Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Corona Virüs önlemleri kapsamında 28 ile yeni genelge gönderildiğini açıkladı. Genelgenin ardından Çanakkale’nin Kepez Limanı işletmesini yapan Çanakkale Liman İşletmesi A.Ş. ve Çanakkale Boğazından geçen yerli ve yapancı gemilere Acentalık hizmetleri veren firmalar kontrolleri yapılmayan hiçbir gemi ile temas kuramayacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından açıklanan Yeni Genelge Özellikle Çanakkale boğazına geçiş yapan yada Çanakkale boğazına giriş için bekletilen gemilerin atıklarını alarak kepez limanı içinde bulunan tesislerinde bu atıkları ayrıştırarak işleyen Kepez Limanı A.Ş. etkileyecek.
“Çanakkale boğazından geçiş yapan gemiler ile temas kurulamayacak”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca denize kıyısı olan 28 ile genelge gönderildi. Genelgeye göre, yurt dışından gelen ve sıhhi bir risk taşıyıp taşımadığı kontrol edilmeyen hiçbir gemi ile temas kurulmayacak. Bakan Kurum yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı. "Denize kıyısı olan 28 ilimize gönderdiğimiz genelgeyle; yurt dışından gelen ve sıhhi bir risk taşıyıp taşımadığı kontrol edilmeyen hiçbir gemi ile temas kurulmayacak, kontroller neticesinde risk taşımadığı tespit edilen gemilere ise sadece koruyucu ekipmanlar ile temas sağlanacak." Atıklar ayrıştırılarak kapalı poşetlerde, dezenfekte edilerek teslim alınacak. Maske, eldiven ve hijyen malzeme atıkları 72 saat geçici depolama alanlarında bekletilerek bertarafa gönderilecek. Yurt içindeki karantina uygulanan gemilerin çöpleri tıbbi atık olarak yönetilecek." Genelge Kapsamında Kepez Limanının İşletmesini yapan Çanakkale Liman İşletmesi A.Ş ve Çanakkale Boğazından geçen gemilere hizmet veren denizcilik acenteleri karardan etkilenecek. Genelgeden en fazla etkilenecek olan firma ise Çanakkale Liman İşletmesi A.Ş. Çanakkale boğazından geçen yada bekleyen gemiler ile en fazla teması kuran Çanakkale Liman İşletmesi A.Ş olacak.
Ogün İnal