Sağlık

ÇİN BU İŞİ NASIL ÇÖZDÜ?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener Corona Virüs’te son durumu ve merak edilenleri cevapladı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener Corona Virüs’te son durumu ve merak edilenleri cevapladı. Çin’in salgınla mücadelede izlediği yolu ifade eden Alper Şener, “Çin salgını çok sıkı tedbirler ile hatta pozitif kişilere gerekli durumda ev hapsi vermek ile çözdü. Tartışılır ama, ‘Çin mücadelede özgürlük mü, salgın kontrolü mü?’ diye bir an bile düşünmedi” dedi.

Corona Virüs, dünyada büyük değişimler yaratmaya devam ediyor. Korona virüs salgınının başladığı Çin’de son üç haftadır vaka ve ölü sayısına rastlanmazken yeni düzene geçen ülkenin sıkı kurallar uyguladığını ifade eden Alper Şener, sıkı kuralların tartışılabileceğini ifade etti. “Salgında ilaçların hepsi etkisiz mi?“ sorusunu da cevaplayan Prof. Alper Şener, “Çalışmalarda ağırlıkla bakılan konu ölümü önleme, solunum cihazına bağlanma, hastanede yatış süresi olduğu için beklenen etki yok, ama bu tamamen etkisiz demek değil. Zaten istenilen tedavi edici etki çoğu viral hastalıkta çok zor elde ediyoruz” diye konuştu.

Hidroksiklorokin kullanımının neden hala devam ettiğini de açıklayan Şener, “Aslında sadece bizde değil, tüm Dünya’da teknik olarak devam ediyor, çalışmalar içinde. Bizde ise rutin öneri var. Bence kullanım zamanı ve hasta grubu kısıtlanmalı, erken dönem değil,  tedavide sitokin fırtınası dediğimiz geç evrede etkisi olabilir. Tekrar hastalananlar da tablonun ilerleyişini de anlatan Şener, “Genelde ağır seyrediyor. Bağışık yanıttan çok burada ACE-2 reseptör duyarlılığı ve karşılaşılan virüs yükü ile ilişkisi tartışma konusu. Her oluşan antikor koruma potansiyeline sahip değildir” ifadelerini kullandı.

“AKCİĞERDE VE KALPTE HASAR BIRAKIYOR”
“Corona Virüs kalıcı hasar bırakıyor mu?” sorusunu da yanıtlayan Şener, “Evet. Akciğerde ve kalpte sertleşme(fibrozis) en sık bildirilen olası kalıcı hasarlar” diye konuştu. “Covid 19 aşısının grip aşısındaki koruyucu antikor oluşturma potansiyelinin üstüne çıkacağını sanıyorum” diyen Şener, “Çünkü bu etkiyi arttırmaya yönelik yeni yöntemler deneniyor. Ama Çin ve Rusya’da zayıflatılmış virüs aşılarında mucizevi sonuç beklememek lazım. Bunlarda koruyuculuk yüzde 60’ın üstüne çıkmayacaktır. Şimdilik en iyi strateji virüsü almamak” dedi.
 
Hasan Sami Er