Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Çanakkale’de son yılların en kurak dönemi yaşanıyor. Barajlardaki su seviyesi gittikçe azalırken Kasım ayında beklenen yağmurlar da yağmayınca, üreticiler tedirginlik yaşadı. Üreticilerin yeni sezon için dikim hazırlılarına başlamadığını kaydeden İsmail Kaya, “Olağandışı bir kuraklık yaşıyoruz” dedi.
2019 yılı kışının kurak geçmesi ve 2019 yaz aylarının da çok sıcak ve yağışsız geçmesi ile barajlardaki su oranı her geçen gün düşmeye devam etti. Yazlarının sonunda bazı ilçelerde tarımsal ürünlerin sulanmasında zorluklar hatta kesintiler yaşandı. Yaz ayının son dönemine gelen bu durum panik yaratmasa da ileriki tarım sezonu ile ilgili üreticileri düşündürdü. Ancak sonbahar aylarında da neredeyse hiç yağmur yağmaması endişeyi de beraberinde getiriyor. Üreticilerin yeni sezon için dikim hazırlılarına başlamadığını kaydeden İsmail Kaya, “Olağandışı bir kuraklık yaşıyoruz” dedi.
Yaşanan kuraklığın anormal bir şekilde devam ettiğini ifade eden Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Beklediğimiz, üreticinin beklediği yağmurlar gelmedi. Maalesef hala kuraklık devam etmekte. Önümüzdeki günlerde de yağmur yağmazsa bizim yani üreticinin ekim yapması konusunda ciddi sıkıntılar çıkar. İki ekim tekniği var. Toprağın kuru olduğunu görür ama yine de ekersin buna “kuruya ekim “ denir. Peki neden kuruya ekim yaparsın çünkü 1 hafta içinde yağmur yağacağını tahmin eder ekimini yaparsın. Ama bu ekim tekniğinde 1 hafta sonra ya da 1 haftadan biraz daha sonra yağmur yağmazsa o zaman büyük sıkıntılar başlar. Birde üretici der ki; “Riske girmeyeyim yağmur yağsın, ben yağmur yağdıktan sonra dikmek istiyorum, o zaman üretici der ki; “Tohumu ıslağa bırakacağım ben.” Yani tohum yatağını tam kuruya açarsın hazırlarsın ve yağmur yağmasını beklersin, ya da tohumu yağmur yağdıktan sonra ıslağa bırakırsın. Şimdi bu günlerde bu iki teknikte de sorun var. Tohumu kuruya bırakarak ekim yapanlarda da sıkıntı var yağmur yağmadığı için. Tabii yağmur yağmayınca kuruya ekenlerin tohumları şu an çimlenemiyor. Islağa tohum dikmek isteyenler de yağmur bekliyor ama yağmur yağmadığı için şu anda tohum dikemiyorlar” dedi.
“ÇOK GEÇİKMİŞ DURUMDA DEĞİLİZ”
Kaya yağmurun yağması ve tohumların dikilmesi konusunda çok gecikilmediğinin de altını çizerek, “Olağandışı bir şekilde bir kuraklık devam ediyor. Şu anda geçmiş yıllara baktığımızda bu aylarda biz üreticiler dikimimize hızlı bir şekilde devam ederdik. Bu yıla baktığımızda Eylül ayının ortalarında bir iki kısa yağmurun ardından yağmur yağmadı. Hava kurak gitti. Şu anda dikimler noktasında kendi bölgemizi değerlendirecek olursak. Tabii Çanakkale’de Gelibolu’ da, Biga’da dikim yapan yerlerimiz var. Bölge genelini değerlendirecek olursak şu an Çanakkaleli üreticiler yağmur bekliyor. Gelecek hafta da bir yağmur gözükmüyor. Ama ümit ediyoruz ki diğer haftalarda yağmur olur, bu arada Aralık ayının ortalarına kadar zamanımız var. Çok gecikmiş bir durumda da değiliz. Yağmurun yağması bizim yani üretici açısından şu anlama geliyor. Yağmurun yağması, dikilmiş olan tohumların çimlenmesine ve büyümesine faydası olacak, dikilecek olan tohumlarında yerlerinin hazırlanmasına imkan sağlayacak. Şu an için dikilmiş olan tohumların da, dikilecek olan tohumların da ciddi derecede yağmura ihtiyacı var. Umarım istediğimiz ve beklediğimiz yağmur en kısa sürede yağar ve dikilen ve dikilecek olan tohumlarda yağmur ile buluşur” diye konuştu.
Özel Haber: Ogün İnal