Gündem

Halk Bakkal üretici ve tüketici ile buluşacak (VİDEO)

Özellikle Coronavirüs sürecinde tarımsal ürünlerin üretiminin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştı.

Özellikle Coronavirüs sürecinde tarımsal ürünlerin üretiminin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştı. Tarımsal ürünlerin üretimi kadar pazarlaması ve son tüketiciye ucuz olarak ulaşması sorunu da özellikle son yıllarda sık sık gündeme gelen bir konuydu. Hem üreticinin ürettiği üründen zarar etmemesi aynı zamanda da tüketicinin bu ürünleri daha uygun fiyattan satın almasının sağlanmaya çalışıldığı bir sistem olan Halk Bakkal Çanakkale’de düzenlenen tören ile hizmet vermeye başladı.

HEDEFİMİZ HEM ÜRETİCİYE HEM DE TÜKETİCİYİ RAHATLATMAK
Üreticinin ürettiği üründen zarar etmemesi, tüketicin ise ürünleri daha ucuza alması üzerine kurulu olan Halk Bakkal sistemi Sınırlı Sorumlu Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi ile hayata geçirildi. Halk bakkal ile ilgili açılış töreni öncesinde açıklama yapan kooperatif Başkanı Ali Rıza Berkit Ali Rıza Berkit, “ 2019 yılının başında bazı sivil toplum örgütleriyle beraber üreticiden tüketiciye bir panel düzenlenmişti. O tarihten itibaren yoğun bir çalışmayla bizde buna bağlı olarak Çanakkale Sınırlı Sorunlu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi kuruldu. Bu kooperatif aracılıyla önce tüketiciye bir dokunalım diyerek Halk Bahçesinde kendi yöremizin, Marmara Bölgesi’nin ve daha sonra Türkiye’de ki diğer kooperatiflerin ürünlerini tedarik ettik. Raflarımızda kooperatiflerimizin ürünleri var. Yetişemediğimiz bazı ürün çeşitlerinde ise bazı ürünlerde çalışma esnasında tanıştığımız kooperatiflerle takas yapma hayalimiz var. Asıl büyük hedefimiz ileriye doğru büyük şehirlerin açacağı alışveriş merkezlerine Çanakkale kenti bir tarım kenti Türkiye’de 40 üründe ilk 10’a giriyoruz. Bu ürünleri o büyük şehirlere aktararak, Çanakkale’de yaşayan üreticilerin gelir seviyelerin yükseltmek, bizim her zaman dediğimiz gibi üreticinin refah ve huzuru olmazsa tüketicinin işi çok zor diye düşünüyoruz. Tüketici hem sağlıklı hem de güvenilir ürünler elde edecek” dedi.

TÜKETİCİYE UCUZ ÜRÜN ULAŞTIMAYI HEDEFLİYORUZ
Halk Bakkal’ın Halk Bahçesindeki Açılış törenine çok sayıda Çanakkalelinin yanı sıra Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun, Biga Belediye Başkanı Bülent Öz, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcıları İrfan Mutluay ve Rebiye Ünüvar, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, Çanakkale Zıraat Odası Başkanı İsmail Kaya’ da hazır bulundu. Açılış töreninde konuşma yapan Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay amaçlarının tüketicinin ucuz fiyatlar ile ürünlere ulaşmasını sağlamak olduğunu ifade ederek  “Gerek Üreticimiz, gerekse tüketicimiz uygun koşullarda ürettiği ürünü pazarlayabiliyor.  Tüketicimiz artık uygun koşullarda bu ürünlere sahip olabiliyor. Bu tedarik zinciri içerisinde ne yazık ki aracı halkaları var.  Bizim projemizin amacı da  üreticiden tüketiciye bu tedarik zincirindeki  araları çıkartarak  ve gerek üreticinin gerekse tüketicinin  kar marjını düşünerek uygun koşullarla bunlara ulaştırmak istiyoruz.  Geldiğimiz noktada bir Coronavirüs süreci yaşadık. Coronavirüs bize gıdanın stratejik bir alan olduğu, ciddi bir üretim kaynağı olduğunu gösterdi ve bu noktada  doğru bir iş yaptığımızı kısa sürede kanıtlanmış oldu.  Bunun için bu adımları hep birlikte attık.

ÜRETİCİ OLMAK KOLAY DEĞİL
Çanakkale Zıraat Odası Başkanı İsmail Kaya’da açılış töreninde yaptığı konuşmada bu Halk Bakkal projesinin hem üreticiye hem de tüketiciye çok önemli katkılar sağlayacağına inandığını ifade ederek
“ Üretim kolay bir şey değil. Sıcağın altında üretim yapabilmek ciddi derecede zor. Ürünlerimizi tüketirken de bu zorluğu bilerek, tüketmek gerektiğini düşünüyorum. Özellikle üreticinin ürettiği ürünün bir hikâyesi olduğunu bilerek tüketmek gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu hikâyenin içinde zorluk, mücadele var. Tohum toprakla buluşup bizim soframıza gelene kadarki zamanda ciddi derecede bir uğraş var. Dolayısıyla bu uğraşa üretilen ürünleri tüketirken de saygı duyarak tüketmemiz gerektiğini, israftan uzak durarak tüketim yapmanın çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Bu bağlamda da üretici örgütlerinin, yerel yönetimlerin, genel yönetimlerin de birbirleriyle haberleşerek çalışmalar yürütmenin de çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla hepimizin üstüne görevler düşüyor. Yarın için bir farkındalık yaratmak açısından kıymetli buluyoruz.  İnşallah emek veren arkadaşlarımızın emekleri boşa gitmez ve başarılı olurlar diye düşünüyorum. Bu duygu düşünceler içerisinde Halkın Bakkalını hayata geçirenlerin, başarılı olmasını temenni ediyorum” dedi.

ÇANAKKALE’ NİN ÜRÜNLERİ HALK BAKKALI İLE ÇANAKKALELİ’ YE ULAŞACAK
Açılış töreninin son konuşmasın yapan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Çanakkale’ nin atalık tohumlarından elde edilen ürünlerin ve üretilmesi düşünülen sebze ve meyvelerin Halk Bakkal aracılığı ile vatandaşlara daha uygun fiyatlar ile ulaşmasını kurulan kooperatif ile sağlayacaklarını ifade ederek “Seçimlerden önce Kooperatifleşmeleri gerçekleştireceğimizi ve bu konuda çaba göstereceğimizi  belirtmiştik. Seçimlerden hemen sonra  seçimlerden hemen sonra özellikle kooperatifleşme konusunda tecrübesi olan  yıllara kamuda da çalışmış, emek vermiş, hatta mevcut kooperatiflere destek vermiş tecrübelerden oluşan  S.S. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifinin kuruluşu gerçekleşti.  Arkadaşlar canla başla çalışarak oluşması için çaba gösterdiler.  Yaşadığımız hummalı süreç sonucunda Halkın Bakkalını açma sürecine geldik. Tabi biz Belediye olarak Kooperatifleri destekliyoruz ve arkalarında duracağız. Ama aynı zamanda biz de tarımsal konularda da onları desteklemeye çalışıyoruz. Daha önceki yıllarda da tohum sandığımızı hayata geçirmişti.  Çanakkale’nin tohumlarını korumaya, atalık tohumlara yönelik çalışmalarımı vardı.  Bu sene de belli bir alanda Karakılçık Buğdayı ürettik. Bu üretimi devam ettirerek çoğalmasını sağlayacağız.  Sadece buğday değil, sebze ve meyve üretiminin de gerçekleştirmek için çaba gösteriyoruz. Ürettiğimiz ürünleri ihale süreci ile kooperatiflere verdik.  Bir kısmını da getirdik ve burada halkın bakkalında satıyoruz.  Bu ürünler Çanakkale’de üretilen ürünler ama halka ulaşımını kooperatif kanalı ile yapacağız.” dedi.

SERTİFİKALI TARIM YAPAN İLK BELEDİYEYİZ
Türkiye’ de iyi tarım uygulamaları sertifikası ile üretim yapan ilk belediye olduklarının da altını çizen Gökhan sistemde kooperatifçiliğinde önem taşıdığını ifade ederek “Bildiğimiz kadarı ile iyi tarım uygulamaları Tarım sertifikası ile üretim yapan ilk belediye olacağız. Yani üretimde tarım sertifikamız da olacak. Bu da bizim için önemli. Yani vatandaşların sağlıklı gıdaya ulaşmasında önemli bir adım.  Kooperatifçiliğin başarısızlıkla sonuçlandığı ifade edildi hep, halbuki tam tersine Batıda  tarım alanlarının gelişmesinin yegane unsuru Kooperatifleşmedir. Orada Kooperatif eli ile üretim yapılır.  Bizde de tam tersi kooperatiften kaçılıyor. Ne oluyor zaman ?  üretici tek başına kalarak  karşılarına çıkan tüccarla muhatap olarak  kandırılma, parasını alamama, ya da değerinin altında atma durumu ile karşı karşıya kalıyorlar. Ondan sonra tarlada bir lira deniliyor ama manavda 8 lira gibi rakamlar uyuyorsunuz.  Bu noktada burada biz kooperatifleşmeyi teşvik ediyoruz.  Kadınlar için de kurduğumuz kooperatifte kadınlarımızın yöremize ait elde ettikleri reçeller, salçalar gibi doğal ürünler gibi üretimleri de yapacağız. Dolayısı ile Çanakkale yöresinin ürünlerini daha iyi değerlendirmek, üreticilerimizin emeğinin karşılığını alabilmesi için kooperatifçilik son derece önemli. Bir de bunun gelişmesi için elimizden geleni yapacağız.” dedi.

KÖYDEN KENTE GÖÇÜN ÖNÜNE KOOPERATİFLEŞME İLE GEÇECEĞİZ
Halk Bakkal projesinin ve kooperatifleşmenin, köyden kente göçünde önüne geçeceğini iddia eden Gökhan “Farklı alanlarda da Kooperatiflerin kurulması, köylerde özellikle kadın kooperatifleri kurmaya yönelik çalışmalarımız var.  Kurduğumuz bu Halk Bakkal ile Çanakkale’de üretilen malları kooperatifimiz ile başka kooperatife satacağız.  Farklı illerden Kooperatif yolu ile gelen ürünlerimiz var. Dolayısı ile bu Halk Bakkalında hem Çanakkale’deki sağlıklı ürünlerimizi halka sunacağız hem de  Çanakkale bölgesinde bulunan kooperatiflerce üretilmiş olan  ürünler de burada satılacak.  Çanakkale’de tarım kenti ve bu kooperatiflerin yolu ile her tarafa ulaştıracağımız ürünler var. Kooperatiflerimizi gelişmesi ile beraber  köyden kente göçü engellemiş oluruz.  Tekrar refah sağlamış oluruz ve kırsalda da yaşayan insanların gelirlerini arttırarak  orada kalmalarını sağlamış oluruz.  Böylelikle Kente gelip iş arayan vatandaşların da yörelerinde kalarak  üretime destek vermesini ve işsizliği önlemiş oluruz. Bunu da önemsiyoruz.  Bizim için bu kentin insanlarının sağlıklı gıdaya ulaşması için bizim için son derece önemli.   Gördüğünüz gibi bu virüs belası hepimizi aklını başına getrdi.  İşin özü budur. Sağlıksız beslenmeler sadece virüs üretmiyor. Haşereye yolaçan aşırı ilaçlamalar ve bu noktadaki ilaçların insan sağlığındaki zararları biliyoruz.  Bu vesile ile üretimde daha az gübreleme, daha az ilaçlama sağlıklı bir üretim hepimizin lehine” dedi.

Konuşmaların ardından Halk Bakkal’ın açılışı kurdela kesilerek gerçekleştirildi. Halk Bakkal’da kısa bir süre önce Atalık Buğday olan Karakılçık Buğday hasadında elde edilen buğdayların öğütülmesinden elde edilen un ile yapılan ekşi maya ekmekleri de satışa sunuldu. Halk Bakkal’ da Çanakkale il merkezi ve ilçelerinde Kooperatiflerin ürettiği çeşitli ürünlerde raflarda yerini aldı. 

Ogün İnal