Parion Antik Kenti Kazı Başkanı, On Dokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Vedat Keleş, Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası tarafından sürdürülen sosyal medya canlı yayınlarının konuğu oldu.
Yeni normalleşme süreci ile birlikte antik kentteki kazı çalışmalarına da başladıklarını ifade eden Profesör Doktor Keleş, arkeolojik kazılarda çıkarılan eserlerin, Troya Müzesinde ziyaret edilebileceğini ve en önemli parçalardan olan bronz amforanın son derece önemli bir buluntu olduğunu paylaşarak, “ Bakanlığımızın Parion’da kazıları yıl boyuna yaymasıyla, yeni destinasyon merkezlerinin yaratılmasının noktasında çalışmalarımızı, Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası destekleri ile başlattık ve çok da güzel bir ivme yakaladık. ÇARO girişimleri ile antik kentimiz yurtdışından önde gelen basın temsilcilerinin yanı sıra yine aynı şekilde yabancı tur operatörleri ve turizm acenteleri temsilcilerini ağırladı. Bununla ilgili birlikte Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası ile destinasyon ve tanıtım çalışmalarımızın yanı sıra altyapı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Son dönemde çok iyi bir ivme yakaladık, büyük bir potansiyel var bunu kaybetmemeliyiz, ziyaretçi sayımız hızla artmaya başladığını ve gerçekten büyük bir başarının var olduğunu ifade etti. Bu bağlamda tüm paydaşlarımıza, Çanakkale Valiliğine, Biga Kaymakamlığına ve desteklerini esirgemeyen İÇDAŞ’a teşekkür ediyoruz” dedi.
Parion Antik Kenti Kazı Başkanı, On Dokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Vedat Keleş, Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası tarafından sürdürülen sosyal medya canlı yayınlarının konuğu oldu.
PARİON’DA KAZILAR BAŞLADI
Yeni normalleşme sürece ile birlikte antik kentteki kazı çalışmalarının da başladığını ifade eden Prof. Dr. Keleş sözlerine karantina günlerinde başlatılan bu ve bunun gibi uygulamaların çok önemli olduğunu dile getirerek başladı. Parion Antik Kentinde ilk kapsamlı yüzey çalışmalarının 1997 yılında başladığını ve 2005 yılında başlayan kazı çalışmalarının aralıksız devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Keleş " Parion Antik Kenti bulunduğu jeopolitik konum gereği kurulduğu günden itibaren önemli bir ticari liman kenti idi ’’ dedi
“GLADYATÖR GRAFİTİLERİ TESPİT EDİLDİ”
Prof.Dr. Vedat Keleş arkeolojik kazılarda çıkarılan eserlerin Troya Müzesinde ziyaret edilebileceğini ve bunlardan en önemli parçalardan olan bronz amforanın son derece önemli bir buluntu olduğunu paylaşarak antik çağdan itibaren önemini koruyan Parion'da, kazıların Kültür ve Turizm Bakanlığınca 12 aya çıkarılmasıyla sürdürülen çalışmalarla 1900 yıllık kadın hekim mezarı, 1800 yıllık sikke ve 18 asırlık şehir surları gün yüzüne çıkarıldığını yine aynı şekilde kentin yapıları arasında bulunan ve çalışmaların devam ettiği bölümlerinden tiyatroda gladyatör grafitilerinin tespit edildiğini, roma hamamı bölgesinde geometrik motiflerle bezenmiş mozaiklerin olduğunu dile getirdi.
“PARİON ANTİK KENTİ’NİN YURTDIŞI TANINIRLIĞI ÜST DÜZEYDE”
Parion Antik Kenti uluslararası tanınırlığı boyutunda çalışmaların birçok yurtdışı sempozyumda temsil edilmiş ve Biga’da gerçekleştirilen uluslararası sempozyum ile Parion Antik Kenti’nin yurtdışı tanınırlığının üst düzeyde olduğunu belirtti.
“ULUSLARARASI BİLİM ADAMLARINI AĞIRLAMAYI HEDEFLİYORUZ”
Önümüzdeki süreçte Parion’u altyapısıyla ekibiyle beraber bir akademiye dönüştürmek istediklerini de dile getiren Profesör Doktor Keleş, “Her iki ayda bir değişik konularda çeşitli seminerler konferanslar gerek yerli gerek uluslararası bilim adamlarını bu noktada ağırlamayı düşünüyoruz, bu çalışmaların bölgenin tanınırlığı anlamında son derece önemli” dedi.
“ZİYARETÇİ SAYIMIZ HIZLA ARTTI VE BU GERÇEK BİR BAŞARI”
Profesör Doktor Keleş, sözlerine, Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası ile birlikte yaptıkları çalışmalardan bahsederek devam etti ve, “Kültür Turizm Bakanlığımızın Parion’da kazıları yıl boyuna yaymasıyla, yeni destinasyon merkezlerinin yaratılmasının noktasında çalışmalarımızı, Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası destekleri ile başlattık çok da güzel bir ivme yakaladık. ÇARO girişimleri ile antik kentimiz yurtdışından önde gelen basın temsilcilerinin yanı sıra yine aynı şekilde yabancı tur operatörleri ve turizm acenteleri temsilcilerini ağırladı. Bununla ilgili birlikte Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası ile destinasyon ve tanıtım çalışmalarımızın yanı sıra altyapı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Son dönemde çok iyi bir ivme yakaladık, büyük bir potansiyel var bunu kaybetmemeliyiz, ziyaretçi sayımız hızla artmaya başladı ve gerçekten büyük bir başarı var” dedi.
“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE DAHA GÜZEL İŞLER BAŞARACAĞIZ”
Sözlerini, esas amaçlarının kültürel mirası korumak olduğunu ifade ederek sonlandıran Profesör Doktor Keleş, “Bakanlığımızla yaptığımız görüşmelerde bize her türlü desteklerini vereceklerini söylediler, Çanakkale Valiliği, Biga Kaymakamlığı, İÇDAŞ herzaman yanımızda, bizim hep birlikte önümüzdeki dönemlerde daha iyi işler başaracağımıza inanıyorum. Bu bir hizmet yarışıdır, biz hocamızdan devraldık öğrencilerimize bırakacağız. Burada önemli olan kültürel değerlerimize sahip çıkarak bizden sonraki nesile bırakmaktır. Kültürel mirası koruma hepimizin görevidir” dedi.
ÇARO sözcüsü profesyonel turist rehberi Onur Akgül Profesör Doktor Keleş’e teşekkür ederek yayını sonlandırdı. Akgül, bu ve önceki yayınların Youtube ÇARO TV kanalı üzerinden yeniden izlenebileceğini de duyurdu.
Dilvin Altıkardeş