Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin ortak olduğu ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen “European Medicinal and Aromatic Plant (MAP) Farming, Processing and Training Alliance- 2020-1-EL01-KA202 079069” projesinin ilk toplantısı yapıldı.
Korona salgını nedeniyle Skype sosyal iletişim platformu üzerinden gerçekleştirilen toplantıya, Dimitris Fotakis, Dr. Eleni Maloupa, Myrto Siapardani, Kristina Vidoviç, Andrea Leonte, Tamara Rodriguez, Katarína Katušcaková ile ÇOMÜ’den Prof.Dr. Kemal Çelik ve Prof.Dr. Harun Baytekin katıldılar.
Projede, Yunanistan, Türkiye, İtalya, İspanya ve İrlanda’dan altı adet araştırma enstitüsü ve üniversite görev alıyor. 2022 yılının Ağustos ayında tamamlanması planlanan projede, gıda, sağlık ve kozmetik alanında yaygın olarak kullanılan tıbbi ve aromatik bitkilerin tanımı, üretimi, toplanması, kullanıma hazır hale getirilmesi, paketlenmesi ve kullanımı ile ilgili olarak yoğun eğitim ve yayım programları yapılması planlanıyor.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyesi ve aynı zamanda proje koordinatörü olan Prof.Dr. Kemal Çelik, Anadolu’nun çok sayıda tıbbi ve aromatik bitki türünün orijin merkezi olduğunu, kullanımlarıyla ilgili olarak derin bir tarihi kültüre sahip bulunduğunu, Hipokrat ve İbni Sina’nın bu topraklarda 400’den fazla bitki türünü tedavi için kullandığını, Bergama Krallığı döneminde eczacılığın çok gelişmiş olduğunu, proje ile öncelikle tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda bilgi kirliliğinin önüne geçeceklerini, proje ortaklarıyla birlikte yapacakları çalışmalarla tıbbi ve aromatik bitkilerin, yetiştirilmesi, toplanması, paketlenmesi ve kullanımı alanlarında önemli bilgiler üreteceklerini ifade etti.
Mine Tarım