Gündem

GESTAŞ 'KAPAK ATMA' SÖZLEŞMESİNİ KULLANARAK TARİHİ SEFERLERİ SONLANDIRACAK MI?

GESTAŞ’ın attığı adımlar kamuoyunda “Gazi Süleyman Paşa ve komutanları ile askerlerinin, Rumeli’nin fethi için çıktıkları kutlu yolun başlangıcı Çardak’tan, Gelibolu’ ya deniz ulaşımını sağlayan özel feribot seferlerinde, sona mı geliniyor?” sorusunun sorulmasına neden oldu.

Gelibolu Çardak deniz hattında GESTAŞ ile bu hatta 40 yılı aşkın bir süredir taşımacılık hizmeti veren GELÇAR Denizcilik arasındaki deniz taşımacılığı rekabetinde GESTAŞ’ın attığı adımlar kamuoyunda “Gazi Süleyman Paşa ve komutanları ile askerlerinin, Rumeli’nin fethi için çıktıkları kutlu yolun başlangıcı Çardak’tan, Gelibolu’ ya deniz ulaşımını sağlayan özel feribot seferlerinde, sona mı geliniyor?” sorusunun sorulmasına neden oldu.
Gelibolu ve Çardak’taki vatandaşların iddiası ise, Gelibolu İskelesi işletme iznini elinde bulunduran GESTAŞ’ ın  GELÇAR Denizciliğin 40 yıllık deniz taşımacılığı hizmetini bitirmek için 31 Mart 2021’i beklediği yönünde. Konu ile ortaya atılan İddialar ise  GESTAŞ’ın, GELÇAR’a ait feribotların  Gelibolu- Çardak hattında çalışmalarını sonlandırmak üzere 31 Mart 2021’de  yenilenmesi gereken “ Kapat atma” sözleşmelerini yenilemeyeceği yönünde. “Kapak atma” sözleşmelerinin yenilenmemesi durumunda Gelibolu iskelesine  yanaşma izinleri ortadan kalkan GELÇAR bünyesindeki feribotlar Çardak -Gelibolu hattında çalışamayacak. GELÇAR’ a bağlı feribotların “Kapat atma” sözleşmelerinin yenilenmeyeceği ve bu sayede, 40 yılı aşkın süredir boğaz hattında araç ve yolcu taşımacılığı da yapan feribotların seferlerinin duracağı konusunu, Çardak ve Gelibolu’ da  yaşayan vatandaşların  gülerdir konuştuğu ve çarpıcı ifadeler ile yorumladıkları gözleniyor. Geçtiğimiz yıllarda, benzeri bir durum Çanakkale- Kliitbahir hattında yaşanmış, Çanakkale kamuoyunun “Kilitbahir motorları” diye isimlendirdiği feribotlar,  GESTAŞ’a kiralanmış, boğaz hattının bu önemli rotasında,  özel sektör taşımacılığı sonlanmıştı. Gelibolu Çardak deniz hattında da aynı durumun oluştuğu konusunda hemfikir olan Gelibolulu ve Çardaklı vatandaşlar son gelişmeleri “Uzun yıllar önce ahşap teknelerle Çardak’tan Gelibolu’ ya dönemin kaptanları tarafından başlatılan tarihi deniz seferi hattı 31 Mart2021 ‘den itibaren tamamen GESTAŞ’ın kontrolüne  geçmiş olacak” şeklinde yorumlanıyor.  

40 YILI AŞKIN BİR SÜREDEN BUYANA ÇARDAK GELİBOLU HATTINDA TAŞIMACILIK YAPILIYOR
Çanakkale’nin deniz ulaşımını sağlayan GESTAŞ İle Çardak-Gelibolu arasında sefer yapan GELÇAR Denizcilik Gelibolu İskelesini ortak kullanan  iki deniz taşıma şirketi. Gelibolu iskelesi kullanımı ile ilgili olarak Çanakkale eski Valisi Güngör Azim Tuna’nın da imzası bulunan Resmi belge ile GELÇAR Denizcilik Şirketine ait sadece  6 feribota  Çardak - Gelibolu deniz hattında deniz taşımacılığı yapmasına yönelik izin, süresiz bir şekilde verildi. GELÇAR’a ait feribotlar bu resmi belge ile 40 yıldan buyana sürdürdüğü  deniz taşımacılığını Gelibolu iskelesinde 2 rampada çalışarak devam etti. Ancak 2015 yılında Çanakkale il Özel idaresi tarafından Çanakkale’ de bulunan iskelelerin kullanımı ile ilgili ihalede  GESTAŞ Eceabat, Gelibolu ve Lapseki iskelelerinin işletmelerini aldı.Gelibolu iskelesinin işletme ihalesini alan GESTAŞ Gelibolu Çardak arasında deniz taşımacılığı yapan GESÇAR’ a  elindeki resmi izin belgesi doğrultusunda Gelibolu İskelesinde kapak indirme ücretlerini ödemek kaydı ile 2 rampada çalışmalarını sürdürmesine izin verdi. Yıllar yılları kovaladı. Gelibolu iskelesinde GESTAŞ tarafından yapılan yenilemede GELÇAR feribotlarının yolcularını indirip bindirdiği bölümde revize edilerek yenilendi.

KAZANIN ARDINDAN GELÇAR DENİZCİLİĞİN 1 RAMPASI KAPATILDI
İddiaya göre yapılan yenile çalışmasından bir süre sonda GELÇAR Denizciliğe ait bir feribotun Gelibolu İskelesine yanaşması sırasında Bir yolcunun ciddi şekilde yaralanması sonucunda  kaza mahkemeye intikal edince GESTAŞ ve GELÇAR Denizcilik arasında sıkıntılar başladı. Gelibolu iskelesi işletme iznini elinde bulunduran GESTAŞ, Mahkemeye intikal eden kazadan bir süre sonra Gelibolu iskelesinde  GELÇAR’a ait olan 2 rampadan kaza yaşanan rampayı izni olmadığı gerekçesi ile kapattıkları da iddialar arasında yer alırken. Rampanın kapanması ile birlikte Gelibolu Çardak arasında deniz seferi yapan GELÇAR Gelibolu iskelesinde 1 rampa ile çalışmaya devam etti. Bu arada Gelibolu İskelesinde yasal olarak 1 rampada çalışma yapan GESTAŞ iddiaya göre GELÇAR Denizciliğin 1 rampasını kapattıktan sonra kendi  feribotlarını daha hızlı çalıştırmak için Gelibolu iskelesinde 2. İskele işletme izni alarak 2 rampada hizmet vermeye başladı. İddialardan bir tanesi de, GESTAŞ’ın 2. Rampayı da devreye alması ile GELÇAR Denizciliğe ait feribotlar tek rampada çalışmaları nedeni ile müşterilerini daha uzun süre araç biniş sırasında bekletmesinden dolayı büyük müşteri kaybına uğradı. Bekleme süresi nedeni ile GELÇAR Denizciliğe ait gemilere binen müşteriler daha hızlı olması nedeni ile GESTAŞ’ a feribotları tercih etmeye başlaması oldu.

GESTAŞ RESMİ YAZIŞMALARA CEVAP VERMEDİ Mİ ?
Yaşanan gelişmeler ile ilgili iddiaların ardı arkası kesilmezken  GESTAŞ bu arada bir hamle daha yaparak Gelibolu -Çardak Deniz hattında Çalışma yapan ve GELÇAR Denizcilik bünyesinde bulunan bütün gemileri satın almak için gemi sahiplerine teklif götürdü. GESTAŞ’ın teklifine 3 feribot sahibi “evet” dedi ve Feribotlarını GESTAŞ’a sattı. Gelişmelerin en önemli iddiası ise Bu satıştan bir süre sonrada GELÇAR Denizcilik adına Çardak Gelibolu arasında deniz taşımacılığı yapan 3 feribottan 1 tanesinin hat izin sözleşmesinin tarihinin sona ermesine yakın gerekli izinlerin alınması için GELÇAR Denizcilik GESTAŞ’a resmi bir yazı yazdığı feribotun hat izni ile ilgili gerekli onayların verilmesi istediği, ancak GESTAŞ’a yazılan yazılara hiçbir cevap vermediği  iddiası. Gelibolulu ve Çardaklı vatandaşlar bu nedenle hat izin süresi biten GELÇAR Denizcilik bünyesindeki  feribot’un deniz taşımacılığına devam ettiği, Hat izni alınmayan feribot için Çanakkale Liman Başkanlığı devreye girdiği ve  Hat izni almadan çalışan feribota günlük ortalama 50 bin TL ceza kesildiğini konuşuyor  başladı. Ayrıca GELÇAR’ın Hat izin süresi dolması nedeni ile GESTAŞ’ tan onay yazısı alınması ile ilgili tüm girişimlerinde sonuçsuz kaldı alınan bilgiler arasında.

GESTAŞ’ IN  GELÇAR’A AİT FERİBOTLARIN “KAPAK ATMA “SÖZLEŞMELERİNİ YENİLEMEYECEĞİ İDDİASI
Yaşanan gelişmeler ve konunun hızlı bir şekilde sonlanması için GESTAŞ’ ın  Gelibolu İskelesi işletmecisi olması nedeni ile GELÇAR Denizciliğe ait feribotların “Kapak atma“ sözleşmelerini yenilemeyeceğine kesin gözü ile bakan Gelibolu ve Çardaklı vatandaşlar  Gelibolu Çardak arasında 40 yıldan fazla bir süredir deniz taşımacılığı yapan feribotlar, 31 Mart 2021 itibari ile Gelibolu İskelesi için “kapat atma” sözleşmelerinin son bulması nedeni ile tarihi seferleri durdurmak zorunda bırakılacağını iddia ediyorlar.

Ogün İnal