Tarım ve Sanayi

ÜRETİMDE İMECE MODELİ

Çanakkale Ziraat Odası 74. Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda kurak geçen sezon ve sulama sorunları, süt fiyatları, üretimde imece yöntemi ve 2020 yılı ürün fiyatları değerlendirildi.

Çanakkale Ziraat Odası 74. Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda kurak geçen sezon ve sulama sorunları, süt fiyatları, üretimde imece yöntemi ve 2020 yılı ürün fiyatları değerlendirildi.

Toplantıda konuşan Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaya sezonun kurak geçtiğini belirterek, kurak geçen sezonda suyun yönetiminin üretici ve su kullanıcıları açısından önemine değindi. Küçük üreticiyi korumanın aslında tüketicileri de korumak olduğunu anlatan Kaya, üretime daha kolay devam edebilmeleri için geçmişimizde önemli bir yeri olan imece kültürünün tekrar hayatımıza kazandırmamız gerektiğini vurguladı.

Çanakkale Ziraat Odası 74. Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Necmi Mutlu başkanlığında sosyal mesafe ve kuralları çerçevesinde gerçekleşti. Açılış ve yoklama ile başlayan toplantı, oda faaliyetleri, Mayıs, Haziran ve Temmuz ayı hesap ve harcamaların görüşülmesi ile devam etti.

Toplantıda kurak bir sezon geçmesinin ardından sulama suyunda yaşanan sıkıntıların çözümleri hakkında fikir alışverişinde bulunuldu. Yönetim Kurulu Başkanımız İsmail Kaya, suyun yönetiminin üretici ve su kullanıcıları için ne kadar önemli olduğunu anlattı. Suyun dağıtımının, su kullanıcısı üreticilerimize sorun çıkartmadan çıkan sorunlara anında müdahale ederek çözüme kavuşturup tesisin başındaki üreticiyle, sonundaki üreticiyi aynı şekilde faydalandırmanın üreticilerimiz için çok kıymetli olduğunu söyledi.

Süt fiyatları ile süt mamulleri fiyatları arasındaki oranın, mamul fiyatlarına yansıtılırken olması gerekenden fazla, gerçek dışı rakamlar olduğunu ve bu abartılı rakamların nasıl önüne geçileceği hakkında tartışıldı. Konunun muhatabı kurumların düzenlemeye giderek üreticin ürettiği sütün gerçek değerinde pazarlayabilmesini sağlamanın özellikle küçük aile süt üreticilerimiz için kıymetli olduğunu iletti.
Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaya, Küçük aile işletme sahibi üreticilerimizi korumanın aslında tüketicilerimizi korumak olduğunu anlatarak üretimin çok zor ve emek isteyen bir iş olduğunu söyledi. Tarımda; emeksiz, mücadelesiz, alın teri olmayan bir üretimin olmadığını, her üretilen ürünün arkasında emekle birlikte zorlu bir hikayesinin de olduğunu belirtti. Küçük aile işletme sahibi olan üreticilerimizin, üretime daha kolay devam edebilmeleri için geçmişimizde önemli bir yeri olan imece kültürünün tekrar hayatımıza kazandırmamız gerektiğini vurguladı. İmece kültürünün bırakıldığı yerden tekrar ayağa kaldırmanın çok kıymetli olduğu, bizim kültürümüz de yardımlaşmak, paylaşmak, düşeni kaldırmak varken bu kültürden kopmanın özellikle küçük aile işletmelerinin içinde bulunduğu tarım sektörü için kaçınılmaz son olduğu, birlikte hareket ederek üretime devam edilmesinin öneminin altını çizdi.

2020 Yılı ürün fiyatların değerlendirildiği toplantıda, hastalıklarla mücadele noktasında atılması gereken adımlar hakkında hazırlanan rapor meclis üyelerine sunuldu. Meclis üyelerine bilgi verilerek bu raporla birlikte bölge tarımında öne çıkan sorunlar dile getirilerek, sorunların tek bir çatı altında toplanıp, yetkililere iletilmesi konusunda tavsiyelerde bulunuldu. Görüş ve önerilerin ardından, toplantı sona erdi.