Gündem

“Çiftçi zarar etmiyor ama kar da etmiyor”

Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz Çanakkaleli çiftçinin durumunu değerlendirdi. Hububatlarda hasat dönemine girildiğini ve son yağmurların çiftçinin yüzünü güldürdüğünü ifade eden Başkan Özkurnaz,  “Çiftçi zarar etmiyor ama kar da etmiyor” dedi.

Öte yandan, ihracatının kesilmesinin ardından yumurta da talep fazlası oluştuğunu da dile getiren Başkan Özkurnaz  “Zincir marketlerde her ne kadar yumurta fiyatı düşme görse de tüketici son yıllarda tercihini ortalama 1 TL’den satılan köy yumurtasından yana kullanıyor, bu da kırsalda yaşayanlar için yarı geçimlik olarak bir değer” değerlendirmesini yaptı.
Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz,  Çanakkaleli çiftçinin durumunu değerlendirdi.
“YARI GEÇİMLİK OLARAK KÖY YUMURTASI DEĞER KAZANDI
Değerlendirmesine ihracatın kesilmesinin ardından düşen yumurta fiyatları ile başlayan Başkan Özkurnaz, “Genelde bir koli yumurta satışı 30 adet üzerinedir ama piyasada genellikle 15’li yumurtalar ağırlıkta satılır.  Bu 15’li kolilerin fiyatı şu anda 7-8 TL arasında gidiyor. Bir de piyasada köy yumurtası var, o da 1 TL’den satılıyor. Çiftçiden alını 60-70 Kuruş arasında değişiyor.  1 TL’den satıldığında 30 Kuruşluk kar söz konusu. Ancak zincir marketler 15’li koliyi üreticinden aldığında 5,5-6 TL arasında alıp, 7-8 TL’ye satıyor. Yani 15 yumurtada 1-2 TL kar üzerine marketlerde satış var. Kar oranı oldukça düşük. Bu yüzden köy yumurtaları piyasada daha çok talep görüyor.  Köy yumurtasının besleyici özelliğinin daha çok olması ayrı bir cazibe katıyor.  İç piyasada bu dönem talep fazlası var. Yumurta firmaların elinde kalınca, talep de aynı kalınca fiyatlar da belirgin bir düşme yaşandı.  Değişik bir örnek de ortaya koyarsak köy yumurtalarının tercihidir.  Kırsal da aileler için yarı geçimlik olarak köy yumurtası değer kazandı diyebiliriz”   dedi.
“ÇANAKKALE DOMATESİNİN HASATI BAŞLAYACAK”
Geçtiğimiz sene tuta zararlısı ile  ciddi mücadeleler edildiğini vurgulayarak değerlendirmesine devam eden Özkurnaz , “Bu sene domates için yeni hasat başlıyor, henüz bir tuta belirtisi görülmedi. Eğer çiftçi zamanında ilaçlama yaparsa ki domates üreticisi bu konuda çok hassas. Batak Ovasında çiftçimiz geçmiş yıllarda çok zarar gördü, bu sene daha dikkatli davranacaktır. Bir dönüm arazinin 6-7 Bin TL masrafı oluyor. Bu çok ciddi bir gider olduğu için çiftçi büyük önem veriyor.  Domates fiyatları önümüzdeki bir ay içerisinde kendiliğinden belirlenir. Önemli olan arz talep dengesini koruyabilmektir. Bu ayın 15’inden sonra hasat başlar” dedi.
“YAĞMURLAR ÇİFTÇİYİ GÜLDÜRDÜ”
Son yağan yağmurların çiftçinin yüzünü güldürdüğünü de dile getiren Başkan Özkurnaz, sözlerini, “Şu anda ayçiçeği, kapyabiber, domates ekimleri oldu.  İhracatını yaptığımız tarımsal ürünler baktığımızda kirazı elma izleyecek. Kiraz son yağan yağmurlardan etkilendi. Kiraz olgunlaştığı zaman yağmur veya dolu yerse hemen kurtlanır.  Kirazı toplamak da zor bir iştir.  Dünyanın her tarafında kiraz üretilir ama Lâpseki’de hasat başladığı zaman kiraz hasadı dünyada çok az olur. Şimdi elma üretimi dönemine gireceğiz. Onu incir izleyecek. Bölgemizde çok çeşitli ürünler yetişiyor, o anlamda üretimde çokça öndeyiz. Çanakkaleli çiftçi için hububatta hasat dönemi başladı. Buğday ve arpada fiyatlar 1 TL bandında ilerliyor. Son dönemde yağan yağmurlar çiftçinin yüzünü güldürdü. Bu fiyatlar ile çiftçi zarar etmiyor ama kar da etmiyor. Geçtiğimiz yıl birçok ürün ekilemedi, gübre ekonomik nedenlerden dolayı rahat verilemedi.  Ayçiçek ekimleri de son yağmurlar ile bereketli bir büyüme oranı gördü. Bir yağmur daha yağarsa çiftçi daha da gülecek” ifadeleri ile bitirdi.
Özel Haber: Dilek Akşen