Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, 2021 yılında ise çiftçilere toplam 24 milyar lira tarımsal destek ödemesi yapacaklarını açıkladı. Açıklamanın ardından üreticilere verilen destekleri İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendiren Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya üreticilerin girdi artışı oranında desteklemelerin arttırılması gerektiğini ifade etti.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 3'üncü Tarım Orman Şurası Eylem Planları 1'inci Yıl Değerlendirme Toplantısı'na katılarak, 2020 yılı içinde hayata geçirilen çalışmaları kamuoyuyla paylaştı. Açıklamalarında üreticilere verilen desteklemeler konusunda da bilgiler veren Bakan Pakdemirli, 2021 yılında ise çiftçilere toplam 24 milyar lira tarımsal destek ödemesi yapacaklarını açıkladı. Üreticiye verilen destekler konusunda değerlendirme yapan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya çiftçilere verilen desteklemelerin girdi maliyetlerinin artışı oranında artmadığına dikkat çekti. Üretimin masraflı bir hale geldiğine dikkat çeken ve girdi maliyetlerinin son yıllarda inanılmaz artması işle çiftçinin üretmekte zorlandığını da belirten Kaya, “Çiftçiye verilen destekleri yetersiz buluyorum. Ama hiç yoktan da iyidir. Çiftçiye verilen desteklerin girdi maliyeti artışı oranında arttırılmalı” dedi.
Kaya değerlendirmesinde “Çiftçimize, üreticimize verilen her türlü destek hem üreticiyi korur. Ama bu desteklemelerin verilme nedeni de asıl tüketiciyi korumaktır. Örnek vermek gerekirse üreticiye verilen 10 birim destek tüketicinin bu ürüne daha sağlıklı daha ucuz kavuşmasına olanak verir. Zaten desteğin verilmesinin nedeni, hem üretici üretimine devam edebilsin, hem de tüketici sağlıklı ve uygun fiyata bu ürünleri satın alabilsin. Verilen desteklemeler yeterli mi? Geçmiş yıllara baktığımızda ve bu günü değerlendirdiğimizde üretmek daha masraflı bir iş haline geldi. Artık üretmek kolay bir şey olmaktan çıktı. Eğer 3-5 yıl geriye gidersek üretmek daha kolaydı. Bu ürünleri üretirken ürünler ile ilgili hastalık ve zararlılar ile mücadele daha kolaydı ve üretici bu mücadeleyi yapabiliyordu. Daha az masraf yaparak daha fazla ürün elde edebiliyordu. Ama günümüze geldiğimizde hastalıklar ile mücadele etme noktasında, girdi ve ilaç fiyatları noktasında tüm girdi fiyatları inanılmaz yükselmiş durumda. Tabii tüm bu fiyat artışları da üretilen ürünün fiyatına da yansıyor. Akaryakıt, gübre, ilaç, işçilik maliyetleri çok ciddi artmış durumda. Tarım veda hayvancılıkta üretim konusunda girdi maliyetlerini göz önüne aldığımızda üreticiye çiftçiye verilen desteklemeleri yeterli bulmuyorum. Umarız önümüzdeki günlerde üreticinin üretmesine etki eden girdi maliyetlerinin artışlarına göre desteklemelerinde artarak devam etmesini umut ediyorum. Ama unutmayalım ki üreticimize verilen desteklemeler hiç yoktan iyidir. Desteklemeler yeterli mi? Bir daha söylüyorum ben bu desteklemeleri yeterli bulmuyorum. Neye göre yeterli bulmuyorum. Geçmiş yıllara göre üreticilerin o günkü girdi maliyetleri ile bu günkü girdi maliyetlerini karşılaştırdığımızda arada oluşan ciddi fark oranında desteklemelerin artmadığını görüyoruz. Dolayısı ile en azından girdi fiyatlarındaki ve üretim fiyatlarındaki artışa göre desteklemelerinde bu doğru orantı ile artması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.
Özel Haber: Ogün İnal