Çanakkale Sağlık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıda Çanakkale Sağlık İl Müdürü Ali Taşçı 2019 yılında Çanakkale genelinde gerçekleştirilen sağlık faaliyetlerini, ilçelerdeki yatırımları ve çalışmaları değerlendirdi.
Çanakkale’de sağlık hizmetlerinin verilmesi konusunda fiziki alan ve sağlık hizmeti verecek donanım açısından eksikliklerin giderilmesi için gayret sarf ettiklerinin de altını çizen Taşçı “Lapseki Devlet Hastanesine yoğun bakım onayımız geldi. Lapseki Devlet Hastanesi’ne 4 yataklı bir yoğun bakım ünitesi açıyoruz. Yani ilçelerimizi güçlendirdiğimiz zaman, merkez devlet hastanemizin yükünü azaltarak ilimizden dışarıya sevk oranını da düşüreceğiz. Dolayısı ile vatandaşımızın sağlık hizmeti almak için ilimizin dışına çıkmasını gerektirecek bir durum bırakmayacağız. Gökçeada Devlet Hastanemizin yarım kalan ihalesini 27 Martta Sağlık Bakanlığımız yapıyor. Böylelikle bu hastanemizin de ihalesi tamamlanmış olacak. Bu yıl alkol, madde bağımlılığı tedavi merkezinin 30 yataklı yeni yeri için ödeneği geldi. Bu yıl bu merkezimizi de yapacağız. Bunun içinde özellikle belediyemizden ve Orman Bölge Müdürlüğümüzden desteklerini bekliyorum. Çünkü arsayı aldık tahsisler yapıldı, bazı onaylar gerekiyor, onları da alınca proje tamamlanacak. Böylelikle nu merkezimizi de bu yılın sonunda tamamlama aşamasına geleceğiz. Sağlık Müdürlüğü binası diye sık sık gündeme gelen aslında temelde 1 Basamak koruyucu Sağlık hizmetleri kompleks binası olan bizim eski SSK hastanesi olarak bilinen Bahattin- Hüriye Demircioğlu Devlet Hastanesinin bahçesinde bir binamız var, onunda ihalesini Nisan ayı gibi yapacağız o da bitmiş olacak. Bozcaada da yeni bina planlamamız var. Orda da arsa temininde bir süre kaybı oldu. Onunda yapımını bu yıl yapmayı planladık” dedi.
“Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerini yeni yerlerine taşıyoruz”
Taşçı yaptığı konuşmada “Biz sağlığın 2019 yılı değerlendirmesi için bir araya geldik. Yatırımlarımız ile ilgili bilgiler verecek olursak. Merkezde Esenler Mahallesindeki yerimiz bitti taşınıyoruz. Cevatpaşa Mahallesindeki yerimize 1 Mayıs’ta taşınacağız. Yenice, Ezine taşıyoruz bitti. Bayramiç’i 1 Mayıs’ta taşıyacağız. Çan’ı 1 Mayıs’ta taşıyacağız. Çok şükür Gelibolu ve Gökçeada’yı bitirdik onları taşıyoruz. Bunların hepsini Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezleri yaptık. Bu yeni yerlerde özelliklede ilçelerde veremediğimiz hizmetleri vermeye başlayacağız. Nedir bu hizmetler? Gebe Bilgilendirme sınıfı açamıyorduk, fiziki yetersizliğimiz vardı, artık ilçelerimizde Gebe Bilgilendirme sınıflarını açmış olacağız. Bu sınıflarımızda da tüm gebelerimize bilgilendirmeler yapacağız gebe eğitimi vereceğiz. Ayrıca Obezite Danışma Birimi, Evlilik Danışma Birimi, Kanser Erken Tanı merkezleri açmış olacağız. Bütün 1. basamak sağlık hizmetlerimiz tüm ilçelerimizde güçlendirilmiş olacak. Şu an bu binalarımızın neden bu kadar büyük olduğunu soranlara cevabımız budur. Yani ilçelerimize de artık 1. Basamak koruyucu Sağlık Hizmetlerini güçlendiriyoruz. 2. Basamak Koruyucu Sağlık Hizmetlerinde Biga İlçemizin MR sorunu çok gündeme geliyordu. Biga ilçemizin MR sözleşmesini bugün( 5 Mayıs ) itibari ile imzaladık ihalemiz bitti, çok şükür bu süreçte tamamlandı. Biga Devlet Hastanesinde de MR hizmetini başlatıyoruz. Çan ilçemizde Devlet Hastanesine Tomografi kuruldu, ihalesi yapıldı, şu an Türkiye Atom Enerji kurumundan onayını bekliyoruz. Gelibolu İlçemizde Tomografi onayımız çıktı, ihale onayımızı bugün ( 5 Mayıs ) imzaladım, ihaleye çıkıyoruz. Dolayısı ile 2. Basmak Sağlık Hizmetlerinde de ilçelerimizi güçlendirdik ve güçlendirmeye devam edeceğiz. Şuanda 112 istasyonlarımızın yaklaşık 5 tanesinin yeni binalarını bu sene yapacağız. Bu anlattıklarımız fiziki çalışmalarımız ve verilen hizmetlerin donanım çalışmalarının bir kısmı”dedi.
Bebek ölümlerini en aza indirdik
Taşçı alınan önlem ve yapılan çalışmalar ile bebek ölümlerinin önlenmesi konusunda önemli çalışmalar yapıldığı belirterek “İlimizde 2019 yılı bebek ölümünü binde 3.4 gibi bir rakamla Türkiye’ nin yarısı gibi bir oranla tamamladık. Bebek ölümlerini en az seviyeye indirdik. Hedefimiz daha da aşağıya düşürmek. Bunu da nasıl yapacağız, gebelik öncesi yapılacak olan “ Planlı Gebelik” ön çalışmalarını yaparak, gebe kalmayı düşünen anne adaylarımıza üç aylık önceden bakım yaparak, bu için anne karnında ölümlerini de önlemeye çalışacağız. Aşılama konusunda çok çok iyiyiz. Yüzde 99’ün üzerinde aşılamamız var” dedi.
Çanakkale’de sağlık hizmetlerinin verilmesi konusunda fiziki alan ve sağlık hizmeti verecek donanım açısından eksikliklerin giderilmesi için gayret sarf ettiklerinin de altını çizen Taşçı “Lapseki Devlet Hastanesine “Yoğun Bakım” onayımız geldi. Lapseki devlet hastanesine 4 yataklı bir yoğun bakım ünitesi açıyoruz. Yani ilçelerimizi güçlendirdiğimiz zaman, merkez Devlet Hastanemizin yükünü azaltarak ilimizden dışarıya sevk oranını da düşüreceğiz. Dolayısı ile vatandaşımızın sağlık hizmeti almak için ilimizin dışına çıkmasını gerektirecek bir durum bırakmayacağız. Gökçeada Devlet Hastanemizin yarım kalan ihalesini 27 Martta Sağlık Bakanlığımız yapıyor. Böylelikle bu hastanemizin de ihalesi tamamlanmış olacak. Bu yıl Alkol, madde bağımlılığı tedavi merkezinin 30 yataklı yeni yeri için ödeneği geldi. Bu yıl b merkezimizi de yapacağız. Bunun içinde Özellikle Belediyemizden ve Orman Bölge Müdürlüğümüzden desteklerini bekliyorum. Çünkü arsayı aldık tahsisler yapıldı, bazı onaylar gerekiyor, onları da alınca proje tamamlanacak. Böylelikle nu merkezimizi de bu yılın sonunda tamamlama aşamasına geleceğiz. Sağlık Müdürlüğü binası diye sık sık gündeme gelen aslında temelde 1 Basamak koruyucu Sağlık hizmetleri kompleks binası olan bizim eski SSK hastanesi olarak bilinen Bahattin- Huriye Demircioğlu Devlet Hastanesinin bahçesinde bir binamız var, onunda ihalesini nisan ayı gibi yapacağız oda bitmiş olacak. Bozcaada da yeni bina planlamamız var. Orda da arsa temininde bir süre kaybı oldu. Onunda yapımını bu yıl yapmayı planladık.” dedi.
“Yılda 11 kez doktora gidiyoruz”
Çanakkale’ de nüfusa göre hastaların yılda 11 kez doktora gittiklerini belirterek, “Şu anda ortalama olarak Çanakkale nüfuzumuzun her bireyi yılda 11 kez hastanelerimize ve 1. basamak sağlık hizmetlerine başvurmuşlar. Yani yılda 11 kez doktora gitmişiz. Bu sayı ortalama, bazı kişiler diyecektir ki ben 11 sefer hastaneye gitmedim o zaman diğer bir kişi daha fazla gitmiş demektir. Böyle bir iş yükümüz de var. Vatandaşlar olarak çok arzulu bir şekilde hekime başvuruyoruz. Önemli olan 1. basamak koruyucu sağlık hizmetlerini canlandırmak. Aile hekimlerimizin yeni binalarında daha iyi hizmet vereceklerine inanıyorum. Ancak vatandaşlarımızın önce Aile Hekimlerine başvurmalarını istiyoruz. Böylelikle gerçekte ihtiyacı olan hastalar devlet hastanelerinde daha iyi, daha rahat sağlık hizmeti alabilirler. Onun için aile hekimlerine başvuru sayısının artmasını istiyoruz” diye konuştu.
“Kanserde erken tanının önemini vatandaşlarımız kavramalı”
Taşçı son olarak konserde erken tanının çok önemli olduğunu altını çizerek ,“Kanser taramalarımızda 2018 yılına oranla daha az tarama yapıldı. Bunun nedeni taramalara ilgi azaldı mı ? yoksa tarama yapacak vatandaşımız mı kalmadı? bu bizim kafamızda bir soru işareti. Lütfen kanser taramaları konusunda ki hassasiyetin vatandaşlarımıza yayılmasını istiyoruz. Erken Tanıyı koyarak, beklide hiç hayalinde bile olmayan, Allah kimsenin başına vermesin. Ön aşamada yakalanan bir kanser ile bu vatandaşlarımızın konforlu yaşamını idame ettirmeye çalıyoruz. Erken tanı ile bir meme kanseri vakası yakalanırsa, bir mamografi tanısı ile bunu belirleyebiliyoruz. Lütfen bu konuda vatandaşlarımız duyarlı olarak bu taramalara önem versinler” dedi.
Ogün İnal