Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO) Başkanı Ü. Cihan Müşterioğlu Dünya’yı etkisi altına alan Corona Virüsü’nün turizme yansımasını, tur ve organizasyonlara olan etkisini değerlendirdi.
Müşterioğlu, virüsün yarattığı endişe ve paniğin ilk olarak turizm sektörüne olumsuz yansıdığını kaydederek, “Program dahilinde normal koşullarda Mart ve devam eden aylarda Türkiye’nin her yerinden, okullar, belediyeler ve çeşitli gruplar Gelibolu Yarımadası ve Çanakkale Gezisi düzenler, ancak şu anda birçok tur iptal ediliyor. Aynı şekilde Çanakkale’den diğer bölgelere gezi düzenleyecek grupların da iptal bilgileri geliyor. Temennimiz en kısa sürede bu dönemi atlatmak ve görevimize kaldığımız yerden devam etmektir” diye konuştu.
“Öngördüğümüz bir durumdu”
Çin'in Wuhan kentinde görülen yeni tip Corona Virüs Covid-19’un İngiltere, Fransa, Almanya, İran, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerin de aralarında olduğu 90'dan fazla ülkeye yayıldığını ve son olarak bir vaka ile ülkemize de geldiğini ifade eden ÇARO Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Müşterioğlu, “Virüsün etkilerinin küresel ekonomiye yansıyacağı ve özellikle turizm sektörünün bu yansımadan pay alacağı zaten öngördüğümüz bir durumdu. Sektör virüsün etkilerini derinden hissetmeye başladı, hastalığın bu kadar hızlı yayılmasıyla birlikte Türkiye’de seyahat iptalleri yaşanıyor. Turist Rehberleri için 18 Mart Etkinliklerinin de başladığı olan Mart ve sonrasındaki aylar, turların hareketlendiği, yoğunluğun başladığı aylardır. Bu aylarda Türkiye’nin her yerinden, okullar, belediyeler, gruplar Gelibolu Yarımadası ve Çanakkale Gezisi düzenler, ancak şu anda birçok tur iptal ediliyor. Aynı şekilde Çanakkale’den diğer bölgelere gezi düzenleyecek grupların da iptal bilgileri geliyor. Henüz tek bir vaka ile karşılaşsak da tedbirler panik havasında alınıyor. Yani, panik virüsten daha hızlı yayılıyor. Dolayısı ile ülkemizin ekonomisi, diğer dış ülkelerde olduğu gibi henüz bir zarar görmedi ancak ilk yansımalar turizm sektörüne ve turist rehberlerine oldu diyebiliriz. Temennimiz en kısa sürede bu dönemi atlatmak ve görevimize kaldığımız yerden devam etmektir” dedi.
“Virüsle mücadele evden kapı dışarı çıkmamak değil”
“Karantina uygulamaları, medyaya çıkan haberler, sağlık uzmanlarının açıklamaları, sosyal medyadaki paylaşımlar tüketicilerin seyahat kararlarını etkiliyor” diyen Müşterioğlu, “Ancak, asılsız paylaşımların hızla yayılmasını sağlayarak da gereksiz bir panik havası oluştuğunu düşünüyorum. Virüsle mücadele etmek hastalığa karşı kendimizi korumak demek, marketleri boşaltmak, kolonya ve dezenfektan stoku sağlamak, evden kapı dışarı çıkmamak demek değildir. En başta temizlik kurallarına dikkat etmek, sağlıklı beslenmek önemlidir” diye konuştu.
Mine Tarım