Gündem

ÇOMÜ Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı Koronavirüs Testi İçin Hizmet Veriyor

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkmasının ardından kısa sürede dünyayı etkisi altına alan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen Koronavirüs ile mücadele çalışmalarına ve halk sağlığına önemli bir katkıda Çanakkale'de yapıldı.

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkmasının ardından kısa sürede dünyayı etkisi altına alan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen Koronavirüs ile mücadele çalışmalarına ve halk sağlığına önemli bir katkıda Çanakkale'de yapıldı.

Sağlık Bakanlığı tarafından Koronavirüs (Covid-19) moleküler tanı testlerini yapmak için yetkilendirilen merkezlerden biri olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Çanakkale Milletvekillerinin desteği ve Çanakkale Valiliği İl Özel İdaresi ve GESTAŞ’ın da katkılarıyla hayata geçirilen hızlı real-time PCR kitleri ile 24 saat kesintisiz faaliyet göstererek 8 ile 24 saat arasında günde ortalama 380 test sonuçlandırarak hizmet veriyor.

Valiliğin yaptığı açıklama ise şu şekilde: "Sağlık Bakanlığı ve Bioeksen firması işbirliği ile üretilen Sağlık Bakanlığımız tarafından gönderilen hızlı real-time PCR kitlerinin yanı sıra Çanakkale Valiliği İl Özel İdaresi ve GESTAŞ’ın 150 bin TL’lik desteğiyle alınan ikinci real-time PCR cihazı ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı daha donanımlı hale getirildi; iki cihazla birlikte testleri sonuçlandırma süreleri bir hayli kısaltıldı. 

Tüm biyogüvenlik önlemlerinin alındığı, birbirinden tamamen ayrılmış alanlarda işlem yapan alanında uzman 1 profesör, 1 öğretim görevlisi ve 5 teknik personelin görev yaptığı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı’nda Prof. Dr. Alper Akçalı ve Öğretim Görevlisi Dr. Aslı Kiraz gözetim ve denetiminde çalışmalar mesai kavramı gözetmeksizin devam ediyor.

Çalışanların kişisel koruyucu ekipmanlar ve iyi laboratuvar uygulamaları altında görev yaptığı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı’nda 20 Nisan 2020 tarihine kadar il genelinden gelen 1382 adet numune analiz edilerek çıkan sonuçlar ve testler, kalite kontrol adımlarında yeterlilik sağladıkları görülerek raporlanıyor.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı aynı zamanda hastane içerisindeki diğer klinik örneklerin mikrobiyolojik analizlerini de yürütüyor. 

Covid 19 test laboratuvarının Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji laboratuvarında kurulması, işler hale getirilmesi, test kitlerinin ve sarf malzemelerinin temini ve laboratuvarın yetkilendirilmesi konularında en başından itibaren çok büyük emek ve katkılar sunan Başta Sağlık Bakanlığımıza, Çanakkale Milletvekili Bülent TURAN’a, Çanakkale Milletvekili Jülide İSKENDEROĞLU’na, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Sedat Murat’a, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden’e, Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı’nda Prof. Dr. Alper Akçalı’ya Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği, laboratuvarda ve sahada fedakarca çalışarak yoğun mesai harcayan Hekimlerimize, sağlık personellerimize, Çanakkale Valiliği İl Özel İdaresi’ne, bu konuda desteklerini esirgemeyen GESTAŞ’a, bu çalışmalar sırasında da evlerinde kalarak bizlere destek veren bütün Çanakkalelilere Çanakkale Valiliği olarak şükranlarımızı sunuyoruz.
 
“ÇANAKKALE HEP BİRLİKTE SAHADA VATANDAŞIMIZIN YANINDA”
“EVİNDE KAL SAĞLIKLA KAL ÇANAKKALE ”
“BİRLİKTE YENECEĞİZ”"