Belediye

'SARIÇAY’LA İLGİLİ GELİŞME VAR'

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan belediyenin projeleri ile ilgili İşte Çanakkale Gazetesi’ne bilgiler verdi.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan belediyenin projeleri ile ilgili İşte Çanakkale Gazetesi’ne bilgiler verdi. Sosyal Konutlar’daki son durum, Yeşil Yerel Hizmet Binasının inşaatı ve Cennet Otoparkı gibi projeler hakkında açıklamalarda bulunan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan kentin en çok konuşulan sorunlardan birisi olan Sarıçay Islah Planı için adım atılacağını belirtti.

Başkan Ülgür Gökhan, “Sarıçay’la ilgili bir gelişme var ve bizden proje ile ilgili bir bilgi notu istediler.  Balıkesir Bölge Müdürlüğü’nde Sarıçay Islah Planı’nın 2021 yatırım bütçesine alınması için çalışma yaptık. Barajdan başlayıp şehir merkezine kadar ıslah edilecek. Sadece o değil, onun dışında üç tane köyün foseptiği buraya akıyor. O köylerinde çökertmeleme  sistemi ile daha sağlıklı bir suyun gelmesini sağlanacak.  Onun dışında Sarıçay’ın boğaz girişinde lodos ile içeri giren kumların engellenmesi için bir mendirek projesi de var.  Bunları belediyeninyapabilme becerisi, bilgisi, kapasitesi, bütçesi olamaz.  Çay ıslahı teknik bir şeydir. DSİ’nin tekniğinde bir şeydir.  Bir de burası taşkın bölgesi. Baraj patlasa, suyun buradan geçmesi lazım dolayısı ile belediye bunu hesap edemez. Tümü konuşuldu, planlandı. Şimdi bunların 2021 bütçesine alınması için Balıkesir’e gidiyoruz” dedi.

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, kooperatifleşme çalışmalarına değinerek “Geçtiğimiz yıl ektiğimiz Karakılçık buğdayımızdan elde ettiğimiz buğdayların bir kısmını ilaçladıktan sonra çiftçilerimize verdik.  Un için ayırdığımız buğdayları da klasik değirmende öğütüyoruz.  Karakılçıktan elde ettiğimiz ürünleri de bizim Halk Bakkal’da satıyoruz.  Bu yıl farklı buğdaylar ekiyoruz. Bunların yanında nohut, susam ekiyoruz.  Bilindiği gibi Çanakkale’nin susamı çok meşhurdu ama giderek yok oldu. Yine yerli tohumlardan yazlık veya kışlık sebze ekmeye devam ediyoruz.  Dolayısı ile boş alanlarımızı üretim ile değerlendiriyoruz.  Geçen senede ne yaptınız derseniz, Kooperatifleri kurduk. Hem kadın hem de pazarlama kooperatiflerimizi kurduk” dedi.

“MÜTEAHHİT İMZA İÇİN ÇAĞIRILDI”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, tartışmalı Çanakkale Belediyesi inşaatının son durumu hakkında da bilgiler vererek, ihale sürecinin tamamlandığını ve işi bitirmek için müteahhidi imzaya çağırdıklarını belirterek, “Belediye binamızın ihalesi tamamlandı. İtiraz süreleri de tamamlandı ve itiraz olmadı. Müteahhidi sözleşmeye çağırdık.  Sözleşmeden sonra müteahhide yer teslimi yapacağız ve muhtemelen bu ay içerisinde başlar diye düşünüyorum.  Aşağı yukarı bir buçuk sene içerisinde biter.  İki yıl deniliyor ama ben daha önce de biter diye düşünüyorum.  Çünkü zor kısım olan temeli bitti ve bina ortaya çıktı.  Sadece kaplaması, döşemesi, duvarı, meydanının düzenlenmesi gibi işler kaldı.  Onun için inşallah hızlı bir biçimde tamamlanacak” dedi.

“BU DA OLMAZSA  ‘KUSURA BAKMAYIN OLMUYOR’ DİYECEĞİZ”
Çanakkale’nin en riskli yapılarından biri olan Sosyal Konutlar için son proje hazırlanıyor. Riskli yapı umutları Bakanlıktan geri dönen ve çözüm beklenen Sosyal Konutlarda gelinen son durumu da değerlendiren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, yapılabilecek son proje için çalıştıklarını, yakında Belediye Meclisine taşınacağını belirterek, “Sosyal Konutlarda artık bizim yapabileceğimiz son aşamaya geldik.  Bu da olmazsa ‘Kusura bakmayın olmuyor’ diyeceğiz.  Nedir o son nokta? Biliyorsunuz orayı riskli alan ilan edilsin diye uğraştık olmadı.  ‘Buna takmamak lazım’ dedik ve onlar da bunu ‘riskli yapıyla yapabilirsiniz’ dediler.  Aynı şartları tanıyor.  Kira yardımı yapıyor, taşıma yardımı yapıyor.  Biz de oradaki binaların her birini ki orda 86 tane yapı var. Orada da 5 katta onar tane insan var, ikişer daireden 860 konut var.  Aynı yerinde olmak şartıyla, aynı metre karede, aynı katta olmak şartıyla binalarını yenileyeceğiz.  Bizim telaşımız şu; insanlardan katkı parası istemeden, sözümüz oydu çünkü becerebiliriz dedik, o zamanın şartlarında becerebiliyorduk, inşaat sektörünün aktifliğinden ve o dönemin projenin büyüklüğünden onu becerebiliyorduk.  Şimdi şunu araştırıyoruz; mevcutları 8 kata çıkarıp üç kat vererek acaba yapılabilirlik kılar mıyız hiçbir ücret almadan?  Kenarlarda Belediyeye ait arsalar var onları işin içine katıp, yol boyunda mağaza dükkan açarak katma değer arttırmak, araya 1+1’ler yerleştirmeye çalışıyoruz.  Çalışmalarımızı tamamladıktan sonra her bir apartmandan iki kişiyi çağıracağız, onlar da apartman sakinlerine yaptığımız çalışmaları anlatacak.  Proje kabul edilirse bine yıkılıp aynı yerine yapılacak.  Eskiden benim komşum ne tarafa düşer diye söylemler vardı. Artık onlar olmayacak, aynı binada, aynı komşu ile, aynı katta ve aynı mesafede olacaklar. Sadece onların üstünde üç ilave kat olacak.  Bir de senin görüşünü kapatmayacak belediyeye ait bir bina olacak.  Hazırlıklar tamamlandığında Belediye Meclisine getireceğiz oradan da olur çıkıp halka sunulacak hale geldikten sonda bunu oradaki hak sahiplerine anlatacağız.  Benim şu an itibari ile yapabileceğim tek şey bu” dedi.

“CENNET OTOPARKI İÇİN MÜTEAHHİT GERİ GELMEK İSTİYOR”
Cennet Otoparkı ile ilgili son gelişmeleri de değerlendiren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, batan müteahhittin kaynak bulduğunu ve yeniden otoparkı almak istediği talebinin olduğunu belirterek, “Cennet Otoparkı ile ilgili de çalışıyoruz ve mevcut durumu tespit ettik. Orada bırakmış olan müteahhidin bir kaynak bulduğuna dair talebi olmuş.  Biz çalışalım dedim, onun da bir kaynağı varsa getirsin devam etsin. Bizim için sorun değil.  Ama orda bir proje tadilatı yaptık ve ucuzlattık binayı.  Atılması gereken imzalar var. O imzalar atıldıktan sonra biz harekete geçmeden önce müteahhide yapıp yapmayacağını soracağız. Çünkü biz sözleşmesini feshettik.  Onun da yasaları var feshettiğimiz şeyin ihalesini yeniden verilir mi, verilmez mi? Bilemem ama sonuçta biz kendi yolumuzdan gidiyoruz. Ama Müteahhidin de bir dairesi var.  Müteahhidin olmasının bir avantajı var, oraya para vermiş insanlar var ve benim belediye olarak o insanların parasını kurtarmam çok zor.  Burası resmi bir kurum.  Onu da çözeceğiz inşallah.  Şu Covid’ten bir kurtulsak hem yeşil binayı, hem otoparkı hem de köprümüzü hızlı bir biçimde çözeceğiz” dedi.  

“SARIÇAY ISLAHININ 2021 YATIRIM PLANINA ALINMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Şehrin en çok konuşulan sorunlardan birisi olan Sarıçay ile ilgili gelişmeler hakkında da bilgiler veren Başkan Gökhan, “Sarıçayla ilgili bir gelişme var ve bizden  proje ile ilgili bir bilgi notu istediler.  Biz  bunları Balıkesir’de  Bölge Müdürlüğüne Sarıçay Islah Planı’nın 2021  yatırım bütçesine alınması için  çalışma yaptık. Barajdan başlayıp şehir merkezine kadar  ıslah edilecek. Sadece o değil, onun dışında üç tane köyün fosseptiği buraya akıyor. O köylerinde çökertmeleme  sistemi ile daha sağlıklı bir suyun gelmesini sağlayacak.  Onun dışında Sarıçay’ın boğaz girişinde lodos ile içeri giren kumların engellenmesi için bir men direk projesi de var.  Bunlar şart ve bunu Belediye’nin yapabilme becerisi, bilgisi, kapasitesi, bütçesi olamaz.  Çay ıslahı teknik bir şeydir. DSİ’nin tekniğinde bir şeydir.  Bir de burası taşkın bölgesi. Baraj patlasa, suyun buradan geçmesi lazım dolayısı ile Belediye Bunu hesap edemez.  Bunlar konuşuldu, planlandı. Şimdi bunların 2021 bütçesine alınması için Balıkesir’e gidiyoruz” dedi.

Özel Haber: Hasan Sami Er-Ogün İnal