Tarım ve Sanayi

“ÜRÜNLER ÇOBAN KADINLARIN ELİ İLE MARKALAŞACAK”

Üreticinin emeğine katma değer sağlayarak markalaşmanın yolunu açacak ve özellikle kırsal kesimde çiftçilik ve hayvancılık sektörlerinde faaliyet gösteren kadınlara, profesyonelleşme ve girişimcilik anlamında katkı sağlayacak kooperatifleşme süreci Çan ilçesinde tüm hızı ile devam ediyor.

Çanlı kadınlar profesyonel çoban oldu
Üreticinin emeğine katma değer sağlayarak markalaşmanın yolunu açacak ve özellikle kırsal kesimde çiftçilik ve hayvancılık sektörlerinde faaliyet gösteren kadınlara, profesyonelleşme ve girişimcilik anlamında katkı sağlayacak kooperatifleşme süreci Çan ilçesinde tüm hızı ile devam ediyor.
Çan İlçe Tarım Müdürlüğü, ‘Sürü Yönetimi Elemanı Benim’ projesi kapsamında Bahadırlı Köyü'nde düzenlenen törende, eğitimi tamamlayan kadınlara belgeleri verildi.  Birçok bölgede sürüleri yönetecek çoban bulunmazken, Çanlı kadınlar kendi sürülerine profesyonel çobanlık yapmayı seçti.

Sürü Yönetimi Elemanı Benim’ projesi kapsamında Bahadırlı Köyü'nde düzenlenen törende sertifikla alan Çanlı kadınları tebrik eden Çan Belediye Başkanı Bülent Öz kooperatifçiliğin önemini vurguladı.
Başkan Öz, “Kooperatifin amaçlarından biri de bu. Hem kim nerede ne üretiyor, bunun raporunu çıkarmak, marka değeri yaratmak hem de neler yapabileceğimizi görmek amacındayız. Çan’da büyükbaş hayvancılık tarımdan önde geliyor. Günde 90 tondan fazla süt kullanıyor.  Çan’da birçok kadın, sabah altıda uyanır ve hayvanların başına geçer. Hayvanların otlaklara ve damlara getirilmesi, yani çobanlık kısmında da Çanlı kadınlar önde gelir. Kooperatifleşme ile birlikte Çan’da üretilen süt ve süt ürünleri bu çoban kadınların eli ile markalaşacak” dedi.
Kooperatif kurma yönündeki çalışmalara hızla devam ettiklerini de aktaran Başkan Öz, “Kooperatifçilik üzerine toplantılarımız devam ediyor. Çanakkale Belediyesi’nde de bir toplantı yaptık. Çan’da da, diğer Cumhuriyet Halk Partili diğer ilçe belediyelerinde de kooperatifler kurarak, üreticileri ve özellikle üretici kadınları bir araya getirerek, ürünlerine marka değeri kazandırmayı, pazar imkânı sunmayı hedefliyoruz. Bayramiç deyince akla elma gelir, Yenice deyince biber gelir ama Çan için net bir ürün üzerinden konuşmak zor. Aslında Çan’da da her şey yetişiyor. Çan’da da kiraz, şeftali, elma yetişir. Bu uzun vadede bir toprak analizi yaparak, Çan iklim ve toprak yapısına en çok uygun olan ürünü bulma sonucu ortaya çıkacak bir durum.  Tarım müdürlüğü ile de görüştük. Bunlar üzerinde de bir çalışma yapacağız. Kooperatifin amaçlarından biri de bu. Hem kim nerede ne üretiyor, bunun raporunu çıkarmak, marka değeri yaratmak hem de neler yapabileceğimizi görmek amacındayız.  Çan’da büyükbaş hayvancılık tarımdan önde geliyor. Süt üretiminde Biga ve Yenice’den sonra Çan geliyor. Günde 90 tondan fazla süt kullanıyor. Kadınlar da bu işte büyük bir rol oynuyor. Çan’da birçok kadın, sabah altıda uyanır ve hayvanların başına geçer.  Hayvanların otlaklara ve damlara getirilmesi, yani çobanlık kısmında da Çanlı kadınlar önde gelir. Öte yandan, Koyun ve Keçi Birliği aracılığı ile özellikle Çanlı kadınlarımızın ağırlıkta olduğu birçok vatandaşa sürü yönetimi belgesi verildi. Biz de sertifika törenine katıldık. Çan’da üretilen süt ve süt ürünleri bu çoban kadınların eli ile markalaşacak” dedi.

Özel Haber: Dilek Akşen