Gündem

 “Gazi madalyası için 45 yıl daha mı bekleyeceğiz?”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürlüğü Koordinasyonunda Milli Mücadele Madalyaları 167 Gaziye, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen törenle verildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürlüğü Koordinasyonunda Milli Mücadele Madalyaları 167 Gaziye, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen törenle verildi. Ülke genelinde 16 Bin madalyanın dağıtıldığı törene listede ismi olmadığı için çağrılmayan ve madalya verilmeyen Kıbrıs Gazisi Hakkı Gürses duruma tepki gösterdi.
Milli Mücadele ve Tevcih törenine; Vali Orhan Tavlı, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Karişit, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Vali Yardımcısı Celil Ateşoğlu, İl Emniyet Müdürü Celal Sel, İl Jandarma Komutanı j. Alb. Emrullah Büyük, S/G Çanakkale Grup Komutanı SG. Yarbay Alparslan Baysal, Jandarma Özel Eğitim Merkezi Komutanı J. Alb. Sadık Gülecan, Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Av.Gültekin Yıldız, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl MüdürüErsin Fırat, İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Md. Mustafa Pulluk, İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Ömer Bolat, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Necdet Erdinç,  gaziler ve aileleri katıldı.
Ülke genelinde 16 Bin madalyanın dağıtıldığı törene listede ismi olmadığı için çağrılmayan ve madalya verilmeyen Kıbrıs Gazisi Hakkı Gürses duruma tepki gösterdi.  45 yıldır madalya hayali ile yaşadığını ifade eden Gazi Gürses, “ Benim gibi başka arkadaşlar da var. Biz Gazi değil miyiz, şimdi 45 yıl daha mı bekleyeceğiz. Ramazan iftarlarında bizi bulup da çağıranlar neden törene davet etme gereğini dahi duymadı?” diyerek veryansın etti.
“ASKERE ÇAĞIRDILAR, TÖRENE ÇAĞIRMADILAR”
Gazi Gürses açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “45 yıldır madalya hayali ile yaşadım. Bundan on yıl önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Konsolosluğuna Gaziler Derneğine üye olmayan arkadaşlar ile dilekçe gönderdik.  Madalya verilir mi alınır mı, biz gaziler olarak madalyaları dilekçe vererek almaya çalışıyoruz.  Ben istiyorum ki bunu bize devletim versin? Ben askere giderken beni köyümde bulan, şehit olunca da annemin kucağına koyan devlet beni madalya verirken bulamıyor mu? Ben Kıbrıs Gazisi olarak şeref aylığı alıyorum. Bankalarda, müdürlüklerde, Genel Kurmay da kayıtlarımız var. Benim her yerde kaydım varken, devlet beni bulamadı? Bayramdan önce Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü ile görüştüm.  Bayramdan sonra madalyaların dağıtılacağını öğrendim, beklemeye başladım. Bazı arkadaşların listelerde isim olmadığını madalya alamayacağını öğrendim. 16 Haziran’da tören yapıldı, törene de çağrılmadık. Ramazan Ayı içerisinde iftar verecekken beni bulup davet ediyorlar madalya törenine çağırmıyorlar.  Ben gazi olarak kimlere bağlıyım, biz sorularımıza net cevaplar da alamıyoruz?”
“BENİM MADALYALARIM ŞARAPNEL PARÇALARIM”
 Şarapnel parçalarını 45 yıldır sakladığını dile getiren Gazi Gürses, “Savaşa katıldığımız geminin maketini yaptırdık, dükkânım da duruyor, üzerinde iki gemi parçası var, Kıbrıs’tan getirdim, işte onlar benim madalyalarım.  Gemiden kopan şarapnel parçaları. Benim ağrıma giden ben ve arkadaşlarım bu törene neden çağrılmadık? Bizler Kıbrıs Gazisi değil miyiz? Ben bir Kıbrıs Gazisi olarak madalya törenin neden çağrılmadım, ayıbı olanlar çağıramaz çünkü.  Madem gazilere madalya verilecek, peyderpey dağıtmayın, kaç gazi var, 400’e yakın. Hepsi gelince herkese birlikte verirsin. 232 madalya gelmiş,170 tanesi falan verilmiş Diğer gazilerin madalyaları ne olacak, 45 yıl daha mı bekleyeceğiz? Benim dün bir gazi olarak kalbim kırıldı?  Tabiri caizse peçete gibi kullanıldık, raf ömrümüz bitti, atıldık.  Seneler önce ücreti karşılığında madalya alanlar da oldu.  Bire telefon açıp da bizi onurlandırmak istemediler” dedi.

 “GAZİ MİYİZ, ENGELLİ MİYİZ, NEYİZ?”
 Öte yandan, Gazi Kartı ile ilgili sıkıntılarını da dile getiren Gazi Gürses, “ Eskiden sadece Gazi yazardı kartımıza,  şimdi yeni kartlarda Gazi, Gazi Yakını, Şehit Yakını, Görev Malulü, tüm ifadeler var, bu yeni kartlarda parazit gibiyiz, kim olduğumuz belli değil. Bayramlarda törende Gaziler geçiyor,  yirmi tane gazi geçiyor.  Dört yüze yakın Gazi var bu kentte.  Benim engelli kartım var, otoparklara araç kolaylığında engelli kimliğimi kullanıyorum, arabama bunu koyuyorum. İnsanlar bakıyor ben sapasağlamım,  küfür de yiyoruz, bize acıyorlar da ben engelli miyim, gazi miyim, değil miyim?” dedi.

Özel Haber: Dilek Akşen