Eğitim

Yılmaz: 'Alınan bu tedbirler ile çocuğumu okula gönderirim'

Coronavirüs salgınının başında alınan tedbirler nedeni ile ara verilen eğitim öğretim ve akademik yıl Pandemi süresinde uzaktan eğitim ile devam etmişti.

Coronavirüs salgınının başında alınan tedbirler nedeni ile ara verilen eğitim öğretim ve akademik yıl Pandemi süresinde uzaktan eğitim ile devam etmişti. Pandemide alınan erken önlemler yasak ve kısıtlamalar  Coronavirüs salgınının çok yayılmamasını sağlamış buda Dünyadaki diğer ülkelerde virüs nedeni ile ölen hasta sayısının Türkiye’ de düşük kalmasını sağlamıştı. Ancak 1 Haziran ile başlayan yeni normalleşme  sürecinde özellikle şehirlerarası ulaşımındaki kısıtlama ve yasakların kaldırılması ileriki günlerde vaka sayılarını arttıran en önemli unsur oldu. 1 Haziran yeni normalleşme süreci ile bareber, cafeler, lokantalar, restaurantlar, berberler, AVM’ler ve en önemlisi de vaka sayısının adeta patlamasına neden olan düğün nişan gibi insanların topluca bulunduğu organizasyonlardaki yasakları da kalktı.1 Haziranda yeni normalleşme süreci Temmuz ve özelliklede Ağustos aylarında vaka sayısının çok hızlı artmasına neden oldu. Bu süreç yaşanırken Pandeminin hemen başında ara verilen eğitim öğretim ve akademik yılın başlaması ile ilgili tarihlerde verildi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk eğitim öğretimin başlaması ile ilgili ilk tarihi 31 Ağustos olarak verdi. Ancak o tarihe yaklaşıldığında Coronavirüs vaka sayısı adeta tavan yaptı. Millli Eğitim Balanı Ziya Selçuk eğitim öğretimin 21 Eylülde başlayacağı ve bu eğitimin bir bölümünün yüz yüze ve bir bölümününde uzaktan eğitim şeklinde yapılacağını açıkladı.  Süreçte özel okullar uzaktan eğitime ve yüz yüze eğitime başlarken tüm veliler Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’ tan gelecek haberi beklediler. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk beklenen açıklamayı  bir süre önce yaptı. Bakan Selçuk Açıklamasında devlet okullarında yüz yüze eğitimin 21 Eylül’de aşamalı ve seyreltilmiş olarak başlayacağını okullarda yüz yüze eğitimin okul öncesi öğrencileri ve 1. Sınıf öğrenciler ile yapılacağını söyledi. Velilerin çocuklarını okula gönderip göndermeme konusundaki kararını da velilere bıraktıklarını ifade eden Bakan Ziya Selçuk açıklamasında “Veliler çocuklarını okula göndermezler ise öğrencilerin devamsızlığı gibi bir durum söz konusu olmayacak bu öğrencilerde EBA ile uzaktan eğitim görecekler” demişti.

ÖĞRENCİLER İLK HAFTA, HAFTADA  1 GÜN,  5 DERS SAATİ EĞİTİM GÖRECEK
21 Eylül’ de başlayan yüz yüze eğitim ile ilgili açıklamalar yaparak alınan önlemleri İşte Çanakkale  Gazetesine değerlendiren Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz öğrencilerin yüz yüze eğitim görmesi için her türlü hazırlığı yaptıklarını ifade ederek “ Öğrenciler bu hafta haftanın 1 günü ve 5 ders saati kadar eğitim görerek sürece başlayacaklar” dedi . Yılmaz açıklamasında şunları söyledi.  “Bizim her gün uyguladığımız bir okula uyum sürecimiz var. Burada okul öncesi öğrencileri, 1. sınıf öğrencileri 5 sınıf öğrencileri,  nispeten de  yani Mantık olarak benzer belki uygulama biraz daha farklı lise 1. sınıf öğrencilerinde bir uyum süreci çalışmamız vardı. Ve bu uyum süreci uzun zamandır uygulanan bir çalışma. Uyum süreci çalışmasında diğer öğrenciler Okula başlamadan bu öğrencileri okula alırdık, okuldaki oryantasyonu sağlamak adına çeşitli tanıtımlar yapardık. Uyum sürecinde okulun mekanlarını öğrencilere öğretirdik. Kısacası bu öğrencilerin okula ısınmasını sağlardık. Şimdi bu sene de bunu yeni durumla beraber farklı bir modelle gerçekleştireceğiz. 1. sınıf öğrencilerimiz ve okul öncesi öğrencileri ilk hafta, Yani 21 Eylül – 25 Eylül’ de haftanın bir günü okula gelecekler. Bu bir günde 5 ders saati okulda bulunacaklar. Bu dersler daha önceki gibi 40 dakika değil 30’ar dakika olacak. Dersler arasında  aralarında yine sınıfımızdaki çeşitli havalandırma ve dezenfekte gibi uygulamalar yapılacak. Öğrencilerimiz kendi sınıflarının mevcudu ikiye bölünerek okullara alınacaklar. Bir kaç tane köy okulumuzda çok az mevcut olduğu için onlar mesela direkt bir gün eğitim alacaklar. Ama bu süreçte genel uygulamamız sınıfı mevcudu ikiye bölünerek, bir kısmını haftanın bir günü, bir kısmı da diğer günü okul almak şeklinde olacak. Öğrenciler  ilk hafta için sınıflarda dağınık bir şekilde gelebilecek. Okullarımız bununla ilgili kendi planlamalarını toplantı ortamında çeşitli değerlendirmelerde bulunarak yaptılar.  Mesela  bir  1. Sınıfta öğrencilerin bir gurubu  Pazartesi  ve Salı günü okula gelirken,  aynı sınıfın ikinci gurubunda yer alan öğrenciler Perşembe ve Cuma günü okula gelecekler. Bu sistem ile ilgili şöyle bir durum oluşuyor tabi. Sınıf ikiye bölündü için öğrencimiz ilk hafta için bir gün okula geliyor diğer gün okula gelmiyor ancak öğretmenimiz okula bu hafta boyunca 2 gün gitmiş oluyor.  Aynı programı uyguluyor, aynısı tanıtımını yapıyor aynı oryantasyonu sağlamaya çalışıyor. Bir sonraki hafta ise bu uygulama aynı şekilde yine sınıfların yarın mevcutlu olarak okula gitmesi şeklinde olacak. Yalnız eğitim haftada bir gün değil  iki gün olarak uygulanacak. Burada okul öncesi öğrenciler içinde aynı durum  geçerli olacak.”

ÜST SEVİYEDE TEDBİRLER ALDIK
Okullarda yüz yüze eğitim için tüm tedbirleri aldıklarının da altını çizen Yılmaz “Bu tedbirlere bakarak bende çocuğumu okula gönderirim” dedi. Yılmaz açıklamasında “Biz öğrencilerimizin bu şekilde okula gittiği günler için çeşitli tedbirler geliştirdik. Zaten biz okullarımızı Pandemi sürecinin başında dezenfekte edecek uygulamaları geliştirmiştik. Gerekli temizlik malzemelerini zaten Yenicedeki meslek lisemizden temin etmiştik.  Yine gerekir olan  teminlerimizi yaptık. Tüm okullarımıza dezenfektan, el dezenfektanı, ortam dezenfektanı  olmak üzere teslim edildi.  Daha önceden edinmemiş tüm okullarımıza yine ayakta dezenfektan stantları temin edildi. El dezenfektanlarına  öğrencinin temas etmemesi için  ayak ile kullanılan dezenfektan stantlarını gönderdik. Tüm okullarımıza öğrencinin maskesi düşer ve kirlenir diye çünkü bu öğrenciler küçük yaştaki öğrenciler.  Herhangi bir şekilde ihtiyaç duyması halinde kullanabilecek kadar maske desteğini verdik. Tüm okullarımıza  yine ayak dezenfektan havuzları gönderdik. Tüm okullarımıza ateş ölçer gönderdik. Hani bir durum olursa Çocuğun ateşini ölçmek gerekirse diye.  Şu an bu malzemelerimizin tamamı okullarımıza dağılmış durumda.  Ayrıca bu malzemelerin tamamının devamını da verebilecek durumdayız. Bu malzemeler ile ilgili hem stoğumuz var hem de stoğumuz erise dahi  bunu malzemeleri hızla şekilde üretecek  çok güçlü kurumlarımız var. Tabii ki 21 Eylülde başlayacak eğitim için hem bu hafta için, hem bir sonraki hafta için özellikle bir sonraki hafta da Çarşamba günü boş bırakmayın düşünüyoruz. Bu Çarşamba günü de okullarda  bir dezenfekte işleme uygulayacağız. Bu noktada ben şunu söylemek isterim Gerçekten maksimum tedbirler alınarak bu işler düşünüldü, planlandı. Hem yerelde biz Çanakkale İl İlli Eğitim Müdürlüğü olarak planladık hem Milli Eğitim Bakanlığımızın bununla ilgili talimatları, kılavuzları elimize geldi. Bunlar defalarca çalışıldı. Bizim her birimimiz buna göre üstüne düşen sorumluluklar ile ilgili çalışma yaptı. Ortaya çıkan tablo, kendi adıma söylüyorum çocuklarımın okula gönderebileceğim seviyede, başkalarının da çocuklarını okula gönderileceği seviyede.” ifadelerine yer verdi.

6 BİN  8. VE 12 SINIF ÖĞRENCİSİ  24 AĞUSTOS’ TAN BUYA YÜZ YÜZE EĞİTİM ALIYOR
Yılmaz alınan tedbirlerin destek eğitimi gören 8 ve 12. Sınıfa giden 6 bin öğrencide denendiği bilgisini de vererek “Özellikle şunu vurgulamak isterim. Kamuoyu bunun farkında değil ama biz 8. ve 12. Sınıf öğrencilerimizi 24 Ağustos'tan beri okullarımıza alıyoruz. Bu öğrenciler  yüz yüze eğitim alıyorlar. Tabi bir Formal eğitimimiz var bir de destekleme yetiştirme kursları muz var öğrencilerimizi sınava hazırlanabilirsin diye uyguladığımız kurslarımız var. Şu anda bu öğrencilerimiz 24 Ağustos'tan beri bu kurslara devam ediyorlar. Bu destek kursları tüm Türkiye çapında uygulanıyor. Bizim 6 bin’e  yakın öğrencimiz 24 Ağustos'tan beri destekleme yetiştirme kursları fiilen devam ediyor. Tabi buradaki destek eğitimi , çocuğun seçtiği derse göre, okulun programına göre günlere dağılımı söz konusu. Şu ana kadar öğrencilerimiz bu eğitimleri almak için okullarına gittiklerinde biz bu tedbirleri yine uyguladık. Çeşitli dezenfekte  işlemlerini yaptık. Onlara kişisel koruyucular, hem materyaller, imkanlar sağlamaya çalıştık. Allah'a şükür İnşallah bundan sonra böyle devam eder, bir aksaklık yaşamadık.” Dedi.

21 EYLÜL PAZATESİ GÜNÜ 4.300 OKUL ÖNCESİ, 5.800 1. SINIF ÖĞRENCİSİ DERS BAŞI YAPACAK
Yılmaz son olarak Pazartesi günü  Çanakkale genelinde 10 bin 100 öğrencinin yüz yüze eğitime başlayacağını belirterek “ öğrencilerin okula devam zorunluluğu yok” dedi. Yılmaz açıklamasında şu cümlelerle yer verdi. “Çanakkale genelinde bizim 4300 okul öncesi öğrencimiz olacak. Yine 5.800’ de  1. sınıfı öğrencimiz olacak. Bu öğrencilerin okula gelerek yüz yüze eğitim yapmaları isteğe bağlı. Velilerimiz bu dönemde kendileri uygun bulur Çocuklarını gönderiler yada  göndermezler. Çocuklarını okula göndermeyen velilerin çocukları için herhangi bir devamsızlık takip uygulaması yapılmayacak. Ama ben velilere çocuklarını rahatlıkla okula  göndereceklerini  söylemek istiyorum. Zaten bizim Çanakkale’de bulunan okullarımızın sınıfları geniş sınıflar. Öğrenci mevcutları çok yüksek değil. Sadece Birkaç okulumuzda bölgesel farklılıklardan dolayı yani nispeten diğer okullarımıza göre yüksek öğrenci sayıları olsa da Türkiye ortalamasına göre makul sınıf mevcutlarımız var. Zaten az olan sınıf mevcutlarını da yarıya böldüğümüz zaman çok Ferah ortamlarda öğrencilerimiz bu eğitim öğretim hizmeti alacaklar. Ayrıca okulun dezenfekte işlemleri kontrollü bir şekilde yapıldığı için, öğrencilerin okul içinde de  maske kullanımını sürdürecekleri için çok büyük bir risk  oluşmayacağı kanaatindeyim. Zaten 6000 öğrencimiz 24 Ağustos'tan beri yüz yüze eğitimi alıyorlar ve buna göre yaşadığınız bir sıkıntımız yok.”

Ogün İnal