Ekonomi

Maaşlarda kesintiler yüzünden işveren fazla veriyor, işçi az alıyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleme görüşmeleri kapsamında geçtiğimiz günlerde üçüncü kez toplanmıştı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleme görüşmeleri kapsamında geçtiğimiz günlerde üçüncü kez toplanmıştı. Bu toplantıda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2 bin 792 lira 10 kuruş asgari ücret önerdi.
 
Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Hakkı Alacaoğlu bu rakam üzerinde hali hazırda asgari ücretten işveren ve işçiden ne kadar kesinti oluyor ve bir düzenleme yapılmazsa bu kesintilerin artması durumu yaşanacak mı? sorularını İşte Çanakkale Gazetesi için değerlendirdi.
 
Asgari ücretten halihazırda ne kadar vergi ve prim kesintisi oluyor, Kaç kalemde ne kadar asgari ücret alan biri maaşından ne kesiliyor?
 
Bugün itibari ile 2020 itibariyle asgari ücret günlük 98.10 kuruş, Aylık 2943 TL Bu rakamdan öncelikle işçiden yüzde 14 Sosyal güvenlik primi kesiliyor, bu 412 TL yapıyor ve artı yüzde 1 işsizlik sigortası, 29 TL işveren payı kesiliyor, toplam 441 TL işçiden SGK primi kesiliyor. Bu rakamdan sonra artı, vergi olarak 375.23 TL kesiliyor yüzde15’i ve damga vergisi 22.34 Toplam 397.53’te stopaj olarak kesiliyor. Toplam işçiye kalan 2103.98 TL oluyor, buraya askeri geçim indirimi ilave ediyoruz. 220.73’te Askeri geçim indirimi var, en düşük toplam net olarak 2324,75 TL İşçinin eline geçen net rakam bu oluyor.

İşçinin eline geçen 2324,75 TL ama asgari ücretli bir çalışanın işverene maliyeti ne kadar işveren fazla veriyor işçi eksik alıyor eleştirileri neden oluyor?
Şimdi burada yüzde 14’ü işçiden kesiliyor, Sosyal güvenlik primi olarak, % 20,5’ ide işveren buna ilave katkıda bulunuyor. Artı işsizlik sigortasından yüzde 2’de işsizlik sigortası 58 TL toplam 606.18 TL işveren işçi adına sosyal güvenlik kurumuna yatırılıyor. Toplam işçi ve işverenden kesilen Sosyal güvenlik kurumu primine, 1103 TL pirim tahakkuk ediyor. İşçiye net olarak 2324 TL İşçiye veriliyor. 956 TL Sosyal güvenlik primi,176 TL stopaj olarak vergi olarak kesiliyor. Böylece bir işverenin işçiye maliyeti bugün 3458 TL oluyor.

İşte herkesin merak ettiği en az maaş alan asgari ücretliden ve işverenden bu kadar büyük bir kesinti ve vergi alınıyor?
Aslında asgari ücrette işçiden kesilen para 441 TL ve 397 TL bunlar Kesilmeden işçiye verilebilir. Çünkü bugün itibari ile geçim standartları çok zor, bunu belirlenirken İşçi ve işveren temsilcilerinin oluşturduğu bir kurul bunu belirliyor. Tespit komisyonu burada ülkenin içinde bulunduğu durum. Geçim şartları göz önünde alınarak yapılıyor, bu 2021’e giderken nasıl giderilecek bilmiyorum ama eğer bunla ilgili bir düzenleme olmazsa bu kesintiler artacak.
 
Peki bu işçiler için, işverenler içinde önemli bir mesele, işverenlere nasıl bir destek olunabilir?

Değişik şekilde teşvikler var. Bunlara İlave istihdam desteği ile ilgili şimdi bu,  biraz daha geniş alanda yayılması, her işçiye bir teşvik getirmeli, benim şahsi görüşüm olarak daha uygun olacağını, bu işvereni de rahatlatacaktır. Bu ekonomiyi de etkileyecektir. Ülkede büyük bir kısmı asgari ücretle geçinirken bu vergi kesintilerinin devlet işveren adına Sosyal güvenlik Kurumu’na bu ücreti yatırırsa istihdama ve ekonomiye olumlu olarak bence daha iyi olacak. Eğer vergi düzenlemesi yapılmazsa asgari ücretten kesim de vergi kesimleri daha da artacak umarım bu düzenleme yapılır, hem işveren hem işçiler için olumlu olur.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı