatımı yaptınız” dedi. Özgür Ceylan, termik santrallerin bacalarına filtre takılma zorunluluğu ile ilgili son gün olan 31 Aralık 2019 tarihinin, santrallerin özelleştirildiği 2013 yılından bu yana bilinmesine karşın herhangi bir yatırımın başlamadığını ifade etti. Özgür Ceylan, altı yıldır yatırım yapılmamasını Meclis’in iradesine meydan okuma olarak değerlendirirken, “İktidarın çevre ve ranta bakış açısından cesaretlenmiş olacaklar ki bu süre içerisinde filtre ve baca gazı arıtma sistemleri gibi çevre yatırımlarını yapmadan zehirli atıklarını altı yıl boyunca doğrudan çevreye salmaya devam ettiler” dedi. Özgür Ceylan, CHP’nin 2014 yılında “Sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkının, getirilecek kuralın, ekonomik, bürokratik ve fiilî yükümlülüklere yol açacağı ve üretim faaliyetlerinin etkileneceği gerekçeleriyle uzun süreli olarak vazgeçilecek haklar arasında sayılamayacağını belirtmiştik” şeklindeki itirazına Anayasa Mahkemesi’nin de aynı yönde karar verdiğini de hatırlattı. Özgür Ceylan konuşmasının devamında, “Yenilenebilir, ucuz, güvenilir, çevre dostu, enerji yatırımlarını konuşmamız gerekirken biz hâlâ burada çevreyi katleden cehennem bacalarını konuşuyoruz. Sarayın kabinesindeki bakanların süslü cümlelerle insan sağlığından, çevrenin öneminden yenilenebilir enerjinin nimetlerinden bahsetmesi lafügüzaftır” dedi.
“ÇAN’DA İNSANLAR GELECEKLERİNDEN ENDİŞELİ”
Çanakkale’de çalışır durumda 5 adet termik santral bulunduğunu ifade eden Özgür Ceylan, “Çan ilçemizde insanlar geleceklerinden endişe eder hâldeler. Bu santrallerin yarattığı hava kirliliği değerleri sadece insan sağlığını tehdit etmiyor, orada yaşayan bütün canlılar aynı riski taşıyorlar” dedi. Çanakkale’nin tarım kenti olduğunu, meyvelerin olgunlaşma süreleri bile bu durumdan etkilendiğini belirten Özgür Ceylan, “Çan'da yaşanan kirlilik Bayramiç'teki meyve ve sebze üreticisini de olumsuz etkiliyor” diye konuştu. Özgür Ceylan, konunun hassasiyetine dikkat çekerken, “ÇED, PTD, HKT, İDK, idari dava süreçleri, elektrik üretim lisansı gibi konular, bu sıralarda oturan bazı arkadaşlarımıza bile yabancı gelecek kısaltmalardır. Çanakkale'de yoldan geçen bir vatandaşa sorsanız ne anlama geldiğini hemen açıklayabilecek hâle geldi hemşerilerim. Yaşam alanlarımızı devletle birlikte korumamız gerekirken bir de kamu bürokrasisiyle mücadele etmeyi öğrendi Çanakkaleliler” diye konuştu. Çanakkale'de herkesin ÇED uzmanı olduğunu, siyanürle zenginleştirme yapılacak madencilik faaliyetleri konusunda uzmanlaştığını belirten Özgür Ceylan, “İnsanlar işini gücünü bıraktı, mevzuat okumaya, bu konuda çıkan yargı kararlarını okumaya başladı. Sigaradan, alkole uzanan zam sarmalında birer kimyagere dönüştürdüğünüz insanlarımızı, şimdi de çevre düşmanı enerji yatırımlarına yol vererek, birer hukukçuya, ÇED uzmanına, hazır kıta nöbet bekleyen eylemcilere dönüştürdünüz Neredeyse bütün bir yaz Kaz Dağları'nda yaşanan orman katliamını durdurmak için dere tepe bize nöbet tutturdunuz. Yazık değil mi bu ülkenin insanına, emeğine, zamanına?” dedi.
“KAZDAĞLARINDA SON DURUM NEDİR?”
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmanın sonunda Kaz Dağlarını gündemine alarak, Bakan Fatih Dönmez’e hitaben, “Çanakkale'de ve Kaz Dağları'nda maden ruhsatlarından termik santral ruhsatlarına son durum nedir?” diye sordu. Kirazlı'da orman katliamı yapan firmanın işletme ruhsatının yenilenmediğini hatırlatan Özgür Ceylan, “Bakanlığınız buradaki faaliyeti tekrar başlamayacak şekilde durdurmuş mudur? İlgili firmanın ruhsatı yenilenecek midir?” diye sordu. Özgür Ceylan, Bakan Fatih Dönmez’e kayyum atanan Koza Altın firmasının da Kaz Dağları, Terziler – Serçeler bölgesinde altın aramak için sondaj ve ağaç kesimi yaptığı yönünde iddiaların doğru olup olmadığını sorarken, “Sayın Bakan, daha kaç firmanın Çanakkale'nin havasını suyunu kirletmesine izin vereceksiniz?” diye konuştu.
Haber Merkezi