Sağlık

’Aşılanan aşılanmayanı da korumuş oluyor’

Geçtiğimiz gün aşı gündemiyle toplanan Bilim kurulu toplantısı sonrası Bakan Fahrettin Koca açıklama yaptı.

Geçtiğimiz gün aşı gündemiyle toplanan Bilim kurulu toplantısı sonrası Bakan Fahrettin Koca açıklama yaptı. Acil kullanım onayı verilmesinin ardından ilk CoronaVac aşısı, Ankara Şehir Hastanesi'nde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya uygulandı. Bakan Koca, "Herkesin mutlaka aşı olması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Eski hayatımıza dönmek için aşıyı mutlaka yaptırmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.
 
Aşı konusunda merak edilen ve konuları ve sağlık çalışanlarının durumunu Doktor Özgür Çalım ile konuştuk. Çalım, “Aşıyı yaptırdıktan sonra ilk dozdan sonraki dozdan sonra da virüsle karşılaşma ve hastalanma ihtimaliniz var. Bununla ilgili kesin azaltacak bir şey söylemek söz konusu değil şu an için, bundan sonra da koruma önlemlerinde devam edeceğiz anlamına geliyor. Mesele her an dikkatli olmak, aşı anında dahi. Kimisinin geçirerek sağladığı bağışıklığı, kimisi aşıyla sağlamayabilir. Kimisi aşı ile iyi bir bağışıklık sağlayabilir, ama bu aşıyı olacak kişiye bağlı, ama genel olarak tüm toplumu etkileyen bu durumda aşılama artarsa hastalığın yayılma hızı azalacak, bu logaritmik olarak hasta sayısını da azaltacak” dedi.
 
Sağlık Bakanı Koca aşıyı oldu, Özgür bey doktor olarak, sağlık çalışanı olarak aşılama ilk sizden başlayacak düşünceleriniz neler?
Kimi arkadaşım olmak istiyor, karar verdi. Ben de aşı olmak için adımı yazdırdım. Kimi arkadaşım olmama kararı aldı. Daha ileri bir tarihte yaptırmayı düşündüklerini söyleyenler oldu. Bu aşı olma kararı sağlık sektöründe de, kişiden kişiye değişiyor. Belli bir kesimi aşılanıyor olması yüzde 50’den yüzde 90’kadar koruyuculuğu olduğunu söylüyorlar. Bu demek oluyor ki büyük bir ölçüde Pandemi sürecinde salgının yayılma hızını azalır diye düşünüyorum.

Salgının azalacağı aşı ile çok fazla söyleniyor. Peki ama her ülkede koruma oranı herkesten farklı çıkıyor bu fark neden?
Şimdi uygulama biçimine bağlı taşınma aktarılma onu sağlıklı bir şekilde ulaşmasına bağlı bu sadece  aşıyla da ilgili değil, bu aşının uygulandığı kişilerle de ilgili faktörler var sonuçta  bir çok değişken olabilir bilim bu değişkenler ve ayrıntılar üzerine kurulu bir şey.

2 dozlu bir aşı gerçekleşecek bu aşıların arasında hasta olunursa, virüs bize bulaşılırsa aşının etkinliği ortadan kalkar ve ya düşer mi?
Sonuçta aşıyı yaptırdıktan sonra ilk dozdan sonraki dozdan sonra da virüsle karşılaşma ve hastalanma ihtimaliniz var. Bununla ilgili kesin azaltacak bir şey söylemek söz konusu değil şu an için, bundan sonra da koruma önlemlerinde devam edeceğiz anlamına geliyor. Mesele her an dikkatli olmak aşı anında dahi.

Aşıyı olduktan sonra başkasına bulaşma ve hasta olma ihtimalimiz var mı? Bazı akademik çevreler semptom göstermeyip aşının taşıyıcı olabildiğini söylüyor?
Böyle bir durum da söz konusu olabilir, aşının tüm topluma ulaşıp herkesteki etkisini daha yaygın bir kitlede etkisini görmeden kesin bir şey söylemek zor, yanlış ama büyük ölçülebilir etkinliği görülür, ama bu kişiden kişiye de değişebilir. Kimisinin geçirerek sağladığı bağışıklığı, kimisi aşıyla sağlamayabilir. Kimisi aşı ile iyi bir bağışıklık sağlayabilir, ama bu aşıyı olacak kişiye bağlı, ama genel olarak tüm toplumu etkileyen bu durumda aşılama artarsa hastalığın yayılma hızı azalacak, bu logaritmik olarak hasta sayısını da azaltacak.

Ne kadar aşı olacak ülkemizde yüzde kaç, aşı olursa kurtulmak mümkün?
Hemen herkese birden ulaşması güç, bir zorunluk da yok, herkes isterse yavaş yavaş süreç içinde bir kesime yapılacak.  Diğer aşılarda ’da olduğu gibi aslında aşılanan aşılanmayanı da korumuş oluyor. Böyle bir durumda söz konusu aşılanan kesim arttıkça aşılanmayan kesimden de hastalığın sıklığı  azalacak. Ama toplumda, yüzde 95 gibi bir aşılama olursa mesela bunun dışında kalan yüzde 5 bile korunur. Aşı  Olmamız gerekiyor bu gerçek .

Covid geçiren hastalardan ben aşı olmayacağım bağışıklığım var diyen bir kesim kitle var, bu kesimler doğru bir düşünce de mi?
Sonuçta hastalığı geçirdikten sonra belli bir antikor oluşumu oluyor, antikor bağışıklığı ciddi bir yanıt verdiyeyse evet dediği gibi bu korunabilir, ama aşı ile pekişirse daha iyi olur diye düşünüyorum. İmkanı ve hakkı olan herkes sırası geldiğinde olsa doğru olur.

Bize zaman ayırdığınız için teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.

İbrahim Akın Kazancı