Tarım ve Sanayi

ÜRETİCİLERE ÇİĞ SÜT DESTEĞİ ÖDEMELERİ BAŞLADI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ilk etapta 246 bin 649 üreticinin, işlemleri tamamlanan temmuz ve ağustos aylarına ait 1 milyon 629 bin ton çiğ sütü için 607 milyon lira destek ödemesinin yapılacağını açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ilk etapta 246 bin 649 üreticinin, işlemleri tamamlanan temmuz ve ağustos aylarına ait 1 milyon 629 bin ton çiğ sütü için 607 milyon lira destek ödemesinin yapılacağını açıkladı.
 
Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarına ait çiğ süt desteğini 40 kuruş olarak ödeyeceklerini daha önce kamuoyuna açıkladıklarını hatırlatan Bakan Pakdemirli, "Bu kapsamda ilk etapta 246 bin 649 üreticimizin, işlemleri tamamlanan temmuz ve ağustos aylarına ait 1 milyon 629 bin ton çiğ sütü için 607 milyon lira destek ödemesini, 4 Kasım itibari ile yapacağız. Eylül ayında üretilen çiğ süte ait çalışmalar ise halen devam etmekte olup, işlemlerin tamamlanmasının ardından o aya ait desteği de ödeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
 
“SÜT ÜRETİCİSİ MAĞDUR”
Konu ile ilgili İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulunan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya girdi maliyetlerinin artmasına karşılık süt fiyatlarının artmamasından dolayı üreticinin yaşadığı mağduriyeti vurgulayarak, “Ülkemizde süt fiyatları üreticinin kanayan yarası. Girdi maliyetlerine ve yeme son zamanda gelen zamlara karşı süt fiyatlarında artış olmadı. Bu da özellikle inek sütü üreticisini mağdur etti” dedi.
 
“SÜT FİYATLARI HER AY HESAPLANMALI, ÜRETİCİNİN HAKKI DA GÖZETİLEREK REVİZE EDİLMELİDİR”
Çiğ süt desteklerinin ödenmesinin üreticiye girdi sağlayacağını, can suyu olacağını ama çözüm olarak fiyatların iyileştirilmesinin kaçınılmaz olduğunu belirten Kaya, “Önceden kazanılan hak ödeniyor. Ödenmesi elbette ki iyi, üreticiye bir girdi, can suyu olur, ama çözüm değil. Çözüm fiyatların iyileştirilmesi, üreticinin hakkının ödenmesidir. Girdi fiyatlarının yükselmesi oranında sütün fiyatının da artması gerekir. Bu her ay, hatta her hafta analizle mümkündür. 1 kilo sütün ne kadara mal edildiği, kaç kuruşa geldiği hesap edilmeli, üreticinin kazancı hesap edilmeli, fiyatlar ona göre revize edilmelidir” diye konuştu.
 
“SÜT BİRLİKLERİ HAREKETE GEÇMELİ, BAKANLIK DA GÖZLEMLEMELİDİR”
Süt fiyatlarını Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediğini, üreticinin hala geçen yıl belirlenen fiyatlardan süt verdiğinin altını çizen Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Böyle durumlarda süt birlikleri harekete geçmeli, bakanlık da gözlemlemelidir. Mağduriyetin önüne geçilmesi için süt maliyetleri sürekli çıkartılmalı, üreticinin ihtiyacı hesaba katılmalı ve fiyat şartlara göre revize edilmelidir” dedi.
 
“MARKETLERDE SÜT FİYATLARI SÜREKLİ DEĞİŞİYOR”
Marketlerde süt fiyatlarının sürekli değişkenlik gösterdiğini de belirten Kaya, “Markette süt fiyatları sürekli değişiyor, ama üretici sütünü hep aynı fiyattan veriyor. Dolayısıyla üretici mağdur oluyor. O yüzden destek ödemesi yapılması güzel, ama destekten çok sütü kilogram fiyatı arttırılarak, üreticinin mağduriyetinin önlenmesinin önüne geçilmelidir” şeklinde konuştu.
 
Özel Haber: Mine Tarım