Corona Virüs salgını sürecinde Dünya genelinde yapılan çalışmalarda hastalığı iyileştirecek üç aşı bulundu. Aşıların virüse karşı etkili olup olmadıkları ve özelliklede yan etkileri konusunda görüş ayrılıkları da yaşanıyor. Aşı konusunda oluşan negatif algıdan rahatsız olduklarını belirten Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr.Güleda Erensoy toplumun ikna edilmesinin önemli olduğunu ifade etti.
Türkiye’ de bu süreç içerisinde Corona Virüs’ün tüm Dünyaya yayılmaya başladığı İçinden İlaç firması Sinovak’ın Covit-19’a karşı geliştirdiği aşıdan 50 milyon adet sipariş etti. Aşılar gelinde ilk olarak sağlık çalışanlarına uygulanacak. Ancak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aşılar ile ilgili yapılan eleştirilerden sonra, “Aşı vurulmasını zorunlu kılmıyoruz” açıklaması yapmıştı. Bu açıklamanın ardından da aşı vurulmasının zorunlu olması gerektiğine inanan kesimler ile, aşı olunmasının bireyin kendi kararına bırakılması gerektiği görüşünü savunan kesim arasında tartışma başladı. Çanakkale Tabip Odası Doktor Güleda Erensoy aşı tartışması konusunda görüşünü açıklayarak, “Bilimsel birikim ve bilgiler ışığında geliştirilen aşılara güveniyoruz. Salgından kurtulmanın tek yolu aşı” dedi.
“BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR SONUCU ORTAYA ÇIKMIŞ AŞILARA GÜVENİYORUZ”
Çanakkale Tabip Odası Başkanı Doktor Güleda Erensoy tartışılmaya başlanan Covid-19 aşıları konusunda yaptığı açıklamada Çin’den gelecek olan aşıların ilk olarak sağlık çalışanlarına uygulanacağını ifade ederek, “Covid-19 aşısı ile ilgili hem Türk Tabipler Birliği olarak, hem de Çanakkale Tabip Odası olarak aşıların bilimsel olduğunu için güveniyoruz. Aşıların tüm Dünya genelinde kabul edilmesinde bilimsel bazı yöntemler var.3 aşamadan geçiyor aşıların kabulü 1. Faz aşaması var, 2. Faz aşaması var ve 3. Faz aşaması var. Şu anda Türkiye’ye geldiği ifade edilen Çinli İlaç şirketi Sinovak’ın Covid-19 aşısı 3. Faz aşamasının sonuçlarının yayınlanmadığı bir aşı.3. faz sonuçlar derken neyi kastediyorum. Aşı insanlar üzerinde denenerek, değişik aşamalarda denenerek yan etkileri ve etkileri karşılaştırılıyor ve ona göre de aşılar onay alıyorlar. Yani herkes istediği şekilde tüm dünyaya aşısı sunamaz. Bu çalışma yıllar alan bir bilgi birikimi ile yapılır. Dolayısıyla biz bu bilimsel araştırmalara ve bunun sonuçlarını güveniyoruz” dedi.
“ÇİNLİ İLAÇ FİRMASI SİNOVAK’IN 1. VE 2. FAZ KARŞILAŞTIRMALARI İYİ”
Şu ana kadar Çin’den ülkemize gelecek olan Sinonak aşısının verilerinde herhangi bir sorun olmadığına dikkat çeken Erensoy, “Şimdiye kadar Çin ilaç firması Sinovak ‘ın Covid-19 aşısının 1 ve 2. faz aşamalarında etkinliği ve yan etkileri karşılaştırmasında etkinliği ile ilgili sonuçlar iyi. Bizler 3. faz aşmasının sonuçlarını bekliyoruz. Genel olarak eğer vaka sayısı artışındaki gidişat çok kötü olursa 3. faz aşılamanın sonuçları yayınlanmadan önce de aşıların uygulanmasına geçilebilir gibi bir durum söz konusu olabilir. Ama zaten böyle bir durumda da aşıyı kullanmak gibi bir zorunluluğumuz olacak. Gene kötü gidişatı önlemek için böyle bir karar alınmış olunacak. Bu da çok mantık dışı değil. Zaten ilk aşılamada sağlık çalışanlarına yapılacak. Biz sağlık çalışanları olarak tüm çalışma sonuçlarını, çalışmanın nasıl yapıldığının her ayrıntısını görebildiğimiz bir çalışma olacağı için aşı olmamızda bir sakınca yok diyoruz. Biz sağlık çalışanları olarak bu aşıyı olacağız. Bizden sonra da zaten genel olarak toplumun aşılanmasına geçilecek böyle bir durumda, böyle toplumsal bir durum ve tüm Dünyayı etkileyen felaketlerde, sağlıkla ilgili salgın durumlarında aşı tek çare en önemli çare. Bu çalışmalar Yeter ki şeffaflık ve tüm dünya sunulsun. O aşamalar bu şekilde ortaya da dökülsün. Şu ana kadar 3 tane aşı çalışması oldu dünya’ da. Onların da sonuçlarına tek tek ulaşılabiliyor. Yani bunlar bilimsel yayınlar olarak yayınlanıyorlar ve bunların karşılaştırma seçeneğimiz oluyor. Şimdiye kadarki sonuçlarda biz bu aşı ile ilgili kötü bir işaret almadık” dedi
“HEKİMLER OLARAK AŞILAR KONUSUNDAKİ NEGATİF ALGIDAN RAHATSIZIZ”
Aşı yaptırmada bireysel kararların çok büyük toplumsal sonuçlara neden olabileceği düşüncesinden hareketle tüm vatandaşların aşı yaptırmasını doğru bulduğunu ifade eden Erensoy, “Aşı konusunda bireysel bir özgürlüğe katılan biri değilim. Sadece bu aşı ile ilgili demiyorum. Şu an biliyorsunuz ailelerin bir kısmında bireysel olarak çocuklarını aşılamamak gibi kararlarda alıyorlar. Yani en azından Türkiye koşullarında bu kararların bireysel kararlar olmasını söyle doğru bulmuyorum. Çünkü toplumsal sonuçlara yol açıyor. Yani sizin bireysel bir kararınız çok ciddi bir toplumsal sonuçlara yol açıyorsa buna bireysel özgürlük anlamında bakmakta ben şahsım olarak zorlanıyorum. Bu benim kişisel görüşüm ama genel anlamda hekimler olarak aşılar konusundaki bu negatif algıdan rahatsızız. Tabii ki bütün toplumun ikna edilmesi en güzelidir ve bunun için hepimizin çabalaması gerekiyor. Bizlerin de hekimler olarak çabalaması gerekiyor ilk önce aşısını olacak olan insanlar olarak ki öyle de olacak sağlık çalışanları ilk aşıları olacaklar. Dolayısıyla bu konuda ben tüm vatandaşların kendileriyle birlikte tüm insanlığı, tüm Türkiye'yi, tüm Dünya’yı düşünerek hareket etmeleri gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
Özel Haber: Ogün İnal