Gündem

Kurbanlıklardan değil, kesim alanındaki insan hareketinden korkulmalı

Coronavirüs hayatımdaki birçok şeyi değiştirirken yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde Coronavirüs (Covit-19) hayvanlara bulaşıyor mu?

Coronavirüs hayatımıdaki birçok şeyi değiştirirken yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde Coronavirüs (Covit-19) hayvanlara bulaşıyor mu? Kurbanlık hayvanlarda Coronavirüs var mı? Soruları sıkça sorulmaya başlandı. Cornavirüs sürecinde yaklaşan kurban bayramında kurban satış alanları ve kurban kesin talimatları açıklanırken Çanakkale Veteriner Hekimler Odası Başkanı Burhan Bağcı merak edile soruları yanıtladı.

KORKMAYIN, HAYVANLARDAN İNSANA CORONAVİRÜS BULAŞMIYOR
Bağcı Çanakkale’de Kurban bayramında kurbanlıklar ile ilgili tüm kararları kurulan komisyonun aldığının altını çizerek kurbanlıklardan korkulmasına gerek yok. Şana kadar bir hayvanda Coronavirüs ‘e rastlanmadı. Ancak dikkat edilmesi gereken durum kurban satış ve kesim alanlarındaki yoğun olabilecek insan hareketleri “dedi. Bağcı açıklamasında “Kurban Bayramı öncesindeki durumu Çanakkale kurban hizmetleri Komisyonu var. Komisyona Çanakkale Valisi İlhami Aktaş’ da başkanlık ediyor. Komisyonumuz 8 Temmuz 2020'de kurban hizmetlerinde uyulması gereken kuralları açıkladı ve duyurdu. Bu kurallar daha önceki yıllarda bile koyulan rutin kurallar. Öncelikle bu hayvanların hepsinin, Yani koyun, keçi ve inek küpeli olması gerekiyor. Kurbanlıkların Kulaklarında küpe olacak. Daha öncesinde zorunlu aşılarının yapılmış olması lazım. Kurbanlıklar şehir dışından geliyorsa ya da ilçelerden geliyorsa kurban satışı yapacak hayvan üreticileri satışını yapacakları kurbanlıklar için “Veteriner Sağlık Raporu” alacaklar. Yani Çanakkale merkeze getirtilen kurbanlıklara veteriner hekimler bakıp sağlıklıdır diye rapor verecekler. Şimdi burada Sıkıntı yok.
 
ASIL SORUN KURBAN SATIŞ VE KESİM ALANLARINDAKİ İNSAN HAREKETLERİ
Coronavirüs’ ün hayvanlara bulaşmadığını ancak Kurban Bayramı’nda kurban satış ve kesim alanlarında oluşabilecek yoğun insan hareketlerinin sorun olabileceğini ifade eden Bağcı  “kurban yerleri ile ilgili kurbanlıktan çok insan hareketleri sorun olabilir. Bu pandemi döneminde bizim için önemli olan ve klasik olarak söylenen “Sosyal Mesafe”  ve “maske takma” kuralı. İste kurban satış alanı ve kesim yerlerinde özellikle sosyal mesafe, maske takma kuralı ve dezenfektasyon’ çok dikkat edilmeli. Coronavirüs hayvanlara bulaşmıyor bugüne kadar böyle bir bulaşma ile ilgili bir kanıt yok. Yani virüsün insandan inek, koyun ve keçi’ e bulaştığına yönelik bir kanıt yok. Ayrıca hayvanların kendi içinde de Coronavirüs (Covid-19) virüsünün görüldüğüne dair bil buldu da yok. Kurban kesen vatandaşlar ya da kurbanlık eti yiyecek vatandaşlar kurbanlık kestiklerinde acaba bu et Coronalı mı? Bu eti pişirip yedim bu virüs bana bu yollan bulaşır mı? diye korkmalarına hiç gerek yok. Etten bugüne kadar bir Coronavirüs (Covid-19) bulaması olmadı. Coronavirüs (Covid-19)’ ad insandan insana bulaşma var. Onun için ve vatandaşlarımız gittikleri yerde hayvan satış pazarlarında bilhassa kurban kesim alanında sosyal mesafe kuralına uygunlar ve en yakın insan ile mesafelerini ona göre ayarlasınlar. Bu arada da maske takmaya ve elleri dezenfekte etmeyi de ihmal etmesinler. Bu kurallara uyulursa bir sıkıntı çıkacağını zannetmiyorum.” İfadelerine yer verdi.
 
ÇANAKKALE BELEDİYESİ KURBAN KESİMLERİ RANDEVU İLE YAPACAĞINI AÇIKLAMIŞTI
Çanakkale Belediyesinden Coronavirüs salgını tedbirleri ile ilgili Kurban bayramında, kurban kesim alanında uygulanacak yöntem ile ilgili yapılan açıklamada vatandaşların Çanakkale Belediyesine ait kurban kesim alanında kurbanlarını kestirmeleri için randevu alınması gerektiği bilgisi verilmişti. Yoğunluk oluşmaması ve sosyal mesafenin de korunması amacı ile uygulanacak randevu sistemi ile ilgili belediyenin duyurular bölümünde açıklandı yapılan açıklamada “31 Temmuz 2020 – 3 Ağustos 2020 tarihleri arasındaki Kurban Bayramı kapsamında, kentlilerin kurbanlarını sağlık, temizlik ve ibadet kurallarına uygun bir şekilde kesmeleri ya da vekaletle kestirmelerine yardımcı olmak, kurban satış ve kesim yerlerinin kurallarını belirlemek, kurban hizmetlerini yürütmek üzere; 26 Haziran 2020 tarih ve 31167 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2020 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ gereğince oluşturulan Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından çeşitli kararlar alınmıştır. Ülkemizde de etkili olan Coronavirüs (Covid-19) salgın hastalık kapsamında alınan önlemler gereği, -Kurban Satış ve Kesim Alanında gerçekleşecek kesim işlemi için Belediyemizin 444 17 17 numaralı Çağrı Merkezi veya İletişim Masalarından randevu alınması gerekmektedir. Randevusu bulunmayan kentlilerimiz Kurban Satış ve Kesim Alanında kesim yapamayacaktır. Kesim işlemleri 08.00-17.00 saatleri arasında gerçekleşecek olup, sağlık tedbirleri gereği alana, her 15 dakikada bir 10 randevulu kişi alınacaktır. Kurban Kesim İşlemini gerçekleştirecek kurban sahibi kentlilerimize yalnızca 1 kişi refakat edebilecektir. Kurban Satış ve Kesim Alanında en az 1,5 metre (3-4 adım) olacak şekilde sosyal mesafenin korunması gerekmektedir. Alana, maskesiz olarak girilemeyecektir. Ayrıca, yine alanda el ile temas (tokalaşma) yapılmaması önem arz etmektedir. Kurban Satış ve Kesim Alanına 65 yaş ve üzeri kentlilerimiz 10.00-20.00 saatleri arasında giriş yapabilecektir. Alanda, 8 metrekareye bir kişi (müşteri ve satıcı beraber) olacak şekilde düzenleme yapılacaktır. Kurban Satış ve Kesim Alanı içerisindeki yoğunluğun azaltılması amacıyla içeride bulunan vatandaşların en kısa sürede alışverişlerini ve işlemleri tamamlaması önemle rica olunur” ifadelerine yer vermişti.

Özel Haber: Ogün İnal