İlçe - Belde

Bayramiç Barajı da alarm veriyor

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan çok kurak bir kış geçiren ve yaza da barajlarında istediği su seviyesi ile giremeyen Çanakkale’nin yaz ayının da çok sıcak geçmesi ile barajlardaki su düzeyinin artık alarm verecek seviyelere indiğini söyledi.

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan çok kurak bir kış geçiren ve yaza da barajlarında istediği su seviyesi ile giremeyen Çanakkale’nin yaz ayının da çok sıcak geçmesi ile barajlardaki su düzeyinin artık alarm verecek seviyelere indiğini söyledi. Atikhisar Barajı’nda su seviyesi yüzde 29’olara düşerken, her yıl neredeyse yüz de yüz doluluk oranı ile kış ayından çıkan Bayramiç Barajı’nın bile 2020 yılında ancak yüzde 60-yüzde 65’inin dolduğunu ve yazın da sulamanın fazla olması nedeni ile Bayramiç Barajında da su sıkıntısı yaşanmaya başlandığını söyleyerek, “2020 yılı bizi çok üzdü, 2021 yılında acil planlama yapmalıyız” dedi.  

“ACİL PLANLI PROGRAMALI SULAMAYA GEÇMELİYİZ”
Bayramiç Barajında çok ciddi bir tarımsal sulamanın yapıldığının da altını çizen Pehlivan “Dünyada ve ülkemizde,Covid19’dan dolayı artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” diyerek yaptığı açıklamada, “2020 yılı bizi çok üzdü. İşte bu sebepten dolayı 2021 yılına sulama konusunda temkinli planlamalı gitmeliyiz. En önemlisi sulama konularında ezber üzerinde değil de, tüm kurumlar koordineli şekilde çalışmalarımıza devam etmeliyiz. Bölgemiz Bayramiç meyve, sebze ve hayvancılığın yoğun oldu bir bölgedir. Meyveciler ve hayvancılar girdi maliyetleri ile sorun yaşarken birde su ile ilgili sorun yaşamaya devam etmeye başladı. Tabii bunda yılın çok kurak geçmesi de bu durumda etkili olmuştur” dedi.

“ÇEKTİK EKİMİ MİNİMUM SEVİYEYE ÇEKİLMELİ”
Açıklamasında özellikle çeltik ekimine değinen Pehlivan, “Çeltik ekiminin suyun durumuna göre minimum seviye çekilmeli, hatta suyun durumuna göre ekip durdurulmalıdır. Ekilecek ise bile 120 günlük su isteyen türler dikilmeli 120 gün üzerinde su isteyen türler ekilmemelidir. Yoksa buradaki meyveci hayvancı telafisi olmayacak durumda kalır. Bunun vebalini ne ben ne bir başkası veremez. Meyve canlı kurur. Hayvan yem bulamaz. Burada süt verimi et verimi düşer. Çok dikkatli ve özenli olmalıyız. Su çok önemli” dedi.

“ÖNLEMLER ALMAYIZ”
Hızlı bir şekilde önlem alınması gerektiğini ifade eden Pehlivan “Çeltik Komisyonuna odamız davet edilmeli hatta kurula eklenmelidir. Çünkü biz de çeltik ekibi yapılmadığı için komisyona girmiyoruz. Ancak su ile ilgili komisyon olduğu için bizde barajın başında olduğumuz için bilgi sahibi olmalıyız. Daha sonra haberimiz yok diyoruz.Onun için hep beraber suyu planlamalıyız. Saha dışı ekiplerin önüne çekilmelidir. Üretici Su Birliği ile görüşmeli ona göre ekip yapmalıdır. Su verilmeyecek yere ekip dikim yaparsa ilk önce oranın suyu kesilir. Sonra üretici mağdur olur. Dikkatli olmalıyız. 2021 yılı üretim sezonunda suyun programını geçmiş yıllara göre daha özenli hep beraber yapmalıyız. Şayet bu programı özenli yapmaz isek telafisi olmayan sorunlar oluşur. Ne üretici mutlu olur. Ne yönetici huzurlu olur. Ülkemizdeki kuraklık verileri hesaplanarak plan yapılmalı. Ayrıca plan yapılırken barajda su oranı yüksek ise tabi su da boşa gitmemelidir. Üreticilerimize ayrıca gerekli bilgi bilgilendirme Sulama Birlikleri tarafından yapılmaktadır. Gelen mesajların dikkate alınması gerekir” dedi.

Özel Haber: Ogün İnal