Tarlada 2, tezgahta 10
Bayraktar, yazılı açıklamasında, 2018 yılına ilişkin tarımsal destekler kapsamında buğday, arpa, yulaf, çavdar ve tritikalede kilogram başına 5 kuruş, kuru fasulye, nohut ve mercimekte 50 kuruş, dane mısırda 3 kuruş prim desteği verileceğini ifade etti.
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya ise konuyla ilgili olarak tarıma verilen desteklemelerin devam etmesi gerektiğinin altına çizerek, fiyatlardaki dengesizliğe dikkat çekti. Kaya, patates ve soğan fiyatlarındaki dengesizliğe de değinerek, tarlada 1.5 lira-2 lira arasında değişen fiyatlardan satılan ürünün tezgahlarda 8-10 liraya kadar satıldığını söyleyerek bunun bir uçurum yarattığını dile getirdi. Çiftçinin çok ucuza sattığı ürünü tüketicinin çok fahiş bir fiyattan aldığını söyleyen Kaya, “Biz çiftçi olarak zaten 5 liradan satmayı planlamıyoruz. Ama 3 liradan satılması üreticiyi memnun edecektir. Fiyatlar arasında dengesizlik var” ifadelerini kullandı.
“TARIMA VERİLEN DESTEKLEMELER DEVAM ETMELİ”
Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, prim desteğinin çiftçi için olumlu olduğunu belirterek, “Prim desteği bu aylarda sona erse de yıl içinde devam ediyor. Çok değişik desteklemeler var. Bu desteklemeler hasat öncesinde başvurulan bu desteklemelerde son başvuru tarihleri vardır. O son başvuru tarihleri baklagiller içinde gelmek üzeredir. Dolayısıyla üreticilerin bu desteklemelerden faydalanabilmeleri için son tarihe kadar başvurularını bir an önce yapmaları kendilerinin menfaatine olacaktır. Bundan sonraki başvuruları da takip ederekten tarıma verilen desteklemeleri almaya devam edeceklerdir. Tarıma verilen desteklemeler devam etmeli” şeklinde konuştu.
“ÇİFTÇİ 1 LİRADAN SATMAYA, TÜKETİCİ 10 LİRADAN YEMEYE DEVAM EDİYOR”
Patates ve soğanın el yakan fiyatları ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Kaya, “Soğanda yeni hasat dönemi başladı. Yine tarlada 1.5 lira-2 lira arasında değişen fiyatlardan satılan ürün tezgahlarda 8-10 liraya kadar satılıyor. Bu satış noktalarında 8-10 liraya kadar fiyatlar yükseliyor. Dolayısıyla hep söylediğimiz bir şey var. Bunun önüne geçildiği anda bunu biz çiftçi olarak zaten 5 liradan satmayı planlamıyoruz. Ama 3 liradan satılması üreticiyi memnun edecektir. Ama bunu çiftçi 1 liradan satmaya, tüketici de 8 liradan 10 liradan yemeye devam ediyor. Dolayısıyla burada bu ara denge bir türlü yakalanmıyor. Ara dengeyi yakalamak gerekir diye düşünüyorum. Bunu defalarca bazı ürünlerde özellikle buğday gibi ana temel gıda hammaddesi dediğimiz soğan gibi patates gibi ürünlerde biz özellikle taban ve tavan fiyat uygulamasına geçilmesinin üretici için de tüketici için de faydalı olacağını düşünüyoruz. Bu fikrin üzerinde düşünülmesi gerekir. Dolayısıyla burada aracıları engellemek için tarlada belirli bir satış fiyatının üzerinde bu ürünü sattırmamak gerektiğini ama son tüketim noktalarında da işi tamamen serbest bırakmanın yanında bir satış fiyatı oluşturularaktan tüketiciyi korumak gerektiğini düşünüyoruz. Fiyatlar arasında dengesizlik var5” dedi.
Özel Haber: Seda Atan