Eğitim

UZAKTAN EĞİTİM ÇÖKTÜ

16 Mart’tan itibaren iki haftalık tatile çıkan ilk, orta ve lise öğrencileri 23 Mart pazartesi günü uzaktan eğitime başladılar. Yoğunluk sebebiyle sisteme giremeyen veya sistemden verim alamayan öğrenci ve veliler mağdur oldu. 

16 Mart’tan itibaren iki haftalık tatile çıkan ilk, orta ve lise öğrencileri 23 Mart pazartesi günü uzaktan eğitime başladılar. Yoğunluk sebebiyle sisteme giremeyen veya sistemden verim alamayan öğrenci ve veliler mağdur oldu. 

Öğrencilerin uzaktan eğitime başlamaları ile ilgili değerlendirmelerine devam eden Eğitim İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Mantaş sistemde internet üzerinden giriş yapan öğrencilerin ve velilerin büyük bir çoğunluğunun sıkıntı yaşadığı bilgisi geldi. Öğrenci ve veliler Yoğun bir internet trafiği nedeni ile sisteme ulaşamadılar” dedi.
Mantaş konu ile şunları söyledi:  “Tüm Dünyada ve Türkiye’ de Corana Virüs salgını var. Türkiye’ de Corona Virüs’ün yayılmasını önlemek için okullar tatil edildi. Resmi kurumlarda esnek çalışma sistemine geçildi. Corona Virüs salgınında kaynaklı olarak sosyal anlamda ne kadar evde alırsak virüsün yayılmaması toplum sağlığı açısından büyük önem arz ediyor. Uzaktan eğitim sistemi Türkiye ilk defa uygulamıyor.  Dünyada da geçmiş yıllarda uygulayan ülkeler var. Türkiye’de de açık lise, açık ortaokul, açık lise açık öğretim fakültesinde tv’ den eğitim uygulanıyordu. EBA ders portalı dediğimiz Milli Eğitim Bakanlığının tarafından hazırlanmış internet üzerinden ve televizyon kanalları üzerinden yayınlar yapılabilen bir sistem. Buraya kadar her şey normal, normal olmayan konu ilk defa Türkiye’de ki tüm öğrencilerin evde olduğu bir durumda sistemi 18 milyon öğrencinin kullanması. Ayrıca sistem önümüzdeki hafta üniversite öğrencileri de uzaktan eğitime başlayacak. Toplam 25 milyon öğrenciye bu sistem uygulanacak. Bugün itibarı ile başlanan sistemde internet üzerinden giriş yapan öğrencilerin ve velilerin büyük bir çoğunluğu sıkıntı yaşadığı bilgisi geldi. Öğrenci ve veliler yoğun bir internet trafiği nedeni ile sisteme ulaşamadılar.”

“Yoksul öğrenciler sistemden yararlanamayarak mağdur olacaklar”
“Ama söyle bir konu var Türkiye’ de çifte standart dediğimiz fırsat eşitsizliği var. Elektronik ve dijital anlamda yetersizliği bulunan, yaşam mücadelesi veren yoksul öğrenci kesimi var. Tv kanallarını sağlıklı izleyemiyorlar, internet hatları yok., evlerinde bilgisayar ve tabletler yok. Bu yoksul öğrenciler kesinlikle bu uzaktan eğitim sisteminden yararlanma konusunda mağduriyetler yaşayacaklar. Bu çifte standardı bir yere koyalım. Eğitimciler olarak 2 kaygımız var. Birincisi, ak partinin 18 yılda eğitimde yaptığı dönüşümden kaynaklanan bir kaygımız var. Bugün sabah itibarı ile uzaktan eğitimde başlanan ders içeriklerine baktığımızda derslerin ara teneffüslerinde gösterilen görseller ve videolara baktığımızda bu kaygımız maalesef endişe verici noktaya geldi. Siyasi propaganda yapmak, eğitimi siyasileştirerek, dinselleştirerek, dinsel motifler kullanmak, ders aralarında ilahiler dinletmek, dini ağırlıklı propagandaya yönelik kindar ve dindar bir nesil yetiştirmeyi hedef koydukları bir amaçları olduğu görmüş olduk. Bu kaygıyı zannedersen sadece öğretmenlerde değil veliler ve öğrencilerde yaşamıştır. Eğer bu sistem bu amaç için yapıldıysa hedefine ulaşamayacak. Örgün eğitimde yüz yüze eğitimde 1 milyon öğretmen 18 milyon öğrenci ile Türk eğitim sistemi bugüne kadar bir mucize yaratamadı. Uzaktan eğitim ile bu başarıyı yakalar mı? Bu mümkün değil.”

Özel Haber: Ogün İnal