Gündem

“KÖPRÜNÜN TAMAMLANMASI CORONA VİRÜSÜ’NE BAĞLI”

Dünyayı etkisi altına alan Corona Virüsü turizmcileri ve yatırımları endişelendirmeye başladı. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün yapımında yer alan konsorsiyum içinde bulunan şirketin sahibi TFF Başkanı Nihat Özdemir, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün kablo örüm işleminin Corona Virüsü’nün çıktığı...

YATIRIMLARDA VİRÜS ENDİŞESİ
Çin’de fabrikalar kapalı”
Dünyayı etkisi altına alan Corona Virüsü turizmcileri ve yatırımları endişelendirmeye başladı. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün yapımında yer alan konsorsiyum içinde bulunan şirketin sahibi TFF Başkanı Nihat Özdemir, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün kablo örüm işleminin Corona Virüsü’nün çıktığı Çin'in Wuhan şehrinde yapıldığını belirterek, “Köprünün zamanında tamamlanması buradaki fabrikaların çalışmasına bağlı” dedi. Geçtiğimiz haftalarda toplantı yapan Çanakkale Turistik Otelciler Derneği (ÇATOD) Yönetim Kurulu Başkanı Armağan Aydeğer de tüm Dünyada yankı bulan Corona virüsünün turizme etkisini değerlendirmiş ve virüsün yayılımının dikkatle takip edilen bir üreç olduğuna vurgu yaparak, “Bahar ayı ile birlikte virüsün yayılımının hızlı bir şekilde geri gitmesini umut ediyoruz” demişti.
TFF Başkanı Nihat Özdemir, Dünya’da yaşanan olayların iş adamlarını çok kötü etkilendiği dile getirerek, "Çanakkale Köprüsü’nün ana kablosunda teller Güney Kore'de, örümü ise Çin’de Wuhan şehrinde yapılıyor, gel de etkilenme bu işten. Şu anda gece gündüz acaba Wuhan’da ve diğer kentlerde durum nasıl diye düşünüyoruz; çünkü fabrikalar kapalı. Dünyadaki her olay biz iş adamlarını önemli derece etkilemekte. Dünyanın her yerinde varız, dünyanın neresine giderseniz gidin o ülkede bir Türk yatırımcısını görürsünüz. Bir an önce bunun ne olacağını görmemiz lazım” diye konuştu. Çanakkale Boğaz Köprüsü sorun çıkmaması halinde 18 Mart 2022 tarihinde açılması planlanıyor.


Virüse karşı tedavi bulunamaması tedirgin ediyor, sosyal medya da cabası”
ÇATOD Yönetim Kurulu Başkanı Armağan Aydeğer ise, “Corana virüsü son dönemde Dünya gündemindeki en hassas konuların başında yer almakta. Ülkeye yapılan tarifeli uçuşlar tamamen durdurulmuş durumda. Virüse karşı somut bir tedavi yöntemi geliştirilememiş olması, hızla artan ve yayılan vaka sayısı, kamuoyunu tedirgin ediyor. Ama hepsinden daha kötüsü başta sosyal medya ve dijital teknolojiler ile yayılan gerçek dışı haberler uluslararası toplum üzerinde ciddi bir panik havası üretiyor. Bu panik havasının yarattığı tehlike zaman zaman virüsün önüne geçiyor. Her Çinliyi hatta daha ileri gidersek her çekik gözlü kişiyi potansiyel virüs taşıyıcı olarak görerek davranır, toplumdan ve dünyadan tecrit etmeye çalışırsak en büyük insanlık suçunun ortağı oluruz. Çin’den ülkemize yaklaşık 500 bin Çinli turist gelmektedir. Çinli turistler kültür turizminin öncelikli olduğu İstanbul, Çanakkale, Ayvalık, Kuşadası, Kapadokya bölgelerini tercih etmektedirler, dolayısıyla mevcut rezervasyon ağırlıkları bu noktalardadır. Çinli gruplar ağırlıklı sonbahar, kış ve bahar aylarında seyahat etmeyi tercih ediyorlar. Kültür turizmi ağırlıklı destinasyonlardaki 4*ve 5* tesislerin bu dönemlerde %20-30 arası rezervasyon portföyünü Çin pazarı oluşturmaktadır. Bu oranda bir düşüş Şubat ve Mart için kesinleşmiş durumda. Şu an hiçbir operatör Nisan öncesini konuşmuyor. Ama çok muhtemeldir ki ileri aylarda da bu süreç uzayacaktır, öngörümüz 2020 sonbahara kadar Çin pazarının toparlanmasını kolay görmüyoruz. Umudumuz en azından diğer ülkelere yayılımının sınırlı kalmasıdır. Bu yıl beklenen 500 bin sayısının tarihinin en düşük seviyesine inebilir. Bu açığın kapatılması için alternatif pazarlar ve mevcut pazarların güçlendirilmesine yönelik çalışılıyoruz. Ülkemizde çok şükür bu virüs ile ilgili herhangi bir vaka bulunmamaktadır. Ama maalesef global panik havası ve sosyal medyada yayılan kaynaksız asparagas haberler başta kamuoyunun mental sağlığına, turizm işletmelerine, bu işletmelerde evine ekmek getirmek için gece gündüz çalışan on binlerce turizm emekçisine zarar vermektedir. Yetkililerimiz Corona virüsü ile ilgili özellikle sınır giriş noktalarında çok ciddi tedbirler almaktadır. Virüsün yayılımı tüm dünyanın dikkatle takip ettiği süreç, umut ediyoruz ki Bahar ayı ile birlikte virüsün yayılımının hızlı bir şekilde geri gitmesidir” ifadeleri ile durumu özetlemişti.

Dilvin Altıkardeş