Tarım ve Sanayi

KAYA’DAN ÇİFTÇİNİN ELİNİ RAHATLATACAK STRATEJİK ÇÖZÜMLER

Hükümet Covit 19 salgınından etkilenen çiftçilerin Mayıs ve Haziran ayında vadesi gelecek hazine destekli kredi geri ödemelerini faizsiz olarak altı ay erteledi.

Hükümet Covit 19 salgınından etkilenen çiftçilerin Mayıs ve Haziran ayında vadesi gelecek hazine destekli kredi geri ödemelerini faizsiz olarak altı ay erteledi. Çiftçinin yaklaşık 6 milyar liralık kredi borcu ötelendi. Konuyla ilgili İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulunan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya Corona Virüs salgını öncesinde de ödeme zorluğu yaşayan üreticinin kalıcı olarak elini rahatlatacak önerileri sıraladı.

Hükümetin çiftçinin vadesi gelmiş borçlarını faizsiz şekilde altı ay boyunca ertelemesinin ciddi ve güzel bir adım olduğunu belirten Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Çiftçilerimizin vadesi şu an gelen borçları erteleniyor. Vadesi gelmemiş olanlar için bir erteleme yok. Bu da üreticimiz adına ciddi ve güzel bir adımdır. Bu umarım üreticinin sezonu daha verimli geçirmesi için motivasyon olur.  Ama üreticimizin Corona Virüs’ten önce de devam eden bir ödeme zorluğu sıkıntısı vardı. Bu kolaylık virüs salgını nedeniyle sağlanmıştır. Asıl bu sorunlar tespit edilmelidir. Taşra teşkilatlarının sahada bu tespitleri yapması gerekmektedir. Asıl sıkıntılar belirlenip, iletilmeli ve çözüm yolları geliştirilmelidir. Sahada koordinasyon halinde çalışmak büyük önem taşımak gerekmektedir. Teşkilatlar üretici ile omuz omuz çalışmalıdır” dedi.

“Taşra teşkilatı sahada üreticiyle olmalıdır”
Üreticinin ödeme sorunu yaşamaması için ne gibi adımlar atılması gerektiğini de açıklayan Başkan Kaya, “Mutlaka üreticiye bir alım garantisi ve bir fiyat garantisi verilmelidir. Bu da taşra teşkilatlarının sahada olması ile mümkün olur. Maliyetler hesaplanmalı, gerçekçi maliyetler ortaya konmalıdır. Üreticiye alım ve fiyat garantisi verilmelidir, çiftçinin ödeme zorluğu ancak bu şekilde kalıcı şekilde çözülür” ifadelerini kullandı.

“Yönetmek için bilmek gerekir”
İkinci olarak ise üretimin her dikimde başarılı olmadığını, üreticinin çeşitli hastalıklarla da mücadele halinde olduğunu belirten Kaya, “Taşra teşkilatlarının sahada bu tespitleri yapması gerekmektedir. Asıl sıkıntılar belirlenip, iletilmeli ve çözüm yolları geliştirilmelidir. Yönetmek için bilmek gerekir. O yüzden sahada olmanın önemi büyüktür. İl Müdürlükleri, İlçe Müdürlükleri, taşra teşkilatları sahaya inerek üretimin en başından satışa, üretici kazanç elde edene kadar ve üründe hastalık da tespit edildiğinde bunları tespit edip, karar mercilerine iletmelidir. Üreticiye bu tarz yaklaşımlarla gelinirse başarılı olunur. Ben birçok sorunun bilinmediği için çözülemediğini düşünüyorum. O yüzden sahada koordinasyon halinde çalışmak büyük önem taşımak gerekmektedir. Teşkilatlar üretici ile omuz omuz çalışmalıdır” dedi.

Özel Haber: Mine Tarım