Sağlık Bakanlığı’nın şeffaf bir şekilde paylaştığı ve her dakika güncellenen günlük aşı haritasına göre Çanakkale’de toplam 16 binden fazla kişi aşılandı.
Tüm dünyada Pandemi’ye neden olan ve ülkemizde 25 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan korona virüse karşı geliştirilen aşı Türkiye’ye gelmesinin hemen ardından acil kullanım onayı
verilerek aşılama başlatıldı. Türkiye’de ilk olarak sağlık çalışanlarına uygulanan aşı toplumun diğer kesimlerine de aşı takvimine göre hızla uygulanmaya devam ediyor.
Sağlık Bakanlığı tüm korona virüse karşı mücadele sürecini şeffaf olarak gerçekleştirmeye özen gösteriyor. Sağlık Bakanlığı ilk olarak pandemi başında Hayat Eve Sığar (HES) Uygulamasını kullanıma sunmuştu. HES Uygulaması ile vatandaşlar koronavirüs yoğunluğundan HES koduna kadar bir çok bilgiye erişim imkanı sağlamıştı. Bununla birlikte pandeminin başından beri günlük vaka, ölüm ve iyileşen sayıları gibi pek çok bilgi sağlık Bakanlığının web sitesinde paylaşılıyor. Geçtiğimiz günlerde bunlara ek olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın sözlerinde belirttiği aşı haritası da aktif hale getirildi. 25 Ocak 2021 tarihi itibarıyla aşı haritası erişime açıldı. 14 Ocak’ta Türkiye’de uygulanmaya başlanan korona virüs aşısı kapsamında 2 milyona yakın kişi aşı oldu.
AŞI SÜRECİ HIZLA DEVAM EDİYOR
Aşılama süreci, Koronavirüs Bilim Kurulunun oluşturduğu takvim doğrultusunda tamamlanacak. Belirlenen takvime göre, birinci aşamasının A grubunda sağlık kurumunda çalışanlar (kamu, özel, üniversite, vakıf gibi tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesi stajyer öğrencileri dahil) ile tüm eczane çalışanları (eczacı ve kalfalar dahil) bulunuyor. Birinci aşamanın B grubunda yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalan ve çalışanlar, C grubunda ise 65 yaş ve üstü bireyler yer alıyor. İkinci aşamada A grubunda, hizmetin sürdürülmesi için öncelikli sektörlerin çalışanları bulunuyor. Bu sektörler şu şekilde sıralanıyor: Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kritik görevlerdeki kişiler, zabıta, Özel güvenlik, Adalet Bakanlığı, Cezaevleri, Eğitim sektörü (öğretmenler ve öğretim üyeleri), Gıda sektörü (SGK kayıtlarına göre) çalışanları (fırın, yemek fabrikaları, gıda imalathaneleri, ambalajlanmış su üreticileri vb), Taşımacılık (SGK kayıtlarına göre) sektöründe çalışanlar. Bunların ardından ikinci aşamada 50-64 yaşlarındaki bireyler, üçüncü aşamada ise öncelikle kronik hastalığı olan kişilere aşı yapılacak. Bu kişilerden ilk olarak 40-49 yaşındakiler aşılanırken, bu grubu 30-39 yaş ve 18-29 yaş grubu takip edecek. Üçüncü aşamada son olarak diğer gruplarda bulunan sırasıyla 40-49 yaş, 30-39 yaş ve 18-29 yaşlarında olanlara aşı uygulanacak. Dördüncü aşamada ise sırası geldiği halde zamanında yaptırmayanlar aşılanacak.
Hasan Sami Er