İş Dünyası

Orman ürünleri sektör temsilcileri ÇTSO’da buluştu

Çanakkale’de faaliyet gösteren orman ve orman ürünleri sektör temsilcileri, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile sektörde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini görüşmek üzere bir araya geldi.

Çanakkale’de faaliyet gösteren orman ve orman ürünleri sektör temsilcileri, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile sektörde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini görüşmek üzere bir araya geldi.
 
ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde gerçekleştirilen toplantıda ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Köle, Orman İşletme Pazarlama Müdürü Bahri Durmaz, Çanakkale Orman İşletme Müdürü Barış Sergin, İlçe Orman İşletme Müdürleri, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Aydoğdu, 21 No’lu Meslek Komite Başkanı Hüseyin Şen ve çok sayıda sektör temsilcisi hazır bulundu.
 
“TAHSİS SİSTEMİNDEKİ ADALETSİZLİK SEKTÖRE BÜYÜK ZARAR VERİYOR”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Çanakkale’nin yaklaşık %54’ü orman arazisi. Odamızın 21 Meslek Grubundan birni de orman ürünleri sektöründe faaliyet gösteren üyelerimiz oluşturuyor. Aynı zamanda benim de faaliyet konum ve sizlerle ayda en az 3-4 kere birlikte oluyoruz. Sorunları yakinen biliyorum. Tahsis dağılım sistemindeki adaletsizlik haksız rekabet ortamı oluşturmaktadır. Oda olarak raporumuzu Orman Bölge Müdürlüğümüze ve Bakanlığımıza ilettik. Lif yonga tesislerine verilen tahsis fiyatlandırması ile gerek ahşap ve kereste sektörü gerekse de orman köylüsüne verilen tahsis fiyatları arasında oluşan dengesizlik sonucunda bu haksız rekabet ortamı oluşmaktadır. Lif- yonga sektörüne uygulanan fiyat politikası sektörün Avrupa çapında bir standart yakalamasını sağlamıştır. Aynı fiyat politikaları Ormancılık sektörü içinde uygulanırsa sektörümüze modern tesisler kurarak rekabetçi üretim gücüne ulaşabilir” dedi.
 
Toplantıya katılan sektor temsilcileri de; ORBİS sisteminin yavaşlığı, kereste sınıflandırılmasındaki uygulamalar, dağdaki ölçümlerin vasıflı olmayan çalışanlar tarafından yapılması, nakliye yapılan yollar ile ilgili sorunları dile getirdiler. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın lobicilik girişimleri ve Müdürlüğümüzün katkılarıyla yakın bir zamanda Çanakkale Orman varlığı FSC Belgesine sahip olacağını belirterek sector temsilcilerinin ilettikleri sorun ve çözüm önerilerini ilgili makamlara ileteceklerini belirttiler.