Üniversite

ÇOMÜ Covit 19 komisyonu paydaşlarıyla toplandı

Tüm dünyayı etkileyen Koronavirüs Hastalığı (Covit-19 Salgını) sebebiyle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) tarafından 2020-2021 Eğitim-Öğretim güz dönemi için yapılması gerekenler ve alınması gereken tedbirlerin görüşülmesi gündemiyle Troya Kültür Merkezi’nde bir toplantı gerçekleştirildi.

Tüm dünyayı etkileyen Koronavirüs Hastalığı (Covit-19 Salgını) sebebiyle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) tarafından 2020-2021 Eğitim-Öğretim güz dönemi için yapılması gerekenler ve alınması gereken tedbirlerin görüşülmesi gündemiyle Troya Kültür Merkezi’nde bir toplantı gerçekleştirildi.
 
Toplantıya ÇOMÜ Rektör Yardımcıları, Prof. Dr. Süha Özden, Prof. Bünyamin Bacak ve Prof. Dr Suat Uğur’un yanı sıra ÇOMÜ Covit 19 Komisyonu, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar ve üniversite paydaşı olan kurumların temsilcileri katıldı. Toplantıda, ÇOMÜ’de 5 Ekim 2020’de başlaması planlanan yüz yüze ya da karma (uzaktan ve yüz yüze eğitim modeli) eğitim öğretim modelleri, laboratuvarlar, dersliklerin ve kütüphanelerin kullanımı ile ilgili planlamalar konuşuldu. Bunların dışında, ÇOMÜ’de alınmış ve alınacak koronovirüs tedbirleri, ulaşım, barınma, kampüs alanlarındaki yemekhane, kafeterya ve kantinlerin çalışma planları, üniversite içinde Covit 19 kurallarının uygulanması hususu, temizlik ve sağlık hizmetleri konularında görüş alış verişi yapıldı.
 
“ÇEMBER DARALIYOR, MASKE KULLANIMI ŞART”
ÇOMÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Coşkun Bakar, Covit 19 vakalarının Çanakkale’deki son durumu, halk sağlığı hakkında yapılması gerekenler, pandemi sürecinin üniversite eğitimi üzerinde taşıdığı riskler ve yapılması gerekenler hususunda bir sunum gerçekleştirerek ulaşım konusunda büyük önlemler alınmasının altını çizdi. Uzaktan kayıt, hijyen eğitimi, randevulu sitemde yemekhane kullanımı, sınıfların bölünerek ders işlemesi ve mümkün olan derslerin uzaktan eğitimle sağlanması konusunda yapılması gerekenleri anlatan Prof. Dr. Bakar “Çember daralıyor, her an hastalık bizi bulabilir, maske kullanımı şart” dedi.
 
“KAPALI VE KALABALIK ALANDA MESAFENİ KORU TEMASTAN KAÇIN”
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, “Kapalı ve kalabalık alanda temastan kaçınmalıyız” diyerek başladığı konuşmasında okul içi, şehir içi ve şehirler arası öğrenci transferlerin yaratacağı olumsuz etkilere dikkat çekerek, “Öğrencilerin kapalı ve kalabalık alanlarda geçirdiği süreyi minimumda tutmak gerekiyor. Bu alanlarda virüsün bulaşıcılığı artıyor bu sebeple öğrencilerin belli bir sürenin üstünde kapalı alanlarda bulunmasını önleyecek çalışmalar yapmalıyız. Öğrencilerin bilinçlendirilmesi hususunda çok önemli bir sorumluluğumuz var. Tüm bu önlemleri alırken eğitim faaliyetlerimizi de hakkıyla yapabilmemiz, nitelikli mezunlar vermemiz gerekiyor” dedi.
 
ÇOMÜ Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Mesut Erbaş Covit 19 sürecinde gerçekleşen hastane yapılanması ve işleyişi hakkında bilgi vererek öğrencilerin şehir değişikliği yapmasından kaynaklı oluşabilecek risklere dair görüşlerini belirtti.
 
Eğitim öğretim faaliyetlerinin mümkün olduğunca az temaslı, kısıtlı sayıda öğrenciyle ve dönüşümlü olarak yapılması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Mesut Erbaş ”Pandemi sürecinde hastaneyle işbirliği içinde olmak ve hastane işleyişini kolaylaştırabilmek şart” diyerek izlenebilecek metotlarla ilgili fikirlerini sundu. ÇOMÜ Adli Tıp Ana Bilim Dalı’ndan Başhekim Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Semih Petekkaya ise koronavirüsün geçirdiği değişimden bahsederek, derslerin işleyiş metotları, toplu ortamlarda alınması gereken tedbirlere dair önerilerde bulundu.
 
Barınma, ulaşım, ders işleme metotları ve daha birçok konuda fikir alış verişi yapılan toplantı, görüş ve öneriler kısmıyla sona erdi. ÇOMÜ’de 20.08.2020’de toplanacak olan senato sonrası nihai kararların kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.