Sağlık

HASTALARA KOLAYLIK

Raporlu ilaçları olan kimseler doktora gitmeden, direkt eczaneye gidip raporlu ilaçlarını alabilecekler ve raporu bitmek üzere olan hastaların raporları Haziran sonuna kadar otomatik olarak uzatılacak.

Raporlu ilaçları olan kimseler doktora gitmeden, direkt eczaneye gidip raporlu ilaçlarını alabilecekler ve raporu bitmek üzere olan hastaların raporları Haziran sonuna kadar otomatik olarak uzatılacak. Hastalar hastanelere ve ASM'lere uğramadan ilaçlarını temin edebilecekler.

Corona Virüs tedbirleri kapsamında Sağlık Bakanlığı tarafından illere gönderilen genelge ile ilgili görüşlerini aldığımız Tabipler Odası Çanakkale Şubesi Başkanı Dr. Etfal Yıldırım, “Genelge ile kronik hastalığı olan hastalar için yapılan bu uygulama talep ettiğimiz bir durumdu. Biz de mutabıkız ve bu uygulama özellikle kronik hastalığı olan ve ilaç yazdırmak için Aile Hekimlerine giden hastalar nedeniyle oluşan yığılmanın önüne geçecektir. Bu noktalarda yığılma ve kalabalık oluşmaması ve Corona Virüs’ün bulaşma riskine karşı alınmış bir karardır. Buna göre mesela raporu Nisan ayında sona erecek olan bir hastanın rapor süresi Haziran 2020 tarihine kadar otomatik olarak uzatılmış olacaktır. Bu doğrultuda ne ilaç yazdırmak için, ne de rapor için hastalarımızın sıra beklemesine gerek kalmayacağı için kolaylık sağlayacaktır. Öte yandan özellikle 65 yaşın üzerindeki hastalarımızın ve engellilerimizin bu 15-20 günlük süre içinde evlerinde istirahat etmeleri ve hijyen kurallarına uyarak, kalabalık ortamlara girmemeleri önemlidir. Bunun dışında kendi takiplerini yapıp gerektiğinde sağlık kuruluşlarına başvurmaları da önemlidir” dedi.   

Gönderilen genelde ise şu ifadeler yer aldı:
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına (Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü)
Çin Halk Cumhuriyeti'nde ortaya çıkan ve çeşitli ülkelerden bildirimi yapılan yeni bir alt tipe bağlı Koronavınis hastalığı (COVID-19) tum dünya için halk sağlığı tehdidi oluşturmakta ve Bakanlığımız tarafından yakından takıp edilmektedir Ülkemizde Dünya
Sağlık Örgutu'nıln önerilen de dikkate alınarak gerekli önlemler alınmakladır Hastalığı ülkemizde yayılımının onune geçilmesi amacıyla Bilim Kurulu konuyla ilgili düzenli olarak toplanmakta ve değerlendirmeler yapmaktadır Bu bağlamda Haziran 2020 sonuna kadar uygulanmak suretiyle aşağıdaki geçici tedbirlerin alınmasına ihtiyaç duyulmuştur.
1.Kronik hastalığı nedeniyle raporlu ve sürekli kullanımı gerektiren ilaçların rapor tarihlerinin bitmesi durumunda Haziran 2020 sonuna kadar aynı raporları geçerlidir. Bu sure içerisinde rapor yemlenmesi için sağlık kuruluşuna müracaat edilmeyecektir.
2.Kronik hastalığı nedeniyle raporlu ve sürekli kullanımı gerektiren ilaçların sağlık kuruluşuna giderek reçete yazılmasına ihtiyaç duyulmaksızın sadece raporlu ilaçlarım eczanelerden alabilecekler.
3. Bilindiği üzere istirahat göremezlik raporları ilgili mevzuat gereği tek hekim taralından tek seferde 10 güne kadar düzenlenebilmektedir “Z03 8 Şüpheli Hastalıklar ve durumlar için diğer gözlem'' ve “Z03 9- Şüpheli Hastalık veya Durum için Gözlem. Tanımlanmamış tanılarında tek hekını tarafından 14 grine kadar ıstıraba! / tş göremezlik raporu verilebilecektir. Yukarıdaki tedbirlerin uygulanmasına yönelik Kurumumuzda gerekli çalışmaların ivedilikle yapılması hususunda gereğinin yapılmasını rica ederim.”

Özel Haber: Mine Tarım