Belediye

BAŞKAN GÖKHAN KENT GÜNDEMİNİ DEĞERLENDİRDİ

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Pandemi sürecinde Çanakkale Belediyesi’nin yaptığı çalışmaları İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirdi.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Pandemi sürecinde Çanakkale Belediyesi’nin yaptığı çalışmaları İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirdi. Ekonomik sıkıntılar, Pandemi ve kuraklık gölgesinde geçen 2020 yılını da değerlendiren Başkan Gökhan, “Bu sene çevre yatırımlarına önem verdik” dedi.

Pandemi sürecinin zor ve vatandaşlar için de yıpratıcı bir dönem olduğunu belirten Gökhan Çanakkale Belediyesi’nin bu süreçte hem dezenfekte çalışmalarını sürdürdüğünü, hem Pandemi süreci nedeni ile zorlanan vatandaşlara yardım ettiğini, hem de önemli yatırımlara devam ettiğini söyledi. Çanakkale’nin en önemli gündemlerinden birinin yağmur yağmaması nedeniyle çekilen su sıkıntısı olduğunu vurgulayan Başkan Gökhan, “Su krizi kapıda önlemler almamız gerekiyor. Herkes suyu tasarruflu kullanmalı” dedi. “Baraj alarm seviyesine yaklaştı, dokuz aylık su kapasitesi kaldı” diyen Gökhan, “Kent için su önemli bir konu oldu ve bu konuda B,C planlarının olması gereken bir konu. Biz de bununla ilgili çalışmalara başladık.  Maalesef baraj şu anda kırmızı alarm seviyesine doğru yaklaşıyor.  Bir umudumuz, önümüzdeki sezonun yağış sezonu olması.  Pratikte su anlamında da iki tane girişimimiz var. Bir tanesi su tüketiminin düşürülerek daraltılması. Mesela  bir yönerge hazırladık  araba yıkama yerleri var. Onları yasaklıyoruz.  Arabaların artık yıkanmasını yasaklıyoruz, sadece silinebilir.  Eskiden olduğu gibi kova ile hortumla yıkamayı yasaklıyoruz. Bu noktada arabayı silebilirsiniz, süpürebilirsiniz  ama yıkama olmayacak. Çünkü 44 tane araba yıkama yeri var Çanakkale’de  bu çok önemli. Kendi park ve bahçelerimizin sulamasını minimuma indirdik. Çok acil olmadıkça sulamayacağız. Özellikle Dardanos ve Güzelyalı’daki  bahçe sulamaları ile ilgili  çalışmalarımız var.   Bunun yanında halkı bilinçlendireceğiz. Bireysel olarak bizim de dikkat etmemiz lazım.  Çünkü barajımızın geldiği seviye, artık dokuz aylık su seviyemiz kaldı.  Yani bizim kullanım kapasitemizin 9 aylık kapasitesi kaldı” dedi.

“PANDEMİ DÖNEMİNDE KISITLAMALAR ESNASINDA BİRÇOK DAR GELİRLİYE DESTEK OLDUK” 
Başkan Gökhan değerlendirmesinde  “2020 Çanakkale için sıkıntılı geçti. Bilindiği gibi Mart ayının başında Pandemi süreci başladı.  Kısıtlamalar, yasaklamalara bağlı olarak belediyemizin destekleri arttı ve gelirlerimiz artmadı.  Mali açıdan da biraz zor durumda kaldık.  Onun için çok büyük yatırımlar sürecine başlayamadık.  Köprümüz vardı yapamadık. Barbaros Mahallesinde bir park vardı yapamadık. Ama hiç yatırım yapmadık da değil.  Eski Tekel Şarap Fabrikasının bulunduğu alanda Barış kafeyi açtık ve halkın hizmetine sunduk.  Bu çok önemli oldu. Çünkü bu zor zamanda insanlar orada açık havada sosyalleşme fırsatı da buldu.  Önemli olan bir diğer yatırım ise Dardanos ve Güzelyalı’nın altyapısını tamamladık ve Atık Su Arıtma Tesisini hizmete soktuk.  Bu da çevre açısından önemli bir yatırım oldu. Aslında bu sene çevre yatırımlarına önem verdik.  Dardanos ve Güzelyalı’da altyapısını tamamladığımız yerlerde üst yapıların da büyük bir bölümünü bitirdik.  İmara yeni açılan yerler ile ilgili alt ve üst yapı yatırımları yaptık.  Dediğim gibi bu sene kaynağa çok fazla yatırım aktaramadık ama sosyal aktiviteler için çalışmalar yaptık. Pandemi döneminde kısıtlamalar esnasında birçok dar gelirliye destek olduk.  Esnafın kiralarını, işgaliyelerini erteledik.  Vefa Destek Grubuna da malzeme ve personel bakımından destek olduk.  Sonuç itibari ile bu sene sadece sağlıklı geçirmenin yollarını aradık ve ona yönelik çalıştık diyebiliriz.  Yine bu süreçte üniversite hastanesine ciddi destek olduk.  Hemşirelerin kıyafetleri başta olmak üzere birçok tıbbi malzeme konusunda destek olmaya çalıştık.  Akşamları sıcak çorba, sandviç dağıttık. Sırf sağlık çalışanlara moral ve motivasyonuna yönelik destekler sundu. Bu süreçte tamamen Pandemi şartlarına uymaya çalıştık.  2020 yılında çok fazla anlatacağımız hikaye yok. Sadece şu var; Çanakkale’de Pandemi’nin yayılmaması için, Pandemi’den zarar girenlere takviye yaptık, destek olduk.  2020 yılının sağılık bölümü ile ilgili epey harcama yaptık.  Bir de zamanımızı onlarla harcadık.  Çünkü Corona Virüs’ün Çanakkale’de patlamasını, yayılmasını istemedik. Ama maalesef, son iki üç aydır vakalar üst seviyelere geldi.  Özellikle bu süreçte öğrencilerin gelememesi kente büyük bir ekonomik darbe vurdu.  Dolayısı ile kötü bir yıl olduğu için  bu senenin nasıl geçtiğini anlamadık” ifadelerine yer verdi.

“SU KRİZİ KAPIDA ÖNLEMLER ALMAMIZ GEREKİYOR”
Kurak geçen 2019 kışının ardından çok sıcak bir yaz ayını geride bırakıldığını, bu süreç içerisinde neredeyse hiç yağmur yağmaması nedeni ile Çanakkale’nin içme ve kullanma suyunu sağlayan Atikhisar Barajında su seviyesinin inanılmaz derecede düştüğünü belirten Başkan Gökhan,“ Su krizi kapıda” dedi. Gökhan Çanakkale Belediyesi olarak başta alternatif su kaynakları arayışlarının sürdüğünü ancak bu süreçte mevcut suyun kullanımının da tasarruflu bir şekilde kullanılması için önlemler alacaklarını belirterek, “Herkes suyu tasarruflu kullanmalı” dedi.

“BARAJ ALARM SEVİYESİNE YAKLAŞTI 9 AYLIK SU KAPASİTESİ KALDI”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale’nin içme suyunu karşılayan Atikhisar Barajındaki su seviyesi ile ilgili kötü haberi vererek, “Kent için su önemli bir konu oldu ve bu konuda B,C planlarının olması gereken bir konu. Biz de bununla ilgili çalışmalara başladık.  Maalesef baraj şu anda kırmızı alarm seviyesine doğru yaklaşıyor.  Bir umudumuz, önümüzdeki sezonun yağış sezonu olması.  Ama maalesef yağış alamıyoruz. Sadece Çanakkale’de değil,  diğer illerde de bunu yaşıyoruz. Ama  Çanakkale’de  özellikle ben, orman tahribatlarının çok önemli olduğunu varsayıyorum.  Çanakkale’de çok ciddi sayıda, sadece madencilerin değil,  ormanları yenileyeceğiz diye de birçok ağaç kesildi.  Biliyorsunuz ağaç yağmur çeken bir bitki ve ben bunun etkisi olduğunu düşünüyorum.  Ama dünyadaki küresel iklim değişikliklerin de buna bir etkisi var.  Onun için karbon salınımlarımızı azaltmamız lazım.  Bunun için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Güneş enerjileri yapıyoruz. Temelinde karbonmonoksit azaltılması olan akıllı şehir çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Ama  pratikte su anlamında da  iki tane girişimimiz var. Bir tanesi su tüketiminin düşürülerek daraltılması. Mesela  bir yönerge hazırladık  araba yıkama yerleri var. Onları yasaklıyoruz.  Arabaların artık yıkanmasını yasaklıyoruz, sadece Silinebilir.  Eskiden olduğu gibi kova ile hortumla yıkamayı yasaklıyoruz.  Bu noktada arabayı silebilirsiniz, süpürebilirsiniz  ama yıkama olmayacak. Çünkü 44 tane araba yıkama yeri  var Çanakkale’de  bu çok önemli. Kendi park ve bahçelerimizin sulamasını minimuma indirdik. Çok acil olmadıkça  sulamayacağız. Özellikle Dardanos ve Güzelyalı’daki o bahçe sulamaları ile ilgili  çalışmalarımız var.   Bunun yanında halkı bilinçlendireceğiz. Bireysel olarak bizim de dikkat etmemiz lazım.  Çünkü barajımızın geldiği seviye, artık 9 aylık su seviyemiz kaldı.  Yani bizim kullanım kapasitemizin dokuz aylık kapasitesi kaldı” dedi.

“ACİL DURUM İÇİN UMURBEY BARAJI DEVREYE SOKMAK İSTİYORUZ”
Gökhan Atikhisar barajına alternatif olarak Umurbey Barajının kullanılmasına yönelik bir projelerinin olduğunun da altını çizerek “Bir başka konu ise sulama. Bilindiği gibi Çanakkale’nin iki sulama hattı var.  Bir tanesi Sarıcaeli, saraycık, Kepez, Kalabaklı’ ya giden bir hat var. Bir de Karacaören, Özbek, Musaköy hattı var.  İşte o  hat, Musa Köy, Özbek Hattı, Umurbey barajından beslenecek.  Bu barajdan değil. Onun proje çalışmalarının yapıldığını biliyoruz.  Onun hızlandırılması ve oradan Çanakkale Arıtma tesisine de bir hat bağlatmak istiyoruz.  Yani devamlı kullanmak için değil,  Kat kata kalınlığında acil durumlarda  o hattın kullanması için.   Yani barajımız riske girerse oradan da bir hat bağlantısı ile Çanakkale’nin su ihtiyacını gidermeyi planlıyoruz.  Yani Özbek’e kadar gelen hattan bizim Arıtma tesisine acil durumda kullanılmak üzere bir hat getireceğiz” dedi.
 
VERİMLİ BİR KUYUYA HENÜZ RASTLAMADIK

Kuyu aramaları ile ilgili de bilgiler veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, üniversite ile çalışmaların devam ettiğini ancak henüz verimli bir kuyuya ulaşmadıklarını belirterek, “Bunun yanı sıra kaynak arayışlarımız devam ediyor ve maalesef yer altı suları da kötü, yok denecek kadar az. Üniversite ile çalışıyoruz.  Ama verimli bir kuyuya henüz rastlamadık.  Çalışmalarımız devam ediyor. Ancak beni pek fazla da bir umudum yok.   Ancak Umurbey Barajından bir hattın olması bence önemli.  Bu noktada su tasarrufu çok önemli. Bir taraftan sağlık bir taraftan su sıkıntısı, ortalama yolunu bulacağız.  Banyo yaparken, el yıkanırken o çeşmeyi minimum açmamız gerekir” dedi.

Özel Haber: Hasan Sami Er- Ogün İnal