Gündem

'Çoklu Baro Sistemi yargıyı siyasallaştıracak'

 Türkiye’nin gündeminde olan ve Türkiye genelinde bulunan 81 Baroya bağlı avukatların karşı çıktığı avukatlık kanununda değişiklik yapılmasına yönelik kanun teklifi kabul edildi.

 Türkiye’nin gündeminde olan ve Türkiye genelinde bulunan 81 Baroya bağlı avukatların karşı çıktığı avukatlık kanununda değişiklik yapılmasına yönelik kanun teklifi kabul edildi.

Kanun teklifinin kabul edilmesi öncesinde barolar Türkiye genelinde kanun teklifine karşı olduklarına dair ortak basın açıklaması yaparak Ankara’ ya yürümüşlerdi. Ankara girişinde 81 ilin baro başkanları polisin sert müdahalesi ile karşılaşmış ve müdahalenin olduğu alanda 1 gün boyunca eylem yapmışlardı. Çoklu Baro sisteminide getirecek olan kanun değişikliği ile ilgili barolar tarafından yapılan ve Ankara’ da ki Baro Başkanların destek için yapılan eylemde ise yine kanun teklifine karşı olduklarını 81 ilde basın açıklaması yaparak duyuran avukatlar ardından oturma eylemi gerçekleştirmişlerdi. Ancak baroya bağlı avukatların bu çabaları sonuç vermedi. TBMM Adalet Komisyonunda, AK Parti ve MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi. Kanun teklifine göre, avukat, aynı ilde birden fazla baro varsa herhangi birine kayıt olabilecek. Kanun teklifinin kabul edilmesi ile ilgili açıklama yapan Çanakkale baro Başkanı Avukat Bülent Şarlan “Kamuoyunun malumu olduğu üzere teklif, Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Bu süreçte kendi şehirlerimizde bu teklifin sakıncalarını anlatmaya devam edeceğiz. Şimdilik Ankara’dan dönüyoruz, fakat mücadelemizden asla dönmeyeceğiz” dedi. 

ANKARA GİRİŞİNDE KANUNSUZ BİR ŞEKİLDE ENGELLENDİK
İlk olarak “ Savunma Yürüyor “ eylemi ile avukatlık kanununda yapılması planlanan kanun değişikliklerine karşı çıktıklarını ifade den Şarlan “ 80 Baro bu teklife karşıdır. Bu teklifin sakıncalarını önce Adalet Bakanına sonra TBMM’de siyasi parti temsilcilerine anlattık. Ardından Anıtkabir’e yapmak istediğimiz sembolik yürüyüşümüzde Ankara girişinde kanunsuz bir biçimde engellendik. Teklifin Adalet Komisyona sevk edilmesiyle sadece Baro Başkanları olarak görüşlerimizi aktarmak istediğimiz Meclisin Çankaya Kapısı’nda 4 gün bekletildik. Şimdi kendi şehirlerimizde, her kanalda her platformda ülkemizin hukuk sistemine büyük zarar verecek, savunmayı güçsüzleştirecek bu teklifin olumsuzluklarını anlatacağız. Adalet Komisyonundan geçen teklif TBMM Genel Kurul’a getirilirse bu süreci de yakından takip ederek yasalaşmaması için Baro Başkanı arkadaşlarımla ve meslektaşlarımızla mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

“MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK”
Tüm güçlü karşı çıkışlarına rağmen kanun değişikliğinin onaylandığını ancak mücadelelerin burada sonlanmadığını ifade eden Şarlan “Çoklu Baro; Baroları önce bölecek sonra yargıyı siyasallaştırarak yargı bağımsızlığını yok edecektir. Mahkemelerde kararlar bu siyasal ayrışmadan ister istemez etkilenecektir. Savunma güçsüzleşecek, sadece mesleki sorumluluklarını değil toplumsal reflekslerini de kaybedecektir. Bu sadece avukatları değil tüm toplumu ilgilendiren tehlikeli olan, ülke için, hukuk için, savunma için son derece zararlı bir adımdır. Biz savunma olarak cüppelerimizin onurunu korumaya ve ona düğme diktirmemeye kararlıyız” diyerek değerlendirmesine son verdi.

Ogün İnal