Ekonomik koşulların bozulması, özel okul fiyatlarındaki artış ve gider kalemlerinde astronomik artışlar velileri zorlayınca, MEB yeni düzenlemeye gitti.
Yeni düzenlemeyle özel okula kayıt yaptıracak velilerin yemek, kitap ve kırtasiye gibi ek hizmetlerden zorunlu değil, isteğe bağlı yararlanabilecekleri bildirildi. Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Dal, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında yapılan yeni düzenleme ile özel okullarda verilen yemek, kahvaltı, servis, pansiyon, yatakhane, kitap-kırtasiye, kıyafet, etüt ve benzeri hizmetlerden yararlanmak isteyen öğrenci ve kursiyerlerden alınacak ücretlerin ayrı ayrı belirlenmesi yönünde hüküm getirildiğini belirterek, “Bu konuda velilerimizden çok şikayet alıyorduk. MEB'in yeni düzenlemesiyle velilerimizin yemek, kıyafet, kitap ve kırtasiye gibi ek hizmetler konusunda serbest karar vermelerinin önü açılmış oldu" dedi.
“Özel okula giden başarılı olur diye bir şey yok”
Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Eğitim iş Çanakkale Şubesi Başkanı Ahmet Mantaş ise, “MEB resmen eğitimi piyasalaştırmış durumda. Öte yandan veliler gerici ve dini eğitim çekincesi ile çocuklarını zorlanarak da olsa özel okula göndermeye çalışıyor. Cazip gösterilen olanaklar, burs imkanları gibi durumlar ile yanıltılan veliler çocuklarını özel okula gönderse de bu başarı getirmiyor. Özel okula giden daha başarılı olur diye bir şey yok. Velilerin özel okulu seçmelerinde iki kriter etkili oluyor. Bunlardan birincisi velilerin çocuklarını dini eğitim odaklı modelden uzak tutup, dünya görüşlerini korumak. Dünya’daki eğitim sistemi modellerine baktığımızda laik, bilimseli karma bir eğitim ve öğretim modeli uygulandığını gözlemliyoruz, ama bizde son yıllarda vakıf ve cemaat etkili, dini ağırlıklı model uygulanmaya çalışılıyor. İkinci kriter ise Devlet Okulları’nda kullanılan müfredatın öğretici olmayan ve öğrenmeyi garantilemeyen şekilde ilerlemesi. Bunun dışında sık sık sınav ve müfredat değişikliği durumu da tedirginlik yaratıyor” dedi. Yeni düzenleme ile ilgili yorum yapan Ahmet Mantaş, “MEB bu kadar veli kitlesi varken, talepleri de dikkate almıştır. Bir öğrenci yüzde yüz bursla bir özel okulu kazansa bile veli yıllık 8 bin lira ücret ödüyor, yine de zorlanıyor, çünkü yemek, servis, kıyafet çok pahalı. Bu noktada yeni düzenlemeyle veliler bir nebze de olsa rahatlar” diye konuştu.
Gerici eğitim modeline karşı özel okul alternatifi
Türkiye’de velilerin çocuklarını devlet okulu yerine özel okula göndermesinin nedeninin eğitim modeli olarak laik ve çağdaş modelden uzaklaşarak dini eğitime yaklaşılması olduğunu ve özel okullarla ilgili yaratılan yanıltıcı, cazip gibi görünen imkanlar silsilesinin de etki yarattığını belirten Eğitim İş Çanakkale Şubesi Başkanı Ahmet Mantaş ise, “Veli müşteri kitlesi gibi göründüğü için talepleri de elbette dikkate alınacaktır. Özel okula giden çocuk başarılı olacak diye bir şey yok, Yüzde yüz burslu okuyan çocuk için bile velisi yılda 8 bin lira masraf ödüyor. Bu noktada yeni düzenleme veliyi bir nebze de olsa rahatlatır” dedi.
Özel Haber: Mine Tarım