Ekonomi

EMEKLİYE YÜZDE 6.5 ZAM GELDİ

Devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklilerine yeni yılda yapılacak zam oranı belli oldu.

Devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklilerine yeni yılda yapılacak zam oranı belli oldu. İlk altı ay için açıklanan yüzde 6.5 zam oranın çok düşük olduğunu belirten Tüm Emekli Sen Çanakkale Şube Başkanı Emin Ergun, “Emeklilerin yüzde 80’ini açlık sınırı altında yaşamaktadır. Diğer ürünlere yapılan zamlar göz önüne alındığında emekliye yapılan bu zam sefalet rakamıdır” derken, emekliler ise zam yağmuru devam ederken geçinmenin imkansız olduğunu, zamlı maaşı alamadan, paranın zaten eridiğini belirttiler. Pazar bile yapamadıklarını söyleyen emekliler, “Resmen açız” dediler.  
 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık ayı enflasyon verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) geçen yılın ikinci yarısında yaklaşık yüzde 6,5 arttı. Böylece 6 aylık dönemde, geçen yılın ikinci yarısında toplu sözleşme kapsamında yapılan yüzde 5'lik zam aşıldı. Bu nedenle yaklaşık yüzde 1,5'lik enflasyon farkı ödenmesi durumu ortaya çıktı. Bu yılın ilk yarısında uygulanacak toplu sözleşme hükmü doğrultusunda memur maaşlarına yüzde 4 artış yapılması öngörülüyordu. Buna yüzde 1,5'lik enflasyon farkının eklenmesiyle memurlar, sözleşmeliler ve memur emeklilerinin maaş ve aylık artışı yüzde 5,5'e çıktı. Devlet memurları, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri, zamlı maaş ve aylıklarını 15 Ocak'ta alacak. Öte yandan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları geçen yılın son 6 aylık enflasyonu oranında artacak. Bu oran yaklaşık yüzde 6,5'e karşılık geliyor. Zam oranını değerlendiren Tüm Emekli Sen Şube Başkanı Emin Ergun, “Emeklilerin yüzde 80’ini açlık sınırı altında yaşamaktadır. Diğer ürünlere yapılan zamlar göz önüne alındığında emekliye yapılan bu zam sefalet rakamıdır” dedi.
 
TÜM EMEKLİ SEN ŞUBE BAŞKANI EMİN ERGUN:
 Zam oranı sefalet rakamını yansıtmaktadır. Diğer ürünlere yapılan zamlar göz önüne alındığında rakam trajiktir. Bunun nedeni örgütlenmedeki eksikliktir. Devletle pazarlığa oturmak lazım, masada etkin olmak gerekir. Emeklilerin yüzde 80’ini açlık sınırı altında yaşamaktadır.  Zam furyasının da bir taraftan devam etmesiyle dar gelirinin ekonomik krizle mücadele etmesini olanaksız hale gelmiştir. Bu nedenle emekli maaşıyla geçinmek mümkün olmadığı için iş arayan sayısı da artmaktadır.
 
SİBEL BOZKURT:
 Resmen dalga geçiyor bu şekilde zam yaparak. Emekli insanlar zaten o kadar zor şartla yaşamaya çalışırken verilen oran dalga geçmek gibi. Biz pazar yerinde soğuk, sıcak demeden 3 kuruş için mücadele veriyoruz. Gelecek olan zam diğer ürünlere gelen zamlar karşısında nakavt oldu. Yani daha almadan 3 katı çıktı.
 
İSA-ASUMAN UZUN:
Emekli olarak sürünüyoruz. Bu emekli maaşları ile açız. Mecliste olan milletvekilleri aldıkları yüksek maaşların bir bölümünü emekliye versinler. Aldığımız emekli maaşı yetmiyor.  Şu an pazara geldik, önceki yıllarda 50 TL’ ye dolan pazar filemizi şimdi 150- 200’TL’ye anca doldurabiliyoruz. Çocuğum üniversitede okuyor. Emekli maaşımız oraya gidiyor. Üstelik birde 2020 yılının ilk altı ayı için verilen yüzde 6.5 zam yetmez, zaten düşük emekli maaşlarınız bize yetmiyor. Meclistekiler birazda emeklileri düşünsünler.

KADİR CAMBAZ:
Allah herkese hayırlısını versin. Milletvekilleri kendilerine maaş zammı yaparken yüksek oranları belirlerken iş emekliye gelinde yüzde 6.5 gibi düşük zam kararı alıyorlar. Emekliler alışverişe çıktıklarında en ucuz alışverişi yapmak için dolaşıyorlar. Emekliyi kimse düşünmüyor, artık biz emekliler seçim döneminde bunları düşüneceğiz, çünkü yukardakiler emekliyi düşünmüyor.

RECEP GÜNDOĞDU:
2020 yılının ilk altı ayı için emekliye yüzde 6.5 zam bence çok vermişler yarısını alsınlar, ama vatandaşlar hak ediyor bu düşük zam oranını. Kurunun yanında yaşta yanıyor, biz de yanıyoruz.
 
ŞABAN ÇAĞLAYAN:
1.830 TL emekli maaşım var. Emekli maaşımıza zam olsa da yetmeyecek. Bu hayat pahalılığı her şeye  yapılan zamlara baktığımızda  maaşımıza yapıla zam oranı  yine bize yetmeyecek geçinemeyeceğiz.

Ogün İnal