Sağlık

'Sağlık çalışanları aşı için isim yazdırmaya başladı'

Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy Türkiye’de ve Çanakkale’ de düşüşe geçen Corona Virüs vaka sayılarını değerlendirdi.

Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy Türkiye’de ve Çanakkale’ de düşüşe geçen Corona Virüs vaka sayılarını değerlendirdi. Çanakkale’ ye geldiği iddia edilen CoronaVac aşısının ilk sağlık çalışanlarına uygulanacağı bilgisini de veren Erensoy aşı uygulanması için Sağlık İl Müdürlüğü’nün sağlık çalışanlarından isim yazdırmasını istediği 1.800 sağlık çalışanının 1000’inin aşıyı olmak için isim yazdırdığını söyledi.

“ÇANAKKALE GELDİĞİ İDDİA EDİLEN CORONAVAC AŞINI NASIL UYGULANACAĞINI BİLMİYORUZ”
Corona Virüs salgınında vaka ve ölüm sayılarında önemli düşüşler başladı. Çanakkale’ de de bir süre öncesine kadar günlük 300 vaka sayıları yerini 100 altında seyretmeye başlayan vaka sayılarına bıraktı. vaka sayılarının düşüşünü değerlendiren Çanakkale Tabip Odası Başkanı Doktor Güleda Erensoy ilk olarak Türkiye’ ye gelen ve Çanakkale’ ye geldiği iddiası da bulunan Çin ilaç şirketi Sinovac’ın  geliştirdiği Corona Virüs aşısı CoronaVac’ın Çanakkale gelip gelmediği yönünde bir bilgilerinin bulunmadığını, ancak Çanakkale Sağlık İl Müdürlüğü’nden aşı olmak isteyen sağlık çalışanlarının listesinin istendiği bilgisini verdi. Sağlık çalışanlarının haricinde aynı isim listesinin Çanakkale Barosu’ndan da istendiğini bildiklerini ifade eden Erensoy, Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet hastanesinde bulunan 1.800’e yakın sağlık ve hizmet çalışanının 1000 ‘inin aşı yaptırmak için isim yazdırdığını ifade etti. Aşıların nerede muhafaza edildiğini ve Çanakkale’ ye kaç doz aşı geldiği bilgisinin her zaman olduğu gibi gizlendiğini de sözlerine ekleyen Erensoy, “ Aşılama ne zaman başlayacak, hangi gruplara uygulanacak hiçbir bilgiye sahip değiliz ancak sağlık çalışanlarından  aşılama çalışmasının başlayacağını bizden istenen isim listesinden anladık. Bir de aynı listenin Çanakkale Barosu’ndan da istendiği de biliyoruz, demek ki sağlık çalışanlarından sonra avukatlara da CronaVac aşını uygulanacak. Onun haricinde hangi öncelikli gruplara aşı uygulanacağını bilmiyoruz” dedi.

“KISITLAMALAR KALMASI EKONOMİK NEDENLERDEN DOLAYI OLMAMALI”
Erensoy kısıtlamaların kaldırılacağı yönündeki haberler ile ilgili de değerlendirme yaparak, “Süreçte devamlı kapalı halde yaşamak ve sürekli bu şekilde bir hayat sürdürmemiz psikolojik anlamda da çok zor. Tabi ki aşamalı olarak bazı açılmalar olmak zorunda. Ancak açılmanın şeklini ve yöntemini şu anda Türkiye’ de tamam ekonomik koşullar belirliyor. Yani ekonomik durum üzerinden bu durumlar belirleniyor. Bizim karşı çıktığımız konu daha çok bu. Tabii ki aşamalı olarak açılmaların gerçekleşmesi lazım. Düşünün ki sadece hafta sonu tedbirleri ile bile vaka sayısı ne kadar çok azaldı ve tedbirler kapsamında da vaka sayısı düşmeye devam ediyor. Oysa ki bu hafta sonu kapanma tedbirini 1 ay önce başlatsaydık. Bir ay içerisinde Corona Virüs nedeni ile hayatını kaybeden insanların hayatlarını kaybetmeme olasılığı vardı. Bu ne anlama geliyor? Biz aslında yürümeyen ekonomi için bu insanlarımız kurban verdik. Sonuçta bu Pandemi’de ne yapmamız gerektiğini biliyoruz, alacağımız önlemler belli. Örnek vermek gerekirse ekonomisi güçlü bir ülkede, ekonomisi iyi olan bir ülkede öncelik ekonomi değil insanların sağlığı olurdu. Aşamalı,  aşamalı tabii ki açılacağız. Ama bunu yaparken gerçekten yine hayatlarımızı riske atmadan yapmamız lazım” dedi.

“VAKA SAYILARININ DÜŞMESİNDE SAĞLIK ÇALIŞLANLARININ BÜYÜK ÖZVERİSİ VAR”
Erensoy değerlendirmesinde Türkiye’ de hızlı vaka artışlarının durması ve vaka sayılarında ulaşılan ciddi gerilemenin nedeninin insanüstü bir güçte Pandemi’ye karşı savaşan sağlık çalışanları olduğunun da altını çizerek, “Şu anda Türkiye’ de vaka sayıları düşüyorsa gerçekten sağlık çalışanlarının çok büyük bir özverisi var. Sağlık çalışanları olarak Sağlık Bakanlığına gerçekten de hakkımızı helal etmiyoruz. Bunu özellikle söylemek istiyorum. Şu anda bir süre önce patlayan vaka sayıları hızla düşüşe geçmiş ise bu durumun Pandemi’nin iyi yönetimi ile alakası yok. Bu durum tamamen sağlık çalışanlarının insanüstü çalışmaları ile ilgili. Tüm iş yerlerinde haftalık normal çalışma saatinin 40 saat olduğunu düşünürsek sağlık çalışanları çok uzun süreden buyana bu çalışma saatinin çok üstünde Pandemi’nin yayılmaması ve virüse yakalanan insanların hayatını kaybetmemesi için insanüstü bir güçle çalışıyor. Bir sağlık çalışanının aylık fazla mesaisi 160 saatleri bulabiliyor. Sağlık çalışanlarının çalışma saatleri çok yüksek. Tüm hemşireler için böyle tüm doktor için böyle, sağlık ve temizlik personelleri için böyle. Türkiye’ de Pandemi ile ilgili bir başarı varsa gerçekten de bu başarı insanüstü bir gayret ile çalışan sağlık çalışanlarının başarısıdır. Bu durum Sağlık Bakanlığı yada Sağlık bakanlığının Pandemi ile ilgili alınan kararlar ile ilgili değildir” İfadelerine yer verdi.

Özel Haber: Ogün İnal